Кървава баня или мир - следващите 48 часа са решаващи

Лидерите са скептични за мирния план в Украйна, пише западната преса
Обновена: 13 фев 2015 14:04 | 13 фев 2015 09:09, Александър Попов
171
Кървава баня или мир - следващите 48 часа са решаващи
Путин изглежда като най-големия победител от преговорите за спиране на огъня в Украйна, пише "Вашингтон пост".Снимка: Reuters

Европейските лидери са скептични, че мирният план ще сработи, пише британският в."Гардиън" по повод сключените вчера в Минск договорености за спиране на огъня в Източна Украйна.

Изданието посочва, че вчера европейските лидери са похвалили Германия и Франция за уреждането на спиране на огъня и мирен план за Украйна, но че в личен разговор изразявали скептицизъм относно това дали постигнатите след маратонските преговори в беларуската столица договорености ще дадат резултат. Опасенията им са, че усилването на боевете преди примирието, което трябва да влезе в сила в неделя, бързо може да се превърне в кървава баня.

Още по темата

"Следващите 48 часа ще са решаващи", заявил цитиран от "Гардиън" европейски дипломат на Европейския съвет в Брюксел.

Вестникът пише, че САЩ са изразили предпазлив оптимизъм на фона на ескалацията в боевете. Изданието отбелязва предупреждението на Белия дом, че продължаващите боеве в Украйна нарушават духа на постигнатото в Минск споразумение. Цитирани американски официални представители изразяват предпазлив оптимизъм, заявявайки, че "истинският тест за споразумението ще е в пълното му и недвусмислено прилагане, включително трайно прекратяване на военните действия и възстановяване на контрола на Украйна над границата й с Русия".

В друга своя, редакционна статия за шансовете пред постигнатите договорености "Гардиън" посочва, че Минското споразумение само по себе си няма да донесе мир, "ако не се научим как да се справяме с енигматичния Путин".

Минското споразумение дава "искрица надежда", че краят може би вече се вижда, пише "Дейли телеграф", цитирайки думи на канцлера на Германия Ангела Меркел. Изданието посочва също, че споразумението е сключено след безпрецедентен натиск на руския президент Путин върху сепаратистите, но че лидерите са предупредили, че предстои още много работа.

"Не беше нито всеобхватно решение, нито пробив, но Ангела Меркел говори за искрица надежда. Но след изтощителните 16-часови преговори в Минск краят на конфликта в Украйна може най-накрая вече да се вижда", отбелязва вестникът. В друга, аналитична статия на "Дейли телеграф" по темата, озаглавена "В едностранчивото споразумение от Минск не се иска нищо от Путин", се посочва, че постигнатите договорености изглежда не изпълняват исканията на Украйна и в най-добрия случай ще замразят конфликта в момент, когато преимуществото е на страната на подкрепяните от Русия сепаратисти.

Бунтовниците хвалят споразумението като път към признаване и го представят като победа за сепаратистките републики, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Сега думите трябва да бъдат последвани от дела", пише германският "Велт", цитирайки изказване на канцлера Меркел в Брюксел. Изданието отбелязва, че след срещата на върха на ЕС в белгийската столица тя е дала да се разбере, че новите санкции срещу Русия ще влязат в сила - въпреки договореностите от Минск.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че Путин би могъл да сложи край на войната в най-кратки срокове. Но търси ли той изход от този конфликт, пита се изданието, посочвайки, че съмненията в това не са станали по-малко след дългата нощ в Минск.

Путин изглежда като най-големия победител от преговорите за спиране на огъня в Украйна, пише "Вашингтон пост". Според изданието споразумението може да потуши насилието, но също така спестява на Русия нови санкции и предотвратява изпращането на американски оръжия за Украйна. "Вашингтон пост" цитира и мнението на анализатори, според които дори боевете да затихнат, насилието е възможно да се възобнови преди някоя от по-широкообхватните мерки да може да се приложи, както е станало след предишните договорености от септември.

Най-новият мирен план за Украйна поражда надежди и съмнения, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че идните дни ще са значителен тест дали обявеното вчера примирие ще бъде по-ефективно за прекратяването на продължаващата вече близо година война в Украйна, отколкото предишното споразумение за спиране на огъня от септември, което до голяма степен е било пренебрегвано.

Оптимистите посочват присъствието на преговорите на двамата най-важни европейски ръководители наред с това на президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко като знак, че споразумението, наричано Минск 2 ще се окаже по-издръжливо, отколкото предишната версия от септември. Песимистите - някои биха ги нарекли реалисти, смятат, че най-новото споразумение само замазва много от постоянните проблеми, които по начало станаха причина за боевете.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама не преговаря с терористи, затова президентът на САЩ не беше в Минск
27
22
 
7
 
! Отговори
Долу Путака!!! преди 9 години
Не трябва да се вярва на *** милиционер и изкукуригал аутист. Такива болни мозъци трябва да се въвеждат за лечение, не да управляват държави. При подписване на споразумение, коплексарят-джудже е вкарал 50 танка и отделно друга бронирана техника за засилване на напрежението.
26
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремълския касапин е жаден за кръвта на украинските деца
25
9
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 41Руската армия ли нападнала Украйна? Това като вица на деня или на месеца трябва да го считаме от твоя страна, младеж?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната ще продължи във всеки случей другото са хартиени щитове
23
8
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До 35Само дето руснаците в Източна Украйна които вече 10 месеца се бият за своята земя, не са страхливи българи. Там е разликата. И изобщо не ги интересува кой с кого е сключил "премирие".
22
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руския терористи клекнаха пред западния хегемон!Кремълското недоносче е на колене!
21
8
 
2
 
! Отговори
шпиндел преди 9 години
До РусофилОбичаш Русия, ясно, България обичаш ли я? Повече от Русия?
20
4
 
28
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРАВИ БЪЗИК С ПУТИН. ЗАПАДНЯЦИТЕ И САЩ ВЕЧЕ СА НАЯСНО. ХИЛЯДИ САНКЦИИ ДА ИЗМИСЛЯТ СРЕЩУ РУСИЯ В КРАЙНА СМЕТКА НАЙ-МНОГО ЗАГУБИ ИМАТ ТЕ ОТ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ. ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРЯТ. А ОНЯ ОТ САЩ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЕТО СИ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ИНАЧЕ АМЕРИКА Е ФАЛИРАЛА ПРИ ТАЗИ ГОЛЯМА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА В МОМЕНТА.
19
6
 
26
 
! Отговори
NOI преди 9 години
Е ИМА ЛИ ОЩЕ ТРЕЗВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК , КОЙТО ДА НЕ Е РАЗБРАЛ ЧЕ ПОРОШЕНКО СЛУГУВА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ ???НЕ МУ СЕ ДАВА ИЗТОЧНА УРКАЙНА ЗАЩОТО ТАМ Е ВСИЧКО....ИНАЧЕ СА ЖИВИ УМРЕЛИ....ДОРИ И ВОЙНИЦИТЕ МУ НЕ ИСКАТ ДА ВОЮВАТ СРЕЩУ СВОИТЕ.....НО ПАРИЧКИТЕ ЩЕ МУ ОСИГУРЯТ БЕЗСМЪРТИЕ !!!
18
6
 
16
 
! Отговори
Има скрито и покрито преди 9 години
Нещо мирише работата! Като искат мир защо на срещата в Минск ги нямаше Ген. Секретар на Нато и Глн. Секр. На сащ кери.... Нали те искат мир или не? Гледайте, в тубата Александр Жилин... Запад готовит чудовищную провокацию.
17
1
 
9
 
! Отговори
формула 1 преди 9 години
нищо още не е решено в този конфликт, има само някакво примирие, но докато не се стигне до крайно решение какво ще представлява Украйна в близките 50-80 години няма да се оправят нещата, след преговорите няма победители
16
6
 
22
 
! Отговори
Уйо преди 9 години
Според говорител от Белия дом преговорите в Минск няма да проработят защото според договореното САЩ няма да имат достъп до природните богатства на Украйна а след като са инвестирали 5 милярда $ в протестите на Майдана ще трябва по някакъв начин да се върнат поне неколкократно.
15
10
 
8
 
! Отговори
9К51_"Град" преди 9 години
Т.н. "Мински споразумения" са пълна победа на "Рошена"-Порошенко, Путин дефакто предаде ЛНР И ДНР и това го вижда всеки, разбира се какво можеше да кажат Захарченко и Плотницки .. мъмреха някакви безсмислени фрази от рода на "ново начало за Укр" и тем подобни. По-важното е обаче дали ще бъдат спазвани договореностите или ще гледаме стария филм ... мирни 2-3 месеца/докато се въстановят боекомплектите/ и после пак заповед за настъпление към Луганск и Донецк ...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Извинявайте, но едно е да знаят разузнаванията, а второ и трето е опълченците да ги пленят и да ги покажат пред очите на цял свят по Раша Тудей.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25и като се събуди - краката отвити, пръстите в контакта, чаршафа заврян в г*за и си мислиш, че криеш Самарското знаме.
12
7
 
17
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Guardian пише ,че САЩ могат да развалят договореноста от Минск ако изпратят в Киев военни и да запалят Европа .
11
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин спечелисрещу русия не само че няма да има повееч санкиции, ам третия пакет падаКрим ще бъде признат де юре за рускина сепаратистите ще се даде автономияУкрайна скоро няма да влеез в НАТОСАЩ бяха иезорилаин от прреговорите на четворката - за каков повече би могъл да мечтае ПутинОсвен това ще се подновят енергийните разговорище има и обощ ИКОНОМИЧЕСОК пространстно от Владивосток до Атлантика - т.е. Ес или подобен проект ще се случи с участието на РусияПутин размаза щатите
10
11
 
34
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Само уважение към Русия може да сътвори мирът!Не може да се бъзикаш с най-голямата държава и военна сила!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чакайте бе хора примирие няма още, то започва чак в Неделя, дотогава всеки ще се бори да окупира повееч земя защото посел ще се очертават границите....

Спонсорирани публикации