Какво се разбраха световните лидери в Минск

ЕС и Русия ще работят и заедно, и поотделно за мира в Украйна
Обновена: 12 фев 2015 16:45 | 12 фев 2015 13:43,
307
Какво се разбраха световните лидери в Минск
Снимка: Reuters

"Нормандската четворка", включваща руския президент Владимир Путин, украинския лидер Петро Порошенко, френския държавен глава Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел, прие след 16-часов преговорен маратон в Минск декларация от 4 страници в подкрепа на процеса за уреждане в Украйна, предаде ТАСС.

Агенцията публикува пълния текст на документа:

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската република Франсоа Оланд и канцлерът на Федералната република Германия Ангела Меркел потвърждават пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени, че изключително мирното уреждане няма алтернатива. Те са изцяло готови да предприемат с тази цел всякакви възможни мерки както всеки поотделно, така и съвместно.

Още по темата
В този контекст лидерите одобряват Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, приет и подписан в Минск на 12 февруари 2015 г. от всички, подписали също така Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дават принос към този процес и ще използват влиянието си върху съответните страни, за да съдействат за изпълнение на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще осигурят техническа подкрепа за възстановяване на сегмента от банковата система в районите, засегнати от конфликта; възможно е това да стане чрез създаване на международен механизъм, съдействащ за извършване на социалните плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще спомогне за уреждане на кризата. С тази цел те подкрепят евентуално продължаване на тристранните преговори между Европейски съюз, Украйна и Русия по енергийните въпроси с оглед стъпки за развитието (на зимния газов пакет, бел. на ТАСС). Те подкрепят също тристранни преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия за разработване на практическо решение за въпросите, тревожещи Русия, във връзка с изпълнението на Споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите все така се обявяват за идеята да бъде създадено общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълно спазване на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще се обявяват и занапред за изпълнение на Минските споразумения. С тази цел те се споразумяха да бъде създаден контролен механизъм (в нормандски формат, бел. на ТАСС), който редовно да организира срещи, по принцип на равнище старши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи".

Комплексът от мерки съдържа 13 точки.

В първите три от тях се постановява "незабавно и всеобхватно" прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 г., раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 километра (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки) и създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства).

Следват изброените в три точки ангажименти за започване на диалог за начина на произвеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва в срок от 30 дни да определи кои са тези територии; за приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област", както и освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички". Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

В седма и осма точка се постановява осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи, както и пълното възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство. За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи.

Точка девета гласи: "Възстановяването на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителствотона Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група".

Следващата точка разпорежда изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи". Не се посочва срок за изпълнението.

Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област".

До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони.

ТАСС отбелязва, че в съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитие на регионите.

Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда.

Последните две точки - 12-а и 13-а - се занимават с въпроси относно организирането на местни избори, които да съответстват на стандартите на ОССЕ и да преминат под нейно наблюдение, както и с бъдещата дейност на тристранната Контактна група, вкл. създаването към нея на работни групи по отделните аспекти от Минските споразумения.

Вижте целия текст на документа тук.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен136и бре чак па толкова не знам некой втпрокласник може и да ти поверва
130
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската агресия няма да бъде забравена от украинците, както и поляците помнят, че Сталин е избил повече поляци отколкото Хитлер.
129
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
повтарям за неграмотните:Проучването за шистов газ е забранено само в най-бедната европейска държава.
128
3
 
10
 
! Отговори
Hogg преди 9 години
Аз прочетох изтегляне на оръжия....не видях да пише разоражаване.Руснаците няма да забравят,няма и да простят.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 175Да ...а в германия декември пристигнаха отнякъде със самолет 170 т. ....дали Укринското злато е летяло изобщо в Америка ...как мислиш?
126
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Донбас е обречен на обезлюдяване.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 172в Полша се отказаха вече ...германия го забрани шистовия ...за какво говориш ?
124
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжии, как е, натриха ли ви носовете
123
1
 
7
 
! Отговори
до 175 преди 9 години
Златото им е в щатите.
122
1
 
9
 
! Отговори
Лом преди 9 години
При толкова оръжие в хората аз лично ако съм украинец бих избегнал тези райони,така че няма как Украйна да наложи ред,всичко ще се случва както Москва нареди.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 174много си точен "..ОБЕЩАВАТ..." те и в България обещаха да инвестират преди 20 години
120
0
 
7
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До Анонименне фактите ! ...виж укринската валута ....за една година от 7 на 26....златото им е в Германия вече ...остават им само доларчета ....хартийки ...индустрията е на колене ...в държавата война .....ти какво си мислиш какво ще последва до месец ? Не е необходима ода си гений !
119
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и ЕС обещават да инвестират в Украйна.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 167 Четем внимателно статията и се опитваме да мислим Благодаря
117
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проучването за шистов газ е забранено само в най-бедната европейска държава.
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от това което чух и разбрах е ,че в Донецк няма да се вее знамето на Русия НО,това в само формалност истината е ,че става под руско влияние и Украйна няма да има почти никакво влияние,а голямата цел Крим си остава в Русия.Така ,че русофоби честито приемам ,че сте победили Путин, признавам ви за победители и ви пожелавам успех в преборването с дълговата криза в БГ и избягването на фалита в САЩ в близките год..
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 167на не си гледал CNN или Bloombergааа стих се Cartoon Network е бил канала
114
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 154,тия 5 млрд си ги въртите как ви е кеф - точните думи на Нюланд са "САЩ са вложили около 5 милиарда долара в Украйна от 1991 година, откогато тя отново стана независима държава след разпада на Съветския съюз. Парите са изразходени за подкрепа на стремежа на украинския народ, искащ да има силно, демократично правителство, което да защитава неговите интереси. "
113
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 9 години
до БМ_21 Град Четем внимателно точките ),Благодаря
112
1
 
2
 
! Отговори
майорски преди 9 години
мда ..до края на годината ...Украйна ще е фалирала и федерализирала !....даже ферментирала

Спонсорирани публикации