EVN България иска със 7% по-скъп ток

Средната сметка на домакинствата ще се повиши с 3,45 лв.
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 13:05,
59
EVN България иска със 7% по-скъп ток
Снимка: Ройтерс

EVN България ще направи предложение пред енергийния регулатор за повишаване на крайните цени на електроенергията средно с 6,98%.

Според изчисленията на компанията това ще върне към нормален ритъм енергийната система в Югоизточна България.

Предложението на компанията е за повишаване на цената на дневната тарифа с 6,62%, а на нощната - с 8,9%.

Така по оценка на дружеството средната сметка на домакинствата в региона ще се повиши с 3,45 лв.

Дружеството ще предложи на ДКЕВР да одобри средногодишно инвестиции в размер на 137 млн. лв. през новия регулаторен период (от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 г.).

Част от тези инвестиции ще бъдат за изграждане на кабелни електропроводи средно напрежение. Въпреки тежките климатични условия през последните месеци при кабелните електропроводи на компанията няма аварии или прекъсване на захранването. В момента съотношението между въздушни и кабелни електропроводи на компанията е 63 към 27.

От EVN казаха, че 248 млн. лв. от разходите им за закупуване на зелена енергия през 2012 г. все още не са компенсирани от НЕК. Дружеството е прихванало половината от тези разходи. От компанията допълниха, че са прекратили тази практика след санкцията на ДКЕВР, но дефицитът продължава да стои и сумата не е включена в нито едно ценово решение.

От дружеството очакват около 20-25% от бизнес клиентите на ниско напрежение да излязат на свободния пазар през новия регулаторен период от 1 юли. Това може да се отрази върху цената за бита, тъй като бизнес клиентите я субсидират в момента. Според оценките на Гочо Чемширов от ръководството на дружеството става въпрос за около 11-12% от общия брой на клиентите на ниско напрежение.

На този етап дружеството няма нито едно заявление от битов абонат за излизане на свободния пазар. Припомняме, че тази възможност е предвидена законово още през 2007 г., но досега е много трудно изпълнима за битовите абонати.

От компанията допълват, че са необходими още законодателни промени, за да бъде реализирана идеята на правителството за пълна либерализация на енергийния пазар в началото на 2016 г.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
13
 
7
 
! Отговори
Волен преди 9 години
Ще ви направя тока без пари, както ви направих пенсиите 500 лв. , заплатите 1000 !
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберуги, нали викахте 1година оставка и искахте да дойде доцента от Банкя? Той дойде е се започна щавенето. Нека сега вие да платите на тъпунгера цената защото 85% от хората не гласуваха за Мъдреца. И този шебек ще докара хората до поредния бунт защото отдавна не знае и не го интересува как се живее в България. Докато не го изметем и осъдим той ще продължава да ни граби безмилостно. Иначе будност и отчаяние!
22
2
 
13
 
! Отговори
Пич преди 9 години
Да си оптимизират разходите.Царя и сие в панделата (или по добре да съхнат на стълбовете на Цариградско) за заробващи договори при продажбата на Енергото
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
средната ми сметка от предното повишение на цената се увеличи с около 50 лв
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам 5000 евро заплата.Много съм скромен. Да има за закуска поне.
19
2
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 9 години
От кога Ви чака Тодорова с тези сладки предложения.Още декември Ви прикани да искате увеличаване.Побързайте,че току--виж я сменили и ................
18
2
 
36
 
! Отговори
до скъпите преди 9 години
братя българи -честито ви,честит ви бокич,честита ви цецка,честита ви мента-да сте живи и здрани да ги носите на гърбина-аферим на евн-то с откраднатите от нас дружества сега по нашата гърбина,спееееееете българи ,спете имате тренинг-500г.,без да съм сигурен ама няма и толкова години колониално робство,ама нали 500г.спахме заради тъпата европа ,пак според нея малко ни е било
17
2
 
35
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Волене Волене .....тези които гласуваха против народа те нарекоха "луд" . Ти си бил луд Волене ....а нормалните гледай какво правят с държавата Волене . Сметни до къде е стигнал народа да не може да си купи истинско сирене и кашкавал .......да те нарече "луд" че каза "заплатите трябва да се доближат до минималните европейски .....нарекоха те "луд" защото каза че тока трябва да е евтин и наш !
16
1
 
38
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Не само токът трябва да поскъпва, а и всичко останало. Глупаците трябва да живеят на кредит и да са зависими.
15
2
 
14
 
! Отговори
В. Иванов преди 9 години
Този или тези, които ще съборят тази бандитска система ще станат национални герои. За съжаление лъжата и измамата са налице. Само до преди няколко години тези дружества са откраднали огромен паричен ресурс. Имат създадени лобита и за това се реализират тези неща.Една малка нормативна козметика може да реши проблема.И нека за знаят, че никой насила не ги докарал в БГ. Е ...идват и избори - мислете КАКВИ условия ще поставяте. Мачкайте системата ТОТАЛНО
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще имааа Майданаа и ще се задимиии
13
3
 
32
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Аз ще изляза на протест....защо 7% ? трябва да са поне 20-30 % и то 2 пъти в годината ! Иначе икономиката на държавата ще се срине ! Гласувахме за ГЕРБ за да ни докара до пълна мизерия ....а не да вдига тока с някакви си 7%
12
4
 
3
 
! Отговори
.... преди 9 години
До АнонименТи си много кух ,нали за това се теглят тези пари ,НЕК има задължения сигурно от 30 години на стойност над 4-5 млрд. сигурно ...... Пък и нали се сещаш ,че гроба не е толкова кух да го направят нали за това подадоха оставка преди година ....
11
2
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Българина търпи, но веднъж събуди ли се лъва - тежко ви и горко! Визирам политиците от последните 26 години (те реално ЕВН нямат никаква вина в случая - хората искат печалба, въпроса е, че държавата се съгласява). Но май се оказава, че високата цена е в рузтат на изкупната цена от Мариците. И сега с нови закон ще закопаят обикновените ТЕЦ-ове, но ще скочи цената на парното най-вероятно. Няма как - ще плащаме тока на Мариците още години наред (да не казвам стотици години).
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние пък искаме да си ходят.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо нормално все пак управляват гробарите , тия милиарди с които се нагушиха трябва да се връщат, очаквайте и такса въздух
8
3
 
28
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
16 млрд. заем още не е изтеглен и хиените от EVN надигнаха муцуни, а част от зомбираните бойковисти продължават да крещят...бойко велик си...Е това е ***, *** и пак *** народ !!!
7
2
 
43
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Малко е, не 7, със 70% трябва да бъде увеличен тока. Да не могат и богатите да си го плащат. Е тогава сигурно овчето стадо ще се размърда за да измете тея долни крадци.
6
2
 
42
 
! Отговори
Манго Джери преди 9 години
Бонус-картите за безплатен ток на по-тъмната част на населението продължават да важат, нал тъй?
5
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличенията няма да спрат докато цената не достигне поне 40 стотинки и доближи средно-европейските. Това е ясно отдавна.

Спонсорирани публикации