32-ма милионери декларирали 73 млн. лева доходи

Най-младият е на 32 години, най-възрастният – на 72 г.
Обновена: 24 мар 2015 14:23 | 24 мар 2015 11:05,
9
32-ма милионери декларирали 73 млн. лева доходи
Снимка: архив Reuters

Досега 32-ма милионери са декларирали доходи от общо 73,2 млн. лв. в хода на данъчната кампания. Това става ясно от внесените досега данъчни декларации, обясни тази сутрин пред bTV говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Поне още 100 милионери ще декларират доходите си до края на кампанията, прогнозира той.

„Милионерите имат относително малък принос към прихода от данъка върху доходите на държавата, защото останалите около 1,5 млрд. лв. приходи от данъци се формират от всички работещи”, коментира Бъчваров.

На 32 години е най-младият милионер в България. Той преди време е създал компания, която през 2014 г. е била продадена. Най-възрастният е на 72 години и има доходи като едноличен търговец, той е в топ 20 на милионерите в България, посочи Росен Бъчваров.

Най-много са милионерите в София – досега са 20 души. Обикновено в столицата са най-високите доходи. Има още в Пловдив и в други градове на Южна България. Броят на мъжете милионери е значително по-голям от този на дамите – 27 срещу 5 досега.

Всички тези хора са изпратили данъчната си декларация онлайн, подчерта Росен Бъчваров, като половината от тях са го направили с персонален идентификационен код. Той призова всички граждани да изискат своя персонален идентификационен код, с който могат да следят всичките си задължения към бюджета.

Най-високата заплата, обявена за миналата година, е около 2,5 млн. лв. за година, каза Бъчваров. Той коментира, че по-голямата част от милионерите са управители на търговски компании, а по-малка част от тях са на заплата.

„Богатството не е порок. Това, че тези хора - 32-ма са декларирали доходите си, не е повод за завист, а за уважение“. По думите му тези хора са пример за спазване на законите, при тях няма опасност за укриване на доходи и изнасяне на капитали. Точно тези хора надали са по-богати, отколкото декларират”, подчерта Бъчваров.

„Общият сбор на декларираните доходи трайно нараства, в края на краищата плащането на данъците е форма на обществено доверие, не само страх от санкции”, коментира говорителят на приходната агенция.

Още 330 000 граждани трябва да внесат данъчните си декларации. Отстъпката от 5% е валидна при подадени декларации онлайн до края на март. Кампанията продължава до края на април.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: НАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Че това щото е много похвално -няма що !!! Мошенници и измамници !!!
6
0
 
0
 
! Отговори
N87 преди 9 години
Кому е нужно да се пише в пресата, кой колко е декларирал....Хората са си ги изкарали, тези които имат милиони по нечестен начин не са в тези списъци... за тях пишете, а не за хората, които развиват дейност и си изкарват парите.....
5
0
 
0
 
! Отговори
до SS преди 9 години
данък се пише с Ъ
4
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 9 години
Милиардерите ги няма щото те данаци не плащат пък и доходите им са в чужбина на каймански шейселските и тем подобни острови като от карибски пирати
3
1
 
1
 
! Отговори
Финансов Пънкар преди 9 години
До агатаДанъци плащат само български граждани и юридически лица ,чужденеца либерален пришелец няма да ти остави и една стотинка в хазната ! Ще ти дава акъл и щете поучава докато те кара да му плащаш за инвестицията по смисъла на ЗНИ чл.2.
2
0
 
0
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Щом декларират толкова къде да милиардите от КТБ?
1
0
 
3
 
! Отговори
агата преди 9 години
Нека си имат хората милиончета няма лошо,но много са малко тия милионери сигурно другите не декларират за да не плащат данъци.

Спонсорирани публикации