"Южен поток България" продължава да работи

Проектът официално не е прекратен, обясни Димитър Гогов
Обновена: 23 яну 2015 14:07 | 23 яну 2015 09:20, Бойчо Попов
73
"Южен поток България" продължава да работи
Снимка: Reuters, архив

Компанията "Южен поток България" продължава да работи, съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ.

"Никъде няма официално написано, че проектът "Южен поток" е прекратен и екипът на "Южен поток-България" продължава да работи", заяви Гогов. "Има започнати процедури, които не могат да бъдат спрени", каза той.

Според него единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта. Въпреки това практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство. „Извършват се обаче работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство“, каза още Гогов.

"Започнати са процедури за изкупуване на сервитутни права в 37 общини и те не могат да бъдат прекратени", уточни той. По думите му проектът ще продължи, докато двамата акционери не вземат решение, че минават към друг етап от развитието му. Според Гогов съществува и вариант за закриване на компанията, но това решение следва да се вземе само от акционерите.

Същевременно Гогов отказа да коментира твърденията, че средната заплата в компанията възлиза на 10 хил. лева.

Припомняме, че краят на проекта "Южен поток" бе обявен от президента на Русия Владимир Путин в началото на декември 2014 г. Тогава бе съобщено и за новия проект за газопровод от Русия към Турция. Според Гогов обаче е по-логично Русия да пренасочи тръбите към Румъния, а не към Турция.

Няколко дни по-късно отново пред БНТ Гогов уточни, че думите на Путин след срещата с турския му колега Реджеп Ердоган в Анкара подсказват само, че ще има пренасочване на количества газ, необходими на Турция и Гърция. Тогава той също застъпи тезата, че работата на "Южен поток-България" не е спряла, защото все още няма и официално съобщение от руските акционери за спиране на проекта.

Димитър Гогов, който бе изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД в периода от януари 2007 г. до ноември 2013 г., оглави "Южен поток-България" в началото на октомври 2014 г., когато замени на поста Владимир Инков след решение на служебния кабинет "Близнашки".

Още през август 2014 г. енергийният министър в служебния кабинет Васил Щонов обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията "Южен поток-България". Причината е, че капиталът на компанията бе увеличен със 191 млн. лв. ден, след като той забрани това, докато ЕК не одобри проекта. Ръководството на "Южен поток-България" не се съобрази с протоколното решение на Щонов от 11 август и въпреки изричното разпореждане на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШлосерВажното е първо да откраднат парите които държавата е внесла ,а след това да закрият южен поток и да направят нов под друго име ...........
5
5
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Много добър ход на Путин с изказването си от Анкара ,сега нашите ще се счупат от прекланяне пред Русия ДА СЕ МОЛЯТ да се строи ЮП и Брюксел ще се съгласи на условията на Русия -е от Русия тактичиски ,стратегически и финансово изчакват ситуацията в света за да решат дал да строят ЮП ,но мисля ,че ЮП няма да се строи ,нашите искат да излезнат сухи от "кашата" която забръкаха танцувайки под свирката на Вашингтон и Брюксел ,но се "измазах" много с НОМЕРАТА СИ по ЮП.
4
0
 
19
 
! Отговори
Шлосер преди 9 години
Както се казва меракът умира 40 дни след човека. Същото се случва и с този проект. Само че може би ще са нужни поне 40 месеца. Едно е ясно. Този проект няма да се състои. Поне не в първоначално замисления вид.
3
3
 
8
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Интересно дали и от руска страна работата не продължава :-). Така може да се окаже, че процедурната невъзможност за спиране е довела нещата до финала и само да се врътне кранчето. Тази новина направо ми направи деня прекрасен, разсъни ме и ми вдигна тонуса!
2
0
 
26
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Ами, той - слона си умря, а,а работата си върви.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да директори на водопади дал господ.

Спонсорирани публикации