Ще поскъпне ли парното, ако ограничат изкупуването на ток?

По-ниската цена на топлофикациите се поддържа с по-високи изкупни цени
Обновена: 25 фев 2015 14:24 | 25 фев 2015 12:50,
2
Ще поскъпне ли парното, ако ограничат изкупуването на ток?
Снимка: архив, БулФото

Ще поскъпне ли парното, след като бъде ограничено изкупуването на електричеството, произвеждано от топлофикациите? Евгения Харитонова, член на ДКЕВР, не се ангажира с прогноза, но обясни, че по-ниската цена на топлофикационните услуги в страната сега се поддържа от по-високите цени, на които НЕК изкупува електричеството от комбинираното производство.

В момента токът от комбинирано производство се изкупува от обществения доставчик (НЕК) на преференциални цени, които, по думите на Харитонова, в много случаи са по-високи от тези на "американските" централи в Маришкия басейн.

Промените в Закона за енергетиката, приети на второ четене в парламентарната комисия по енергетика, обаче предвиждат да се изкупува електричеството само от високоефективното производство на топлофикациите, а от комбинираното производство да се реализира на свободния пазар.

Сред топлофикациите, които не са високоефективни, тоест чиято енергия не би трябвало да бъде изкупувана от НЕК, са топлофикациите в Русе, Перник и Сливен.

Топлофикация - София е заявила инвестиционно намерение и до края на тази година нейното електричество ще бъде изкупувано като високоефективно, но ако до 2016 година не изпълни инвестицията си, и тя ще попадне в списъка с неефективните топлофикации. Харитонова обаче припомни, че това дружество е много важно за енергийната система, защото ако спре дейността си, потребителите в София ще започнат да се отопляват с електричество.

Според Харитонова не е много ясно как може да бъде осъществена идеята за покриване на дефицитите в НЕК с държавен заем и как би се отразило това върху цената на електричеството.

"НЕК е задължена на Българския енергиен холдинг и тези пари трябва да отидат в холдинга", каза тя. От своя страна, БЕХ има задължения към държавата, производителите, "Булгаргаз" и други. "Те са вътрешни задлъжнялости", допълни още тя.

ДКЕВР не е канена на преговорите между НЕК и ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", уточни още Харитонова. Тя допълни, че подписаните в края на миналата седмица меморандуми за разбирателство са с пожелателен характер. Преговорите се провеждат между търговски компании, отбеляза тя.

Все още нито един лицензиант не е подал ценово предложение за новия регулаторен период. Крайният срок за това е 31 март.

Изборът на търговец - ключов при либерализиран пазар на енергия

Едно от най-важните неща за битовите потребители при либерализирания пазар на енергия е изборът на добър търговец, защото ако търговецът прецени, че "не му е интересно да доставя, може да прекрати договора", коментира още Харитонова.

При прекратяване на договора потребителите ще трябва да ползват услугите на доставчик от последна инстанция, чиито цени са значително по-високи, докато тече процедурата по смяна на търговеца.

Харитонова добави, че на свободния пазар ще могат да участват и чужди търговци на енергия, но само ако имат лиценз за търговия на българския пазар. Тя обаче уточни, че на този етап няма голям интерес от страна на търговците към пазара с ниско напрежение, тоест за битовите потребители.

Дори и на либерализиран пазар ще има нужда от енергиен регулатор - той ще наблюдава мрежовите услуги и ще контролира спазват ли се лицензите на дружествата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: НЕКДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
*** преди 9 години
Държавата се пука по шевовете от бедност,така че причина за повишаването винаги ще се намери...

Спонсорирани публикации