Най-некоректният платец на здравните вноски е държавата!

Около 250 хил. души могат, но не плащат осигуровки, твърди Сачева
Обновена: 30 яну 2015 14:05 | 30 яну 2015 11:01,
21
Най-некоректният платец на здравните вноски е държавата!
Снимка: Reuters

Най-некоректният платец на здравните вноски не са гражданите, а държавата и предложението на здравния министър Петър Москов здравно неосигурените лица да платят до 6 месеца вноските за три години назад или да платят вноските за 15 години, няма да има ефект. Този коментар направи председателят на Управителния съвет на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева пред БНР.

Според нея правилното решение е Националната агенция за приходите (НАП) да предприеме действия и да накара хората, които имат възможност да плащат осигуровки, но не го правят, да платят - така, както събира данъци. По закон плащането на здравни осигуровки е задължително, припомни Сачева.

Около 250 хил. души могат, но не плащат осигуровки и техният мотив е, че ако им се наложи лечение, ще могат да си платят „дали под масата, или редовно”.

Експертът обясни, че хората, които не плащат здравните вноски у нас, са няколко категории и най-рисковата от тях са дълготрайно безработните. Става въпрос за около 243 хил. души и при някои от тях неплащането на вноските продължава повече от 12 месеца. За тези случаи обаче има и справедливо решение, смята експертът.

„Всяка година в Агенцията за социално подпомагане се планират средства, които целево се превеждат на НЗОК именно за осигуряването на лечението на такива хора – без осигуровки, но в изключително тежко материално положение”, обясни Сачева.

Тя допълни, че в този случай е въпрос на добра стиковка между социалната и здравната система и добрата преценка на социалните работници чии здравни осигуровки да бъдат платени и да има превенция на измамите.
Има и още една категория неплащащи, които злоупотребяват със Спешната помощ, използвайки я като вход в системата.

Сачева посочи още един сериозен проблем по отношение на плащането на здравни осигуровки – корупцията.

„Ако има съмнения в корупция и хора са принудени да плащат 4 пъти за здравеопазване – чрез данъци, осигуровки, дарения и корупция, естествено, че хората искат да получат своето адекватно обяснение защо им се налага да плащат 4 пъти”, коментира тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
цгбфгб преди 9 години
Всички напъни за събиране на повече пари от осигуровки са обречени на провал, а философиите за *как може това да стане*, са само вестникарски заглавия!КАК ДОСЕГА, 25 ГОДИНИ СЛЕД ПРЕМАХВАНЕТО НА БАЙ-ТОШОВСКИЯ МОДЕЛ НА ВНАСЯНЕ НА ОСИГУРОВКИ, НИКОЙ ОТ УПРВЛЯВАЩИТЕ НЕ СЕ НАЕМА ДА НАПРАВИ ЕДИНСТВЕНО-ПРАВИЛНОТО, А ТО В СЛУЧАЯ Е ИЗРАВНЯВАНЕ ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ В ЧАСТНИЯ И ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР! ЗАЩО ВСЕ-ОЩЕ ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ НЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА???А реват, че няма пари бюджета...
16
0
 
8
 
! Отговори
ми така де преди 9 години
Абсурдно е осигуровките на военните и държавните служители да се плащат от държавата, тоест от нас. А отгоре на всичко те отиват в пенсия с най-висок размер! Решението е: радикални съкращения в държавната администрация и изравняването на служителите с всички останали граждани на Б-я по отговорности и права.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А-ха значи Агенцията за социално подпомагане набира средствата от разликита в петрола по веригата,а НАП-а от разликата между хората пак по някаква си верига и всичко това в една каса,е-хе,а в касата нема и за пред хората от източно-западните комисии,няма що данъци се плащат по нетни суми,а брутните кой ли ги отчита та да ги внася,аиде бре та и годишно от време оно.
14
2
 
10
 
! Отговори
ж.ж преди 9 години
А държавната администрация която също не плаща осигуровки какво става с тази категория.И тях ли ще издържаме още.Много от тях вземат големи заплати ,защо не си плащат осигуровките.Изцяло са на нашите плещи и все на нас увеличавате вноските вместо да ни облекчите и да им наложите същото като на нас ,тези хора не боледуват ли ,дамите нераждат ли защо още се влачи този въпрос с години.С какво са по различни от нас ,единствино е че са ни в тежест.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
или ще е рошава гарга, или ще е нещо друго. или капитализъм, или комунизъм! стига с тези тъпотии! или вноските на всеки отиват по ЛИЧНА СМЕТКА, както и осигуровките впрочем и според платеното доплащаш или не, или всички плащат еднакво и държавата намира останалите пари. някои можели, ама не плащали, други ме можели, ама плащали. и всичко отива в един кюп, а в болница не можеш да влезеш заради 100 *** безработни, пребити лекари или липса на специалисти.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази "експертка" дали гледа какви ги плещи и си противоречи? Гражданите плащали, а държавата - не, за това държавата (чрез НАП) трябва да събере осигоровките .... от гражданите които не плащат, но не от вскички! Само от тези които "могат"?!?! Цялото това плещене е за да каже едно - събирайте здравни осигуровки, но не пипайте *** които никога не са работили и плащали, но чакат на готово и бият лекари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали за това имаме Конституционен съд да обявява даден Закон или части от закон за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ. Иначе държавата може да бъде съдена в Международния административен съд в Люксембург за нарушаването на европейски и международни норми и конвенции.
10
1
 
3
 
! Отговори
За Москов преди 9 години
Пратете му предложенията на частника !
9
0
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Държавата за започне незабавно да плаща - промени в закона веднага от НС - това е решението.
8
5
 
22
 
! Отговори
Частник преди 9 години
Държавата да започне да плаща, т.е. да внася пари в здравната каза, за своите служители, военните и т.н. в ПЪЛЕН РАЗМЕР, както го правим ние останалите. Тогава поне половината от липсващите пари ще ги има. Другото действие е да се увеличи срока на давност на 10 години - тогава автоматично за възстановяване на осигуряването ще са необходими 3 пъти повече пари (от 36 на 120 месеца плащане назад). И никакви *** без здравно осигуряване да не се приемат повече от 1 път. Айде Москов Действай !
7
1
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
От 02. Февруари, всички чиновници на държавна служба да си платят здравните вноски...
6
0
 
4
 
! Отговори
кали преди 9 години
Много точно казано !!!
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка година в Агенцията за социално подпомагане се планират средства, които целево се превеждат на НЗОК именно за осигуряването на лечението на такива хора без осигуровки, но в изключително тежко материално положение Ето ромите как се лекуват, като не висят по спешните центрове... Ех тая демокрация...
4
1
 
5
 
! Отговори
Пор преди 9 години
Какво стана бе, Москов?! Още ли "Така е най-справедливо"?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито един закон не може да противоречи на Конституцията ! От друга страна Конституцията не може да противоречи на Европейското право. Щом по Конституция е ПРАВО, а не задължение - значи е право, независимо какво пише в закона. Няма как правото да стане ЗАДЪЛЖЕНИЕ !!!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
plashtaite si osigurovkite che tumno zelenite umat nujda ot akushero ginekologii, che se razplojdat kato zaici. I toka i danucite si plashtaite, che da moje utre kato stanete pensioneri tumnozelenite da vi koliat kat dobitak po selata..
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшна каша е всичко в тая държава:- Плащането на осигуровки е задължително по закон! Добре, ама се води право по Конституция, а правото не е задължение! Кой закон е ПО-законен!?!- Държавата както обич да налага глоби, ще се само-глоби ли сега като най-некоректен платец!?!

Спонсорирани публикации