Балканите са слабото място на Европа

Може ли регионът да е следващото поприще за изява на Путин?
Обновена: 15 яну 2015 14:17 | 15 яну 2015 08:28, Елка Василева
118
Балканите са слабото място на Европа
Снимка: архив, Reuters

Може ли Балканите да се окажат следващото поприще за изява на руския президент Владимир Путин и неговата политика на дестабилизация? Ангела Меркел неотдавна спомена за тази възможност и си струва да я приемем сериозно, пише в статия за в. „Файненшъл таймс“ политологът Иван Кръстев.

Един от следните два сценария може да се разиграе в предстоящата година. Кремъл може да се изтегли от Източна Украйна и да опита да поправи отношенията си със Запада. Или може да опита вместо това да си върне инициативата, увеличавайки  натиска върху европейските лидери и да опита да раздели континента на две.

Очевидно е, че пространството за маневриране на Русия в собствения й регион е доста ограничено. Широкомащабна военна операция в Източна Украйна би означавала тежки човешки загуби и още санкции. Това би погребало и зараждащия се Евразийски икономически съюз, защото съюзниците на Москва - Беларус и Казахстан - дадоха ясно да се разбере, че са твърдо против преначертаване на суверенните граници, отбелязва Кръстев в статията за „Файненшъл таймс“.

Логиката подсказва, че ако Русия иска да увеличи натиска върху Европа, трябва да опита извън територията на бившия Съветски съюз. Това е сценарий, който прави Балканите потенциална гореща точка. Русия със сигурност не си мечтае да привлече Босна и Херцеговина или Албания в своята сфера на влияние и никой на Балканския полуостров не си мечтае  присъединяване към Евразийския съюз. Техният основен търговски  партньор е ЕС и именно там бизнесът търси инвестиции, а бъдещите емигранти - нов дом.

Освен че са в задния двор на ЕС, Балканите са слабото място на брюкселската дипломация. Техните банкови системи са нестабилни. Ако бизнесите с големи депозити и връзки с Русия решат внезапно да изтеглят парите си, резултатът може да бъде повсеместна несъстоятелност и обществени вълнения. Прозападните правителства ще се разклатят. Това е мястото за оказване на натиск, ако Москва иска да накара европейците да се почувстват неудобно, посочва Кръстев.

Но дестабилизиране на Балканите е рискован проект. Русия не може да предложи на тези общества нито работещ икономически модел, нито привлекателен политически. Не може дори да извади много кеш. Отказът от изграждането на газопровода „Южен поток“ намали влиянието на Москва. Руските компании ще бъдат големите губещи от всеки руски опит да бъдат дестабилизирани прозападните правителства на Балканите.

А историята на украинската криза показва, че олигарсите са съюзници, на които не може да се разчита. Те нямат приятели, а само финансови интереси и страхове, допълва политологът в статията за британското издание.
 

 /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Западът може да благодари на продажните ни политици,ако решаваше народа щяхме да сме с Русия...
80
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЧе Диарбекир е новата дестинация за русофилите.Не разбра ли как се нагъзи путин на ***. Само Врдоган му остана приятел в Европа.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много точен анализ.
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 102:Всички русофоби. Бегом марш в Диарбекир и вашия Анаватан ***.
77
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** в Сибир при мечките тук не ни трябват некадърници
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По глупава статия не съм чел отдавна.Просто глупост след глупост.
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Татарите от дпс в Сибир. Само тогава ще дръпне България напред.
74
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде черпи толкова ум Кръстев,аха тя природата си знаела работата.За а компенсира кривогледството на разместените му очи и мутра и красивия сурат замества с остроумие. *** и чудото франкинщайн,тебе гледа мене вижда голям политолог го вади.***!
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Партията майка БКП е знаем главното е че е в кома заедно с клонингаси БСП и скоро надгробна плоча
72
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави сте да плюете по комунистите. Ако не бяха те нямаше да се пръкне това недоразумение на природата Иван Кръстев, отрасъл и тръгнал да прави кариера при Сорос от ЦК на БКП !!! Колкото и да ми е неприятно да го призная, май такива дечица отгледаха повечето от партийците.
71
8
 
5
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
Статията е вярна и коментарите по долу са доказателство за това.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлексБрей, много умен този Иван Кръстев. Как можа да надрънка толкова глупости накуп!ами умен е, за разлика от вас чугунените ***. Не се мъчи, няма да го разбереш това.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАква вещица бе, най-обикновена ***.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BGПърво прочетох материала и после видях, че е от Иван Кръстев.щото си *** и трудно четеш. Още във второто изречение е написано кой е автора.*** писатель, *** не читатель.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платените се познават лесно, винаги пишат на капс :D
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАа Русия за какво ги смята бе ВЕЩА
65
1
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
Този път сбърках. Първо прочетох материала и после видях, че е от Иван Кръстев. Ако първо бях видял кой е автора въобще нямаше да чета след заглавието и увода.
64
7
 
16
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е ДАНО ВИ СТАВА ЯСНО, ЧЕ ЗАПАДА И САЩ СМЯТАТ БАЛКАНИТЕ ЗА БОКЛУКЧИЙСКОТО КОШЧЕ. КВО, ЩО СЕ ПРАВИ АМА ДА Е НА БАЛКАНИТЕ А НЕ НА ТЯЯХНА ТЕРИТОРИЯ. АМА ГРУПАЦИ В БЪЛГАРИЯ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ. ПРЕВЪЗНАСЯЙТЕ СЕ КОЛКОТО ИСКАТЕ ПО ЗАПАДА И САЩ, ТЕ ЩЕ ВИ НАМЕРЯТ ЦАКАТА.
63
2
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Аз откога чакам Лукойл да се изтегли от Нефтохима.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен86 че койте спира въри в Русия тъкмо имат нужда от още един червен *** негоден за работа

Спонсорирани публикации