Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт

Затова избира маршрут за "Турски поток" в рамките на "Южен поток"
Обновена: 28 яну 2015 14:09 | 28 яну 2015 08:55, Елка Василева
139
Газпром може да се върне към "Южен поток", смята руски експерт
Снимка: архив, Reuters

Намерението на Русия и Турция в края на 2016 г. да задействат първата тръба от бъдещия газопровод "Турски поток" според експерти е осъществимо. Основният проблем е да се намерят средства в контекста на антируските санкции и спада в цените на петрола, пише руският в. "Комерсант".

Инвестициите за две подводни тръби в Черно море във връзка с прекратения проект "Южен поток" "вече до голяма степен са факт", но текущите геополитически условия създават риск за руския държавен гигант Газпром, посочва Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Още по темата

През близките 4-5 години руският концерн трябва да строи газопроводите "Силата на Сибир" на стойност 55 милиарда долара за доставки в Китай и "Турски поток" (вместо "Южен поток", чиято морска отсечка се предвиждаше да струва 9 милиарда евро, от които са инвестирани 4,6 милиарда). Компанията планира да изгради и газопровод "Алтай", чрез който също да захранва Китай, посочва изданието.

Според събеседници на "Комерсант" от бранша е крайно съмнително Газпром да осигури за тези проекти финансиране от Запада на приемливи условия. Затова Джонатан Стърн предполага, че засега Газпром ще прокара само две тръби от "Турски поток" с капацитет 30 милиарда кубика газ, с което да задоволи нуждите на Турция и на Югоизточна Европа.

Според източник на "Ведомости" в Газпром за бъдещото морско трасе ще се използват тръби на стойност около 1 милиард евро, произведени за "Южен поток" и вече докарани на място, което ще ускори строежа. Окончателната цена на първата тръба от "Турски поток" ще стане ясна след около година, прогнозира друг събеседник на вестника, близък до руския концерн.

Европейската комисия ще анализира плана на Газпром - икономическите му съставки и отговаря ли той на законите на ЕС, цитира "Ведомости" неназован представител на комисията.

Въпросът ще бъде обсъден в работна група на заседание в София на 9 февруари. С цел решаване на трансграничните въпроси комисията може да кани в бъдеще представители на други страни като Русия или Турция, но техни делегати не са канени на февруарската среща, уточнява представителят на ЕК.

Газпром избира за "Турски поток" маршрут в рамките на "Южен (поток)" вероятно с цел да си запази възможността за връщане към отхвърления проект, смята руският аналитик Валерий Нестеров.

До година-две ситуацията може да се промени - тогава към България ще бъдат насочени нови тръби, а Турция ще получи още един газопровод. Съответно Анкара ще може да получава газ от Русия, без той да преминава през транзитни страни, а сега ще даде на Газпром възможност да преговаря с Европа от по-твърди позиции, обяснява експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
34
 
! Отговори
газпром преди 9 години
Болгария признана рискованным партнером, так как является зависимой страной от США. Турция признана надежным партнером. Поэтому газопровода по Болгарии не будет. Труба пройдет чере грецию, македонию и сербию.
74
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв хъб между Турция и Гърция бе ? Газпром нарочно казват Турско-гръцка граница, но всички се сещат за Турско-Българската граница. Гърция и сега си има тръба от Турция и газа и стига идеално. За кво и е още ? Като влезе в Гърция Накъде требе да иде после за да стигне Унгария и встрия ?
73
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До t-rexдо 106 е коментара, поправям се
72
1
 
32
 
! Отговори
t-rex преди 9 години
до 107Хубаво е да прочетеш малко по темата и тогава да правиш заключения тип "Бареков". Абсолютно нищо от това което си написал не е вярно, но пък БСП упорито ви го набива в главите.
71
5
 
34
 
! Отговори
антимонголец преди 9 години
Еййй, няма да мирясат тия виетнамци, докато не ни набучат миризливата им тръба!
70
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Председателят на Съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков съобщи, че решението за пренасочване след 2019 година на доставките на газ в Европа, заобикаляйки Украйна е взето.Другото е тип - мокри сънища на Буда Тиквоний.
69
21
 
41
 
! Отговори
зьцж преди 9 години
Ще се върне към Южен Паток, ама ние няма да сме съгласни!! И с право-тъпите рашки *** са ***, на които не може да се вярва!! След като нападнаха и убиват братята си православни славяни в Украйна- на тези *** рашистки, само нож!!!
68
9
 
40
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Днес. бг, стига сте хвърляли стръв на червените попчета!Ю паток ще се "върне", кога цъфнат налъмите!Това никога не е било реалистичен "проект"Напишете нещо умно в този сайт, само простотии бълвате!
67
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреина Милер реве като вдовица за у. Нямало Южен поток, имало Южон поток, имало Турски поток.....Не ни трябваш *** алчна. Ходи у Турция. Ние си живеем и без потоци. По-добре обясни на *** що ни продаваш най-скъпия газ. Нали сми "братя славяни"?
66
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 95Много станахте предателите на България, роби по душа, *** червени ***.
65
6
 
36
 
! Отговори
он преди 9 години
Ем така ем иначе, пият-изтрезняват и пак
64
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още едно доказателство че не може за нищо да им се вярва.
63
2
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Иване, м/у Русия и Турция поне от 2 години има безвизов режим , всеки руснак може да отиде в Турция без виза и могат да пребивават до 30 дена .. Всъщност сега проверих, това е от 2011-та насам... Същото важи и за турците посещаващи Русия ... А относно това че експерта бил казал , хаха, че още от началото когато съобщиха за закриването на Южен поток и преминаването на така наречения Турски поток, руснаците казаха че ще се стремят да използват част от подготовката като трасе за южния :)))
62
5
 
52
 
! Отговори
иван преди 9 години
але тези турци вярно ли строят две атомни централи с съдействието на русия или нещо се бъркам и сега ако махнат визите лятото за туристи и текне и газта от там ,че на тях не им трябва европа ле ...четох някъде ,че и рафинерия,ще им изграждат руснаците -а *** сега ,ще купува и газ и електроенергия от турците ми браво супер ,харесва ми така ние да купуваме и да не пройзвждаме нищо
61
1
 
44
 
! Отговори
До 93 преди 9 години
Ама ти наистина ли си толкова глупав или само се правиш на такъв? Турците да изпуснат този шанс да станат главен разпределител на доставките на газа? Това може да се роде само или в твоята невежа глава или в тази на краварския "бос". Той по тъпоумие затъмни всички предишни президенти. И мой съвет, не си прави труда да коментираш глобални геополитически събития. По-добре *** си завърши средното образование. Белким намериш по-добра работа от това да тропаш по клавишите и да ръсиш малоумия.
60
7
 
53
 
! Отговори
До 95 преди 9 години
Я бе я се осъзнайте малко,недоумки!Откъде на къде ще искате евтин газ?Преди 25 години си избрахте свобода, демокрация и някакви си ценности, които ги има само във ветрените ви глави.И там,в утопичните книжки от 19 век.КЪДЕ РЕАЛНО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ? Има само интереси и това вашия нов брат от кравефермата ви показва всеки ден.Днеска тук има интереси,утре на северния полюс, в други ден в марианската падина. Като бащиния, видиш ли.Пфу, отврат!Та вие си предадохте руския брат, па дай евтин газ.Да,ама не
59
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-ми харесват изказванията на "анализатор, близък до...", "експерт, запознат с близки с ....". Все уж близки, па толкова глупости на квадратен сантиметър си е просто клинически случай. Ама какво ви бърка бе, невежи, къде, какво и как ще мине? НАЛИ СЕ ОТКАЗАХТЕ, УМНИЦИ! То верно е че човек от главата си пати, ама защо ние българите да сме най-потърпевшите? ЗАЩОТО СМЕ НАЙ-ГЛУПАВИТЕ! И ПРОДАЖНИ, И НЕБЛАГОДАРНИ, И ПОДМАЗВАЧИ И ПРЕДАТЕЛИ! А потока,ще си го има,това не са ти българските политици
58
6
 
33
 
! Отговори
ИЗВОДИ преди 9 години
1. ПРЕЗ ТУРЦИЯ - ГЪРЦИЯ - ИТАЛИЯ (от Италия за Франция и Австрия),ЩЕ МИНАВА *** - ТРАНС АДРИАТИЧЕСКИ ПОТОК :)2. "***" ЩЕ СЕ ЗАХРАНВА ОТ АЗАРБЕЙДЖАН И КАСПИЙСКО МОРЕ3. ТУРЦИЯ СЕ ДОГОВОРИ ЗА ГАЗОПРОВОД И ОТ ИРАК4. УКРАИНСКИ ПОТОК - УКРАЙНА-РУМЪНИЯ-БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ,МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧВА И НА ОБРАТНОИЗВОДИ:ПРЕЗ ТУРЦИЯ "ГАЗПРОМ" МОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕ КЪМ :1. ТУРСКАТА МРЕЖА2. КЪМ "***"3. КЪМ "УКАРИНСКИ ПОТОК"4. КЪМ ПРИСТАНИЩА В ЕГЕЙСКО МОРЕ - ВТЕЧНЕН ГАЗ5.БЪЛГАРИЯ НЕ ПРЕДЛАГА ВСИЧКИ ОПЦИИ
57
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 88: Дали България или Турция ще печели от "потоците" не е толкова важно, а по-важно е, че ти не можеш да си плащаш "г***за", за което мажеш да благодариш на баба си Путина !
56
0
 
31
 
! Отговори
прочетете К Кеворкян преди 9 години
в Преса и сайта Афера.