Умни електромери решават проблемите с отчета

И ЕРП-тата, и домакинствата трябва да възприемат новите технологии, препоръчва експерт
Обновена: 29 яну 2015 14:02 | 29 яну 2015 13:31,
10
Умни електромери решават проблемите с отчета
Снимка: Булфото

Проблемът с двете сметки с една и съща дата на падеж не е системен за електроразпределителните дружества, а е резултат от „бюрократично разминаване“ единствено в едно от тях – Енерго Про. Този коментар направи пред Investor.bg енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него трайно решение на проблема с отчетите ще донесат „умните“ електромери, които позволяват не само дистанционен отчет, но и изготвяне на по-добра бюджетна политика за домакинствата. Тези електромери дават задълбочена статистика на потреблението и прогнозируемост на сметката. Затова и препоръката на експерта е и ЕРП-тата, и домакинствата да възприемат новите технологии.

Припомняме, че според директива 2009/72/ЕО до 2020 г. 80% от електромерите в ЕС трябва да са „умни“. Интелигентните системи подобряват начина на комуникация между ЕРП-то и клиента и биха помогнали за изчистване на много от опасенията, които сега има обществото, относно правилното отчитане на потребената електрическа енергия, както и по отношение на качеството на получаваната услуга.

В обществени дискусии в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), провели се преди година, обаче фокусът беше насочен единствено към високите разходи за внедряването на подобни електромери. Докладите на трите ЕРП-та тогава показаха, че, за да бъде изпълнена европейската директива, са нужни най-малко 377 млн. лева.

Освен електромерите с дистанционен отчет в Европа има и възможност за различни начини за плащане на сметките, уточни още Тасев. Един от тях са прогнозните сметки, изготвени на базата на предишното потребление на абоната. Има страни, в които електричеството се предплаща с импулсни карти и след като средствата в тях се изчерпят, захранването прекъсва.

За Тасев сегашната ситуация показва единствено липсата на доверие от страна на обществото към енергетиката. В същото време проверките по одитите на ЕРП-тата не са показали законови основания, които да налагат отнемане на лицензи. А ако не бъде спазено върховенството на закона по отношение на ЕРП-тата, те ще потърсят защита в съда, допълни още Тасев, припомняйки иска на EVN срещу България на стойност 600 млн. евро.

"Това са публични компании, които искат да запазят имиджа си, защото всеки скандал се отразява върху цената на акциите им", смята експертът.

Според него последствията от отнемане на лиценз ще доведат до хаос в дружествата, от който никой няма да има полза. Същевременно данните показват намаляване на технологичните загуби след приватизацията на електроразпределителните дружества.

Реакцията на управляващите по казуса с двете сметки на Енерго Про е "политически рефлекс" заради събитията в началото на 2013 година, уточни още Тасев. Той посочи изказване на депутата от ГЕРБ Валентин Николов, според когото ситуацията може би е предизвикана умишлено с цел да бъде дестабилизирана крехката управляваща коалиция.

Според експерта широката дискусия по тази тема е полезна и помага да не бъде разпространен проблемът и към другите ЕРП-та.

Припомняме, че във вторник представителите на останалите дружества – EVN България и ЧЕЗ България посочиха пред парламентарната комисия по енергетика, че нямат нарушения на отчетния период в празничните дни. От ЧЕЗ посочиха, че са имали само една жалба за подобно нарушение, която обаче се е оказала неоснователна.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой извади 500 млн може и да стане това с умните електромери. А единственият, който може да извади тази сума е крадливата Тиква.
8
0
 
1
 
! Отговори
Bylgarin преди 9 години
Този мафиот иска да ни обере като ни продава "умни" устройства - ами тогава да ги плати всичките той и неговата шайка бандити и да ги раздаде безплатно, а не да лобира закони и да накара ние да плащаме на него и родата му за да живее в чужбина.
7
1
 
0
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
В отвратителния социализъм почти във всеки окръжен град, към Енергото, имаше лаборатория, която при жалба от гражданин, откачаше електромера на трудящия се, монтираще му временен и тарираше /СВЕРЯВАШЕ, КОРЕГИРАШЕ/ този, от когото се жалваше соц. труженик!! Питам : "В тази демократична / не народна/ Република, къде е тази независима и безпристрастна лаборатория, която безплатно да дойде, да ми вземе електромера и след проверка да се произнесе този уред лъже / гражданина или ЕРП/ или е верен?"
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДНИ СЪС САНИРАНЕ, ДРУГИ, С УМНИ ЕЛЕКТРОМЕРИ,УЖ ФАЛИРАЛИ ФОНДОВЕ .АБЕ ЯКО ЩЕ СА ЩИПЕ.....
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ония дето се мислят за ястреби ,гурбетчии ще ги оправят
4
2
 
7
 
! Отговори
Не бъдете тъпаци! преди 9 години
Никакъв не е проблем на българските електромери които бяха някога. Но тарикатите ги смениха защото сегашните са с нелинейни характеристики (конструктивно заложени) и при малко натоварвания отчитата вярно При увеличаване на товара започват да завишават отчетеното във функция от товара и големината му и тако по една плавна крива проявяват характера си когато включите повече от 1, 1 kW мощност. При включване на духалка вече сте много вътре.А печалбата не ЕРП-то е над 200%! Проверено в практиката!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам умен електромер само ако ми дадат достъп до данните му в реално време през интернет.ДОри ще си платя за такъв електромер.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умните електромери Енерго-алабала могат да си ги манипулират както си искат без изобщо потребителят да разбере какво става.Като знам аз как мога да програмирам един умен електромер чак ми става страшно.Защото ще се намерят такива които наистина ще го програмират да се манипулира.Единственото решение е умен електромер и всеки потребител да има достъп до всичките данни с които оперира Енерго-алабала.Достъп в реално време. Точно както има достъп до банковат си сметка по интернет.
1
1
 
1
 
! Отговори
ХАКЕР преди 9 години
Гуантанамератърся далаверабързо да намеря да мина електромера!

Спонсорирани публикации