Задържаните българи в Судан не знаели, че летят над военна зона

Планът на полета е бил одобрен от властите
Обновена: 2 фев 2015 13:47 | 2 фев 2015 12:56, Екип на Bulgaria On Air
8
Задържаните българи в Судан не знаели, че летят над военна зона
Снимка: bgonair.bg

Освободеният български екипаж в Судан не е имал представа, че лети над военна зона, каза единият от членовете на екипажа.

Планът на полета е бил одобрен от властите без каквито и да било забележки. Това обяви капитанът на българския хеликоптер ген. Любомир Гелев пред Ройтерс.

Полетът на българския хеликоптер от Румбек в Южен Судан до столицата на Судан Хартум е одобрен от правителствата и авиационните власти и на двете страни. Никой обаче не е предупредил екипажа, че ще прелети над зона на активен военен конфликт. Капитанът на полета ген. Любомир Гелев споделя, че не е бил наясно, че машината е била обстрелвана.

Налягането на горивото е паднало рязко, което е принудило екипажа да кацне аварийно.

От групировката Суданско народно освободително движение – Север заявиха, че са стреляли по машината, тъй като са я помислили, че е част от врага - силите на Суданското правителство.

Още по темата
Интересно е, че тази зона не фигурира на картата. Ние работим в района на Дарфур и Южен Судан, а не знаем за тази зона. За всеки полет предоставяме подробен план на властите, в случая на Южен Судан, Хартум, каза Гелев.

"Те получават документа, в който пише точната дата на излитане, маршрутът, надморската височина, кога е пристигането. Никой не ни предупреди, не казаха нищо. Просто приеха плана и толкова. Питаме защо", допълни той.

"Защо правителството на Судан разрешава на хуманитарни работници да летят над военна зона, особено в момент на война. В момент, в който правителството на Судан започна най-силната си офанзива от началото на войната в планините Нуба, пращат и хуманитарни работници. Това е много важен въпрос, на който правителството на Судан трябва да отговори?", пита Арну Лоди, говорител на Суданско народно освободително движение – Север

Часове след освобождаването на българския екипаж президентът на Южен Судан Салва Киир и командирът на бунтовниците Риек Мачар подписаха мирно споразумение.

В него фигурират клаузи за споделяне на управленски правомощия и сформиране на преходно правителство. Така страните са само на крачка от окончателно прекратяване на 15-месечния конфликт. От декември 2013 г. насам в него загинаха 10 хил. души. Броят на бежанците достигна 1,5 млн.

"Хели Ер" повече от 10 години работи по договор със Световната програма по прехрана на ООН (UNWFP).

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те тия все си се бият и не знаеш кога е военна зона, кога не. Оборот да става.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите никога нищо не знаят!
3
1
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Как на кой? И на двете страни в конфликта.Нали военната машина трябва да работи, за да се печатат зелени вестници.
2
2
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
А ЦРУ кой снабдява с оръжия тука, че не разбрах? Някой знае ли?
1
1
 
8
 
! Отговори
Боян Колев преди 9 години
Аз съм бивш летец! И да ги раправят тия на онези които си нямат понятие....

Спонсорирани публикации