Какво се разбраха световните лидери в Минск

ЕС и Русия ще работят и заедно, и поотделно за мира в Украйна
Обновена: 12 фев 2015 16:45 | 12 фев 2015 13:43,
307
Какво се разбраха световните лидери в Минск
Снимка: Reuters

"Нормандската четворка", включваща руския президент Владимир Путин, украинския лидер Петро Порошенко, френския държавен глава Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел, прие след 16-часов преговорен маратон в Минск декларация от 4 страници в подкрепа на процеса за уреждане в Украйна, предаде ТАСС.

Агенцията публикува пълния текст на документа:

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската република Франсоа Оланд и канцлерът на Федералната република Германия Ангела Меркел потвърждават пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени, че изключително мирното уреждане няма алтернатива. Те са изцяло готови да предприемат с тази цел всякакви възможни мерки както всеки поотделно, така и съвместно.

Още по темата
В този контекст лидерите одобряват Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, приет и подписан в Минск на 12 февруари 2015 г. от всички, подписали също така Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дават принос към този процес и ще използват влиянието си върху съответните страни, за да съдействат за изпълнение на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще осигурят техническа подкрепа за възстановяване на сегмента от банковата система в районите, засегнати от конфликта; възможно е това да стане чрез създаване на международен механизъм, съдействащ за извършване на социалните плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще спомогне за уреждане на кризата. С тази цел те подкрепят евентуално продължаване на тристранните преговори между Европейски съюз, Украйна и Русия по енергийните въпроси с оглед стъпки за развитието (на зимния газов пакет, бел. на ТАСС). Те подкрепят също тристранни преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия за разработване на практическо решение за въпросите, тревожещи Русия, във връзка с изпълнението на Споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите все така се обявяват за идеята да бъде създадено общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълно спазване на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще се обявяват и занапред за изпълнение на Минските споразумения. С тази цел те се споразумяха да бъде създаден контролен механизъм (в нормандски формат, бел. на ТАСС), който редовно да организира срещи, по принцип на равнище старши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи".

Комплексът от мерки съдържа 13 точки.

В първите три от тях се постановява "незабавно и всеобхватно" прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 г., раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 километра (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки) и създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства).

Следват изброените в три точки ангажименти за започване на диалог за начина на произвеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва в срок от 30 дни да определи кои са тези територии; за приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област", както и освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички". Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

В седма и осма точка се постановява осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи, както и пълното възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство. За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи.

Точка девета гласи: "Възстановяването на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителствотона Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група".

Следващата точка разпорежда изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи". Не се посочва срок за изпълнението.

Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област".

До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони.

ТАСС отбелязва, че в съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитие на регионите.

Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда.

Последните две точки - 12-а и 13-а - се занимават с въпроси относно организирането на местни избори, които да съответстват на стандартите на ОССЕ и да преминат под нейно наблюдение, както и с бъдещата дейност на тристранната Контактна група, вкл. създаването към нея на работни групи по отделните аспекти от Минските споразумения.

Вижте целия текст на документа тук.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
555 преди 9 години
Общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан!Баѝ баѝ САЩ!
190
2
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
Браво! Скапаняците отвъд океана мечтаеха за война, да им заработят военните заводи, да завъртят армейски пари, да правят политика, да подслушвад под военни претексти. Но "четворката ми хареса! Браво! Като говедата в США искат война да си я правят на своя територия- Америка еголям континент. В Европа ще има мир! На Европа й писна да правят войни на нейна територия за да печелят задокенските милиардери. Айде стига вече!
189
7
 
13
 
! Отговори
се ми е тая преди 9 години
всичко е такава пародия, писна ми веченищо няма да се промени с това тъпо споразумение, украинската армия и бунтовниците ще си се обстрелват, хора ще си умират, и това ще продължава докато украинският президент не им даде официална независимост, което няма да стане, щото и той е кукла на конци. така че бачкайте си, карайте си колите, любете жените си, ако не са ви писнали вече щото и те са до време, и си живейте живота както можете, ако не бягайте на запад, не знам, как искате, нищо няма значен
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 252 разбира се другарю.Точно така е.Сега спокоен ли си.Хапни си сникерс: ха-ха-ха.Злобата ви е огромна,но това са фактите.
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До254_разбирам злобата ти,но всеки разумен човек Не иска да има война.И най-лошия мир е по добър от най-добрата война!!!!Твойте серии нека да се въртят като латино сериал ,но само в твоята глава.Разума наделя-дано няма повече войни.Ти кажи ми .--Ти В Личен План какво Печелиш от това че искаш ,,втора серия,,-Това да не ти е Мач-Левски-ЦСКА-.Ужас,,другарю,,Нещо под ушанката има ли...
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му дреме за Крим-той си беше Автономия преди.Има регионално значение за Руските военни,но те си имаха и преди бази там.Черно Море е ,,езеро,,-за да ти излезе флота ...трябва да мине през-Босфора.Иначе си киснеш в ,,Гьола,, и ,,наблюдаваш,,
185
9
 
15
 
! Отговори
до 251 преди 9 години
Ще бъдем свидетели на втора серия. Орълченците забиват знамето на победата в центъра на киев и разстрелват публично американските наемници
184
6
 
29
 
! Отговори
до 252 преди 9 години
Това е победа за г-н Путин. Американците са бесни , маккейн и сорос не могат да спят защото няма война.
183
27
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-------това споразумение е победа за Америка и Украина-джуджето загуби.Подписа всичко като мишок видял котка-веднага след като Щатите решиха да въоръжът Украина.
182
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 231_ти ум имаш ли.Как порошенко е загубил ,като основното искане на Днр-независимост ,не стана,ами и автономия няма.И въпреки че ,,опълченците се биха,,накрая какво постиганаха:-) :-) :-) :-) .Смяяяях...
181
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май няма дори и Автономия за ДНР--ужас дроогари,какво ще правим,кого сега ще величаем и оплюваме.
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 243_боже колко мъка има по този свят ,боже.Защо не раздаваш мозък на всички боже:.Ами за тебе каква разлика има дали ще си в НАТО или не.Преди 10_15год.ако не се лъжа ,не бяхме в в пакта-и какво.Преди 8год не бяхме и в Европейския съюз...помниш ли.Да не бяхме Тогава Супер Развити, и богати...
179
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейците /обикновенните/граждани нито ги е грижа за Бившия Ссср,нито им пука че тъй да се пенят от злоба като наште ***.Живея Тук от ,10 години-но такава злоба ,и умраза може да се срещне само при БГ-***.Не знам-комплекси ли изпитват,За пояснение-не разнасям пици:и не съм мияч:-) :-) :-)Достатъчно квалифицирана работа имам.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 245 *** на кой му дреме за Крим--ти какво другарю-самоутешаваш ли се-.ха-ха-ха..Самоутешавай се тогава,щом ще ти е по леко.Да не вдигнеш кръвното...:-)
177
15
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен------"Милошевич е национален герой за сърбите"Ами ние нямаме нищо против и *** да е национален герой за руснаците-ама да отиде там където е Милошевич !
176
17
 
6
 
! Отговори
trafoPOST преди 9 години
"Президентът на Руската федерация Владимир Путин...потвърждава пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна."К'o рйечи, вълка гарантирал целостта на агнето. Ами, тя Русия беше гарант и по Будапещенското споразумение, ама отхапа Крим и Донетско-Луганск. Терористите подписаха в Минск преди месец и какво, незабавно продължиха. Само снощи, докато кремълското джудже тропа токчета в Минск са вкарали 50 танка, 40 ГРАДа и 14 Урагана.
175
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната спечелена битка от Путин. Вашингтон са си глътнали езиците, още не могат да се освестят, като ударени с мокър *** са. Обамката не можа да продаде оръжието и сега началниците ще му дърпат упите. Путин получи Крим, сега получи и това което искаше и за Украйна - вън от НАТО. А може и повече да получи - ако решат Донецк да направят референдум за независимост, според решенито на съда в Хага за Косово, референдум за независимост и обявяването и не противоречи на международното право.
174
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милошевич е национален герой за сърбите. А какво казва пропагандата, си е нейна работа. Путин е с уникалната 80% нтна вътрешна подкрепа. И каза в прав текст: Русия еднополюсен модел няма да приеме.
173
1
 
6
 
! Отговори
до UKRAINEC преди 9 години
Ти нещо? А? На какво заплащане си - на пост или на думи? Трябва да е на пост, че нещо вдъхновението ти се върти в ограничен речник.
172
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС, САЩ и Украйна не можаха да се противопоставят. Виждайки как Русия си дислоцира войските около Украйна, готова да я превърне в Чечения от 90те години, те взеха разумното решение да се отърват с малко загуби, т.е. с източните части на Украйна. Но аз си мисля, че този договор не урежда въпроса, не и докато формално Украйна е цяла. Аз не мога да си представя,че тези украйнски политици-американски продажници, че се разпореждат макар и формално с Донбас. Ще тлее конфликта и може пак да ескалира.

Спонсорирани публикации