Скъсана ли е връзката между енергийния съюз на ЕС и енергийната ефективност

Експертите са разделени по въпроса дали предложението на ЕК за създаване на енергиен съюз е достатъчно
Обновена: 9 мар 2015 14:03 | 9 мар 2015 13:15, Миглена Иванова
0
Скъсана ли е връзката между енергийния съюз на ЕС и енергийната ефективност
Снимка: http://www.freeimages.com/

Експертите са разделени по въпроса дали предложението на Европейската комисия (ЕК) за създаване на енергиен съюз е достатъчно, за да задвижи прилагането на мерки за енергийна ефективност и обновяването на стария сграден фонд, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Обновяването на сградите крие огромен потенциал за мащабни спестявания на енергия, а и може да даде така чакания тласък на строителния сектор, отбелязва изданието.

Около 70 на сто от съществуващия сграден фонд в Европейския съюз (ЕС) е неефективен, коментира на пресконференция еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Ако Европа реализира пълния си потенциал за енергийна ефективност, вносът на газ ще падне с 40 на сто през следващите 15 години, сочат данни на ЕК, цитирани от еврокомисаря.

На 25 февруари ЕК обяви предложението си за създаване на енергиен съюз в ЕС – пилотна инициатива, която има за цел да засили енергийната независимост на блока и да преодолее рисковете от недостиг на енергия. ЕС внася повече от половината от необходимата енергия всяка година.

Това е и най-големият енергиен проект на ЕС от създаването на Общността за въглища и стомана, коментира изданието.

Енергийният съюз на ЕС придоби политически оттенък, след като заради кризата в Украйна още по-ясно лъсна европейската енергийна зависимост и уязвимост. Заради спора за цената на руския газ през 2009 г. Русия спря доставките, което засегна силно Югоизточна Европа. Това беше и катализатор на решението на Съюза да разработи план за преодоляване на енергийната си зависимост.

Енергийният съюз има няколко аспекта – енергийна сигурност, вътрешен пазар на енергия, енергийна ефективност, климат и научни изследвания и иновации. Експерти обаче настояват енергийната ефективност да стане първа точка в приоритетите.

Комисията планира да подготви инструмент, наречен „Умно финансиране за умни сгради“, за да подобри енергийната ефективност на съществуващите сгради. Всякакви стратегии обаче биха били безсмислени без адекватното им приложение. Същевременно енергийната ефективност е в основата и на енергийната сигурност, и на енергийните спестявания, и при минимизирането на ефектите върху климата. Според Канете енергийната ефективност трябва да се разглежда като още една възможност за доставки на енергия.

Що се отнася до снабдяването с енергия, дебатът се върти около източниците от Каспийския регион, Близкия изток и Африка, както и подобряването на свързаността на държавите в ЕС. Нарастват опасенията обаче, че инвестициите на ЕС в инфраструктура, която насърчава преноса на изкопаеми източници на енергия, отдалечава Съюза от целта за по-добра енергийна ефективност.

Повече международни новини можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации