Европа с все по-ясни условия за отмяна на санкциите срещу Москва

Руска преса: Европа никога няма да се примири, че Крим премина към Русия
Обновена: 16 яну 2015 14:04 | 16 яну 2015 09:25, Елка Василева
150
Европа с все по-ясни условия за отмяна на санкциите срещу Москва
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент осъди в две резолюции външната и вътрешната политика на Русия, отбелязва руският в. "Комерсант".

Депутатите регистрираха нарушения на човешките права и отделиха специално внимание на делото срещу опозиционера Алексей Навални. Освен това разкритикуваха руската "агресивна и експанзионистка политика, която застрашава единството и независимостта на Украйна, а потенциално и самия Евросъюз", посочва изданието.

Европарламентът прикани към разработване на ясни критерии, чието изпълнение би дало на Русия възможност да предотврати нови санкции и да се освободи от сегашните. Те предвиждат по-специално "безусловно изтегляне на руските въоръжени сили и подкрепяните от Руската федерация въоръжени групи от територията на Украйна", размяна на пленници и "възстановяване на контрола на украинските власти над цялата територия на страната, включително Крим".

Евродепутатите не изключват и да бъдат разширени санкциите срещу Москва - да обхванат ядрения сектор и да ограничат възможностите на руски организации да извършват международни финансови транзакции.

"Целта ни бе да изпратим до Москва сигнал, че осъждаме агресията й и трябва да оставим санкциите в сила, докато не бъдат спазвани изцяло споразуменията от Минск", коментира пред "Комерсант" парламентаристът Туне Келам.

Резултатът от заседанието не изненада Москва, отбелязва всекидневникът.

"Ако някой е разчитал нещата да се уталожат след стабилизиране на ситуацията в Източна Украйна, правел си е илюзии. Това няма да стане, докато не бъдем съвсем омаломощени и принудени да отстъпим териториите, които според Запада принадлежат на Украйна. Европа никога няма да се примири с това, че Крим премина към Русия", коментира Леонид Калашников от външнополитическата комисия в Държавната дума.

Европа засилва натиска върху Москва и същевременно формулира все по-ясни условия за отмяна на санкциите, обобщава "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

По данни на вестника в понеделник външните министри на страните от ЕС ще обсъдят възможността да бъдат обособени "санкции за Крим" и "санкции за Донбас".

Не се очаква обаче в днешните условия Русия да смекчи позицията си за Крим. Затова ЕС се кани да предложи отслабване на санкциите при условие Москва да спазва споразуменията от Минск, ангажиментите си по газовия договор с Киев и да не пречи за интеграцията на Украйна в Европа. В отговор Европа предлага подновяване на сътрудничеството по външнополитически въпроси, сътрудничество с Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и дори връщане към въпроса за безвизов режим с Русия.

"Разделянето на санкциите ще е чудесно решение и за ЕС, и за Москва - твърди "Ведомости". - От гледище на ЕС за страните в Европа подобни договорености са шанс да заявят позиция, самостоятелна спрямо САЩ, да запазят единството в собствените си редици и да решат трупащите се икономически проблеми. Освен това и за двете страни е от полза да се разработи стратегия за бъдещето - изход от днешната патова ситуация."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: русиясанкцииЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
30
 
! Отговори
морски преди 9 години
Европейския съюз говори за правата на човека и свободата на словото!!!!Много смешно!Защо тогава забраниха на журналисти от партия Атака да бъдат на пресконференцията на Кери и Борисов вчера и им отнеха акредитацийте им.Партия Атака е опозиционна сила в България,това ли е свобода на словото да се забранява на журналисти да задават въпросите си.В България цари ДИКТАТУРА начело със слугата на САЩ Б.Борисов.
41
17
 
15
 
! Отговори
ЕТО ЗАЩО преди 9 години
НЯМА БГ путинисти в русия, Толкова време се чудех ЗАЩО. ЕТО и ОТГОВОРА:средна заплата Румъния - 398 евросредна заплата Русия - 370 евросредна заплата България - 332 евроче тя "богатата русия" била между най-бедните в ЕС. БУКВАЛНО ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ЗАТОВА нашите ПУТИНИСТЧЕТА си седят си в "гадния" ЕС из Франция, Германия, Белгия, Холандия и ЮК и плюят ли плюят по държавите, където ги хранят - ЛИЦЕМЕРНИ КОМУНИС
40
4
 
18
 
! Отговори
БАРОНЕСАТА преди 9 години
която не беше много по-умна от ОТКРИТИЕТО на ТИКВАТА - Румяна Желева, както и МАЗНИЯ КАЛФИН и ред други конкретни примери показват КАКВИ ХОРА седят ТАМ и пишат ЕВРОДИРЕКТИВИ. Ако това е КАЙМАКА на ЕВРОПА - ЖАЛНА ни МАЙКА. БЕЖ по-далеч от ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Кончита ВУРСТ бе ЧЕРЕШКАТА на тортата.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМЕРКАНЦИТЕ ЩЕЛИ ДА КОМАНДВАТ БЪЛГАРИТЕ ХА............ ТО СЛЕД 20 ГОДИНИ РОМИТЕ ЩЕ СА МНОЗИНСТВО В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОПРАВЯТ С ТЯХ
38
6
 
28
 
! Отговори
БАБА ВАНГА КАЗА преди 9 години
Княз Владимир ще възроди РУСИЯ, а Америка ще има ЧЕРЕН ЦАР, който ще и докара ЧЕРНИ ДНИ. Не съм вярващ, но май натам вървят нещата
37
1
 
14
 
! Отговори
ШопЕТО преди 9 години
че какво им е на санкциите, бензина 1,90 свинското 5 лв, мене си ми е гот нека си седат санкциите :)
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа , Европа - САЩ ги привикват като в жандармерия .А за България да не говорим - атомната енергетика , газ и т.н САЩ се намеси доста брутално ! Иска да печели , с натиск , с война , санкции .. сменя правителств ..
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕРНА ЕВРОПА НЯМА БЪДЕЩЕ ТЯ Е КАТО РОМСКА БЪЛГАРИЯ ХА-ХА-ХА ДЖИМ КЕРИ ВИ ОТКАЗА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ НАЛИ СТЕ ПРИЯТЕЛИ ХА-ХА-ХА......................................................................ТЯ И САЩ Е ЧЕРНА АМА ТАМ ЧЕРНИТЕ СА ЗАКАРАНИ ПО ПРИНУДА ЗА РОБИ
34
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е нали товаирщ *** не се плашеше от снакции :)
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На европейските *** още не им е ясно, че във всички тези райони живеят РУСНАЦИ, които няма да се примирят с нищо по малко от това да си бъдат с Русия. Очевидно за мнозина европейски *** косовските албанци от Косово са нещо повече като хора от руснаците в Източна Украйна и имат повече права за самоопределение от тях.
32
4
 
23
 
! Отговори
ПО-НАДУПЕНА ЕВРОПА преди 9 години
пред ФАШИГТОН не е имало. За нашите ДУПЕДАВЦИ от Дондуков 1 , 2 даже не ми се споменава
31
19
 
5
 
! Отговори
Чаво преди 9 години
Велика Русия ти си един ***/а популист. Заради такива смешници сме на това дередже. Ходи да се ожениш за Путин и да си живееш във Великата си Русия под диктатурата на всемогъщия им вожд.
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33средната брутна работна заплата за миналата година в Русия е 29 хил рубли, за Москва 44 хил рубли, средната пенсия е 9800 рубли, данни Росстат, така че тия долари дето си ги написал са просто едни мечти за 90 % от руснаците
29
3
 
26
 
! Отговори
ВЕЛИКА РУСИЯ преди 9 години
Едно ми се иска да стане и тогава ще гледам сеира и на задокенаското недоразумение и на шшиания ес.- Русия сваля цената на петрола и газа и поставя условие , който иска РУСКИ НЕФТ И ГАЗ плаща в РУБЛИ . И къде отива долара и еврото ? На майка си в ...... Китай също не обича сащ , така , че ако продължават с тъпизмите си , може и това да стане.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВРОПА СИ УНИЩОЖИ БЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ ПОД НАТИСКА НА САЩ-ЦИОНИСТИТЕ КАТО ВКАРА 150МИЛИОНА *** И ПРОДЪЛЖАВА ДА ВКАРВА СЕГА ЩЕЛИ ДА СЕ БОРЯТ СРЕЩУ ТЕРОРА СМЕШНИЦИ СВЪРШИ С ЕВРОПА ДЖОРЖ СОРОСОВИТЕ ХОРА ЛИ ЩЕ СЕ БИЯТ СРЕЩУ ИСЛЯМИСТИТЕ ТВОРЕНИЕТО НА ВРАНКЕНЩАИН СЕ ОБЪРНА СРЕЩУ НЕГО НЯМА СПАСЕНИЕ ВЕЧЕ ЗА ЕВРОПА
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо никой не иска да емигрира в Русия , а иска в Европа.....на драскачите тук .....айде заминавайте натам де ....хааа , не ви се щеееееееее
26
12
 
4
 
! Отговори
До 30тия преди 9 години
Ти откри топлата вода, путинистче. Софтуерен инженер в София взема средно по 2000 $ на месец чисто
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30:Вземи почети първо малко,апослеми пиши глупости за заплатите в Русия!Средната заплата през изминалата година в Русия е около 1200 долара,като за Москва е над 2000 долара!Средната пенсие е окло 600 долара!Това е статистиката!Тия данни дето ги казваш са от времето на Елцин!
24
2
 
10
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
Зад всяко зло по света стои престъпната американо-юдеиска олигархична върхушка.
23
9
 
10
 
! Отговори
BUL преди 9 години
Скоро 10 рубли 200 долара

Спонсорирани публикации