Бензинът и дизелът отново поскъпват

Причините - по-скъпият петрол и по-високата стойност на долара
Обновена: 17 фев 2015 14:00 | 17 фев 2015 11:41,
36
Бензинът и дизелът отново поскъпват
Снимка: www.freeimages.com

Цените на бензина и дизела у нас паднаха под границата от 2 лева за литър в началото на годината, след като в продължение на шест месеца цената на петрола потъваше непрекъснато на петролните пазари.

За периода от 15 януари до 16 февруари обаче суровината отново поскъпна - с 22%, и по тази причина и горивата у нас отново се продават на ниво малко над 2 лева за литър по бензиностанциите.

„У нас цената расте главно заради поскъпването на суровия петрол. Три са факторите, които я формират – цената на суровия петрол, курсът на долара спрямо еврото, който се повишава, и котировките на готови нефтопродукти на световните пазари”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от БНТ.

Той посочи, че стойността на суровия петрол е 40% от цената на горивата и затова при увеличение на цената на петрола на световните пазари от 22% горивата у нас са поскъпнали с между 4 и 5%.

Средната цена на бензина на 15 януари е била 1,92 лева за литър, докато на 16 февруари е вече около 2,03 лева. Цената на дизела се е повишила с между 3,5% и 4% и вече достига ниво от около 2,06 лева за литър, изчисли анализаторът.

Бенчев очаква, че цената на петрола на международните пазари може да остане на ниво около 60 долара за барел в следващите месеци. Той обаче допълни, че е трудно да се правят прогнози заради ОПЕК. През последните месеци петролният картел е предприел действия срещу неконвеционалния добив на горива, посочи експертът.

„За момента тази акция е успешна, тъй като забелязваме сериозно съкращаване на финансирането за добиви в шистов и неконвенционален петрол”, заяви Бенчев.

Темата за цената на петрола може да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко чудо за 3 дни!Иде скъпотията!

Спонсорирани публикации