Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт

Затова избира маршрут за "Турски поток" в рамките на "Южен поток"
Обновена: 28 яну 2015 14:09 | 28 яну 2015 08:55, Елка Василева
139
Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт
Снимка: архив, Reuters

Намерението на Русия и Турция в края на 2016 г. да задействат първата тръба от бъдещия газопровод "Турски поток" според експерти е осъществимо. Основният проблем е да се намерят средства в контекста на антируските санкции и спада в цените на петрола, пише руският в. "Комерсант".

Инвестициите за две подводни тръби в Черно море във връзка с прекратения проект "Южен поток" "вече до голяма степен са факт", но текущите геополитически условия създават риск за руския държавен гигант Газпром, посочва Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Още по темата

През близките 4-5 години руският концерн трябва да строи газопроводите "Силата на Сибир" на стойност 55 милиарда долара за доставки в Китай и "Турски поток" (вместо "Южен поток", чиято морска отсечка се предвиждаше да струва 9 милиарда евро, от които са инвестирани 4,6 милиарда). Компанията планира да изгради и газопровод "Алтай", чрез който също да захранва Китай, посочва изданието.

Според събеседници на "Комерсант" от бранша е крайно съмнително Газпром да осигури за тези проекти финансиране от Запада на приемливи условия. Затова Джонатан Стърн предполага, че засега Газпром ще прокара само две тръби от "Турски поток" с капацитет 30 милиарда кубика газ, с което да задоволи нуждите на Турция и на Югоизточна Европа.

Според източник на "Ведомости" в Газпром за бъдещото морско трасе ще се използват тръби на стойност около 1 милиард евро, произведени за "Южен поток" и вече докарани на място, което ще ускори строежа. Окончателната цена на първата тръба от "Турски поток" ще стане ясна след около година, прогнозира друг събеседник на вестника, близък до руския концерн.

Европейската комисия ще анализира плана на Газпром - икономическите му съставки и отговаря ли той на законите на ЕС, цитира "Ведомости" неназован представител на комисията.

Въпросът ще бъде обсъден в работна група на заседание в София на 9 февруари. С цел решаване на трансграничните въпроси комисията може да кани в бъдеще представители на други страни като Русия или Турция, но техни делегати не са канени на февруарската среща, уточнява представителят на ЕК.

Газпром избира за "Турски поток" маршрут в рамките на "Южен (поток)" вероятно с цел да си запази възможността за връщане към отхвърления проект, смята руският аналитик Валерий Нестеров.

До година-две ситуацията може да се промени - тогава към България ще бъдат насочени нови тръби, а Турция ще получи още един газопровод. Съответно Анкара ще може да получава газ от Русия, без той да преминава през транзитни страни, а сега ще даде на Газпром възможност да преговаря с Европа от по-твърди позиции, обяснява експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
37
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 9 години
мечтатели свърши с потока ако трябва на половин цена русия ще продава на турция газ ама на предателите няма да се получи браво русия така се прави с предатели през българия нама да минава нищо набиите си го в дървените тикви
34
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво загубихме бе, загубиха определен кръг фирми, българите спечелиха от ново източване милиарди от бюджета и това да фалира държавата! газта нямаше и стотинка да поевтинее, а приходите от транзит в необозримото бъдеще! те тва загубихме! луд е некой да ви прави газопровод, да пуска газ, па и пари да ви дава! що сте толкова задръстени!?
33
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с русия стана това което става когато прости ченгета почнат да управляват политиката и икономиката.
32
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гръцката икономика е жалките 2% от тази на ес, с тях или без тях е все тая. даже може да е и по добре. въпроса е че гърците никак не са толкова глупави че да излезнат от ес
31
1
 
35
 
! Отговори
56 преди 9 години
грешиш. гърците ще правят това което им се каже иначе са умрели от глад. те са хитри и знаят от къде идват парите.
30
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия си ритна канчето. от всякъде,по *** политика тази държава никога не е водила
29
6
 
39
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 53Нови санкции обаче няма да има - гърците ясно го казаха. Не им ли опростят дълга, гърците няма да подкрепят нове санкции, нито даже старите! С това най-малко ще си напълнят курортите през лятото с руски туристи, предимно за наша сметка...
28
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този Южен поток не е нужен на Русия ,Турция е голям консуматор нашата държава отдавна я няма за сърбите това е като помощ защото Русия никога не забравя за "братята "си другите са като придатък ,абе слаба печалба не си струва труда
27
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия можеше да оказва някакво влияние над украйна,но над турция не може. ако русия си мислят че няма да са зависими от турция значи въобще не са познали. турция може да си взима газ от иран ирак азербайджан и да поставя каквито си иска условия на русия. друг е въпраса че тази допълнителна газ на никой не е притрябвала в турция и няма къде да иде
26
3
 
36
 
! Отговори
... преди 9 години
Епа, че загубихме загубихме, ама да си признаем ние сме свикнали от има нема 700 - 750 г все сме назад! Та струва ми се, че както затрихме византийска, турска, немска и руска империи и то само и единствено като сме били включени в тия империи, та май май и евро съюза на там върви! *** да видим де!
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в турция никой не обсъжда т.н. турски поток защото знаят че това е таш-к
24
0
 
39
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Пазарлъкът с Турция ще е жесток-това е ясно!Турците са майстори в тая област и Русия търси козове,които да усилят позицията и!Ама тяхна си работа.Друго е интересно-защо САЩ ни натискат за шистовия газ,а мълчат за морския!?Ако газът в Ч.море задоволява нуждите ни,не е ли по-добре да си останем с него,отколкото да унищожаваме Добруджа заради съмнителна перспектива за износ,от който ще спечелим колкото от златото в Челопеч-т.е. НИЩО!Заслужава си да се помисли по въпроса!
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газпром няма пари а ростнефт е във фалит и се разпродава на дялове. пазарната капитализация на Газпром от наз 300 милиарда се е сринала на 87 милиарда долара. за сравнение тази на Епъл е над 800 милиарда долара. в сравнение с Епъл Гугъл Ексон Майкрософт, руския Газпром е джудже
22
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре ще се реши съдбата на Газпром. ЕС с голяма вероятност ще въведе санкции на руската газова промишленост за доставки на оборудване за добив и проучване на газ. Миналата година бяха въведени санкции само срещу нефтената промишленост. Ако това стане то ще е много ясен сигнал от ЕС към Русия, че ЕС поема курс към отказ от руски газ и при едни санкции т.н. турски поток никога няма да бъде построен.
21
5
 
42
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
C Тази статията какво искат да ни кажат , че не трябва народа да излиза на протетси за пропуснати изгоди и печалби от ЮП , ЩОТО е възможно след 1-2 години да се строи ЮП , ДОКАТО народа забрави глупостите и продажноста на управниците за изпускане на ЮП .ЮП е история освен България да излезе от ЕС и да се приседени към Москва ,то тогова могат от Русия и да се върнат на ЮП през България , другото е бутофория .
20
11
 
38
 
! Отговори
блъф поток преди 9 години
Турски поток в близките 5 години няма да има, мога да се обзаложа
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тогава още 20% работоспособни българи ще се изнесат бързо-бързо
18
6
 
45
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Ало, прогноза, като толкова ги разбираш нещата, дай да направим облог!?Аз казвам, че руснаците ще си направят газопровода до Турция и (ако Ципрас се задържи на власт) гърците ще се вържат към него. Също залагам, че 2020 газта през Украйна ще спре, ако тази държава все още съществува по това време.Руснаците ще пренасочат газта към Китай и пуснат ли първия китайски газопровод спокойно могат да отрежат Украйна.Колкото до нас, ние ще взимаме газ от гърците на ПО-ВИСОКА ЦЕНА през интерконектора...
17
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо...ТъпотоТова което търси Русия е ПРИХОД, ПЕЧАЛБА и подчинение от страните, които са изцяло зависими от нея. Защо Русия да дава коз в ръцете на Турция? Търговските взаимоотношения са двустранни - продавач и купувач. Та след като продавача продава директно на купувача, защо да избира посредник и комисионер? Нещо цялата логика не я намирам.
16
2
 
37
 
! Отговори
блъф поток преди 9 години
до 31чичка, до 3-4 години, а може и по-скоро газовите доставки ще се договарят общо за целия ЕС, така че е все едно като купуваме руски газ от къде го купуваме, дали през газов хъб или не, да не си мислиш че щяхме да вземаме транзитни такси, в България потока щеше да е на фирма собственост на Газпром и колкото Лукойл плаща данъци в България, толкова и тези, парите пак в Русия щяха да отиват

Спонсорирани публикации