Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт

Затова избира маршрут за "Турски поток" в рамките на "Южен поток"
Обновена: 28 яну 2015 14:09 | 28 яну 2015 08:55, Елка Василева
139
Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт
Снимка: архив, Reuters

Намерението на Русия и Турция в края на 2016 г. да задействат първата тръба от бъдещия газопровод "Турски поток" според експерти е осъществимо. Основният проблем е да се намерят средства в контекста на антируските санкции и спада в цените на петрола, пише руският в. "Комерсант".

Инвестициите за две подводни тръби в Черно море във връзка с прекратения проект "Южен поток" "вече до голяма степен са факт", но текущите геополитически условия създават риск за руския държавен гигант Газпром, посочва Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Още по темата

През близките 4-5 години руският концерн трябва да строи газопроводите "Силата на Сибир" на стойност 55 милиарда долара за доставки в Китай и "Турски поток" (вместо "Южен поток", чиято морска отсечка се предвиждаше да струва 9 милиарда евро, от които са инвестирани 4,6 милиарда). Компанията планира да изгради и газопровод "Алтай", чрез който също да захранва Китай, посочва изданието.

Според събеседници на "Комерсант" от бранша е крайно съмнително Газпром да осигури за тези проекти финансиране от Запада на приемливи условия. Затова Джонатан Стърн предполага, че засега Газпром ще прокара само две тръби от "Турски поток" с капацитет 30 милиарда кубика газ, с което да задоволи нуждите на Турция и на Югоизточна Европа.

Според източник на "Ведомости" в Газпром за бъдещото морско трасе ще се използват тръби на стойност около 1 милиард евро, произведени за "Южен поток" и вече докарани на място, което ще ускори строежа. Окончателната цена на първата тръба от "Турски поток" ще стане ясна след около година, прогнозира друг събеседник на вестника, близък до руския концерн.

Европейската комисия ще анализира плана на Газпром - икономическите му съставки и отговаря ли той на законите на ЕС, цитира "Ведомости" неназован представител на комисията.

Въпросът ще бъде обсъден в работна група на заседание в София на 9 февруари. С цел решаване на трансграничните въпроси комисията може да кани в бъдеще представители на други страни като Русия или Турция, но техни делегати не са канени на февруарската среща, уточнява представителят на ЕК.

Газпром избира за "Турски поток" маршрут в рамките на "Южен (поток)" вероятно с цел да си запази възможността за връщане към отхвърления проект, смята руският аналитик Валерий Нестеров.

До година-две ситуацията може да се промени - тогава към България ще бъдат насочени нови тръби, а Турция ще получи още един газопровод. Съответно Анкара ще може да получава газ от Русия, без той да преминава през транзитни страни, а сега ще даде на Газпром възможност да преговаря с Европа от по-твърди позиции, обяснява експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се върнат към Южен поток и даже ще ни се молят щото Обамата вече е говорил с Ердоган и тръба от там няма да мине... На 100%...
54
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 88Поредният платен позитански драскач! Да ти напомня ли, че Стойнев бе тоя, който обяви прекратяването на проекта! И за какви по-малки ползи за България бълнуваш, след като единственото положително нещо бе, бе че се заобикаля несигурната Украйна! Финансовите ползи за България от този проект винаги са били НУЛА!
53
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ РАБОТЯТ И ДВЕТЕ ТРЪБИ !1. И ТУРСКИ ПОТОК2. И УКРАИНСКИ ПОТОКУКРАИНСКИ ПОТОК МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧВА НА ОБРАТНО, ОТ ТУРЦИЯ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ УКРАЙНАОБЩИЯТ КАПАЦИТЕТ ЩЕ НАРАСНЕ С 30 МИЛАРДА КУБИКА ГАЗ
52
0
 
35
 
! Отговори
Газпром преди 9 години
Блажен кто верует!
51
0
 
37
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Окончателната цена на първата тръба от "Турски поток" ще стане ясна след около година, прогнозира друг събеседник на вестника, близък до руския концерн. В дясно от статията има рубрика озаглавена / още по темата / има написано че Газпром е докарала тръбата до Турция, та питам как така в единия материал цената ще стане ясна след година, а в другия тръбата е в Турция, странни хора са това журналистите, ако аз произведа брак ме глобяват, а те получават пари за написани статии, верно ЛЪЖЛИВИ ама.
50
2
 
33
 
! Отговори
от Жеко до ДО ЖЕКО: преди 9 години
а сега какво ще видиш бухал , като на тая земя нищо вече не се сади и не никне, изгониха всички инвеститори за да стрижат такива овце като тебе дето се мислят за тарикати, от твойта червена баба ще вземат и последната стотинка и имотчетата ще ви ги вземат реститутки заспали, днеска сте добре ама утре ще се озъбите... ние бедните няма какво да губим ама средната класа и богаташите и на тях ще им вземат каквото имат , докато има такива тарикат пенчовци като теб всички ще се наведени
49
12
 
39
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
Още преди година писах, че Южен Поток няма да има. Сега ви казвам - и Турски Поток няма да има. Технологиите за втечняване станаха достатъчно евтини и в недалечно бъдеще строежът на тръби ще бъде твърде скъп спрямо алтернативите. Русия ще трябва да строи тръби до своите си пристанища, за своя сметка, за да може да втечнява и изнася. Никой няма да зависи от руска газ - Америка превърна газа в световна стока - няма значение от къде ще идва. Тия тръби са политически инструмент за руско господство!
48
4
 
36
 
! Отговори
БГР преди 9 години
Това драги зрители се нарича опипване на почвата по руски.Целят да видят до каква степен пропагандата им действа тук, като в крайна сметка действат по троянския си кон в ЕС, а именно тръба през Турция - Гърция - Македония - Сърбия (последните 2 искат да се обединят в 1 държава) и Унгария
47
1
 
36
 
! Отговори
ДО ЖЕКО: преди 9 години
какво искат да праят ве, на Певски у задния джоб да завират пари.червената ти баба цент няма да види от тая тръба, най-много да ви мине през задния двор.ХУНТИ, МУНТИ, СОРОСИДИ.!?!?!?ТИ НЕ СИ ЛИ В ТАЯ ДЪРЖАВА ВЕ ***, ОПРАВЯЙ Я КАТО СИ ТАКЪВ ПОТЕНЦИАЛ
46
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що сте толкова прости бе.ще се върне потока ,га гущера пръдне.
45
5
 
39
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Аз не ги разбирам тия "потоци", особено паричните. Разбрах само, че нашите политици въобще не се изложиха с тоя "поток" само се ***! И докато другарите европейци са на газ от половин век, ние си сечем горите, въглища не можем да си позволим да си купим /много са йофтени/ и тънем в пепел и смрад. И найважното това ги радва богатите управляващи !! *** и беден народ полесно се лъже, краде, управлява е манипулира !! Справка: Бареков ефенди и политическата му кариера !!
44
6
 
40
 
! Отговори
жеко преди 9 години
хората бяха си докарали оборудването и материалите и наистина искаха да направят нещо което щеше да е от полза на всички , обаче хунтата която ни държи като заложници в нашата ни страна отказа потока защото той щеше да конкурира зелената енергия ;-)
43
1
 
35
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
баварец, евтин бюфет, пътувания из Европата, участие в някоя безсмислена комисийка, па връзки завържеш, кръгче приятелско заформиш
42
1
 
35
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 70, подозирам, че просто им е по-лесно да "отклонят" парици в правилния джоб. То са поръчки за нови коли на всеки две години, че старите се "амортизират". Абе друго си е шофьорче,
41
9
 
35
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 9 години
еи тез чугунени глави калпаци през българия няма да минава ни южен ни централен поток през турция ще минава през турция,турция,турция еи прости *** не разбират като им се говори
40
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В европейския парламент все по-ясно се чуват гласове за пълен бойкот на Русия. Дано глупакът Путин ги чуе също и да се вразуми поне малко, личното ми мнение че това е невъзможно и това природно недоразумение трябва да бъде свалено от власт час по-скоро.
39
4
 
41
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
От всичко написано става ясно това,че Путин,както и да го наричате,е предвидил циганьорските чалъми на анадолците...А и не е ясно,дали "страшния"Ердоган няма да клекне на господаря,щото икономиката им е изцяло вързана във щатите и Германия.ЕТО ТОВА Е ЗАВИСИИМОСТ,да искаш да станеш разпределител ,да се договориш с вечния враг,а приятелите да не ти дават.Щото сега на кантара е или Турция,или Украйна и Полша.Да видим кое ще натежи на везната.Газът е уговорен,той ще се транпортира,въпросът е ОТКЪДЕ.
38
3
 
43
 
! Отговори
Ни мед, ни жилото... преди 9 години
Какво беше казал един Канадски премиер ? Да търсиш полза от ортаклък с имперска сила е все едно да спиш спокойно в едно легло със слон. Никога не знаеш кога на коя страна ще се обърне !
37
3
 
42
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 45,между другото си много прав - защо нашият велик парламент не купува колите, сглобени в Ловеч? И за трамваите съм съгласен, макар че вероятно е по-скъпо производството, отколкото да се купи втора ръка трамвай.
36
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много години след сега няма да има нито Турски нито никакъв поток - Руснаците нямат парички - Хуйльото ги похарчи за олимпиада и за войни!

Спонсорирани публикации