Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт

Затова избира маршрут за "Турски поток" в рамките на "Южен поток"
Обновена: 28 яну 2015 14:09 | 28 яну 2015 08:55, Елка Василева
139
Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт
Снимка: архив, Reuters

Намерението на Русия и Турция в края на 2016 г. да задействат първата тръба от бъдещия газопровод "Турски поток" според експерти е осъществимо. Основният проблем е да се намерят средства в контекста на антируските санкции и спада в цените на петрола, пише руският в. "Комерсант".

Инвестициите за две подводни тръби в Черно море във връзка с прекратения проект "Южен поток" "вече до голяма степен са факт", но текущите геополитически условия създават риск за руския държавен гигант Газпром, посочва Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Още по темата

През близките 4-5 години руският концерн трябва да строи газопроводите "Силата на Сибир" на стойност 55 милиарда долара за доставки в Китай и "Турски поток" (вместо "Южен поток", чиято морска отсечка се предвиждаше да струва 9 милиарда евро, от които са инвестирани 4,6 милиарда). Компанията планира да изгради и газопровод "Алтай", чрез който също да захранва Китай, посочва изданието.

Според събеседници на "Комерсант" от бранша е крайно съмнително Газпром да осигури за тези проекти финансиране от Запада на приемливи условия. Затова Джонатан Стърн предполага, че засега Газпром ще прокара само две тръби от "Турски поток" с капацитет 30 милиарда кубика газ, с което да задоволи нуждите на Турция и на Югоизточна Европа.

Според източник на "Ведомости" в Газпром за бъдещото морско трасе ще се използват тръби на стойност около 1 милиард евро, произведени за "Южен поток" и вече докарани на място, което ще ускори строежа. Окончателната цена на първата тръба от "Турски поток" ще стане ясна след около година, прогнозира друг събеседник на вестника, близък до руския концерн.

Европейската комисия ще анализира плана на Газпром - икономическите му съставки и отговаря ли той на законите на ЕС, цитира "Ведомости" неназован представител на комисията.

Въпросът ще бъде обсъден в работна група на заседание в София на 9 февруари. С цел решаване на трансграничните въпроси комисията може да кани в бъдеще представители на други страни като Русия или Турция, но техни делегати не са канени на февруарската среща, уточнява представителят на ЕК.

Газпром избира за "Турски поток" маршрут в рамките на "Южен (поток)" вероятно с цел да си запази възможността за връщане към отхвърления проект, смята руският аналитик Валерий Нестеров.

До година-две ситуацията може да се промени - тогава към България ще бъдат насочени нови тръби, а Турция ще получи още един газопровод. Съответно Анкара ще може да получава газ от Русия, без той да преминава през транзитни страни, а сега ще даде на Газпром възможност да преговаря с Европа от по-твърди позиции, обяснява експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации