Научи ме на зелена енергия

Училищният клуб Kirov Engineering ще представи проект за детска площадка на бъдещето на "Аз,инженерът"
Обновена: 6 мар 2015 14:06 | 6 мар 2015 10:04, Екип на Dnes.bg
3
Научи ме на зелена енергия

Представете си как едно дете играе на дама и скачайки върху числата, произвежда енергия. Това забавление му донася точки, с които може да отиде на кино или в библиотека. Първата ви реакция може би би била, че това е сюжет от научна фантастика, но всъщност е проект на училищния клуб Kirov Engineering към столичната Професионална гимназия по електротехника и автоматика.

Проектът “Интерактивна детска площадка на бъдещето“ е изработен за половин година само с 400 лв. бюджет. През 2014 г. клубът постига своя най-голям успех – второ място в Европа на състезание, организирано от Hanze University of Applied Sciences, Philips и Entrance. Същата година учениците взимат и златен медал на националното изложение „Изобретения, Иновации, Технологии“ и купа за първо място на състезанието за приложни програми "Джон Атанасов".

На 11 март от сцената на „Аз,инженерът“ в Интер Експо Център Мино Караджов и Димитър Плачков, които ръководят училищния клуб, ще разкажат за проекта.

„Желаем идеята ни да достигне до все повече и повече хора и един ден да изпитаме удоволствието от това, че мечтата ни се е сбъднала. Искаме да покажем на обществото, че българското училище не отстъпва по нищо от чуждестранните. Да покажем, че и ние можем да мислим и да променяме света“, споделят момчетата.

Играй зелено

Основната цел на площадката е децата да научат какво е зелена енергия, как се произвежда и къде се използва. Пространството е изпълнено с атрактивни обекти като слънчоглед (с монтиран слънчев панел), ветрогенератор, пързалка, люлка, библиотека и киноцентър, летателен апарат, игра на дама, колело, светещи пътечки, дворец и др.

При влизане в площадката децата се регистрират от RFI (Remote Inclusion System) и получават индивидуални чипове, с които могат да използват всички забавления и да събират точки.

Когато детето използва обект, произвеждащ енергия, то получава бонус точки, а когато използва такъв, изразходващ енергия, му се отнемат точки. Проектът включва LED индикаторна система, която чрез смеещи се и тъжни лица сигнализира дали например колелото или светещата пътека произвеждат, или не произвеждат енергия.

Покривът на пространството има сензори и при силно слънце или дъжд той автоматично се отваря или затваря. А на покрива на двореца е разположена камера за наблюдение на площадката. Чрез системата Secured Live Stream всеки родител, отдалечен от мястото, може да се свърже с GSM и да види играещото си дете.

Сцена за изобретатели

Тази година младежкият форум „Аз, инженерът“, организиран от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“, е насочен към младите изобретатели в сферата на инженерните науки, като темата е „Изобрети света, в който живееш“.

Целта на събитието е преди всичко да покаже проекти като интерактивната детска площадка, за да демонстрира на младите гимназисти, студенти и специалисти, че наука и иновации в България се случват.

Програмата на събитието ще започне на 11 март в 9.30 часа с презентации на изобретатели и компании на най-интересните разработки в тяхната дейност.

Към момента от страна на технологичните компании своето участие са заявили фирми като Interoute, ABB, Aurubis, Sap Labs, Melexis, Telenor, VMware Bulgaria, Visteon, Festo, Mondi group Bulgaria, Hoval, Българската асоциация за безпилотни системи (BRUS) и др.

Паралелно с „Аз, инженерът“ ще се проведе и състезание по сглобяване и борба с роботи на Робо Лига България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: зелена енергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Не ви трябва нито АЕЦ нито ТЕЦ!Много е просто-сутрин като ходите на работа подскачайте-подскачайте на улицата подскачайте в асансьора по стълбите на работното място пред шефа пред колегите...подскачайте...и готово:изработили сте си тока който ви трябва за денонощието.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да събират и вятърна и химическа енергия от кенефите...

Спонсорирани публикации