Путин: Опозицията да критикува без помощ от чужбина!

Русия може да отговори на всички заплахи за националната сигурност
Обновена: 27 мар 2015 14:26 | 27 мар 2015 11:16,
152
Путин: Опозицията да критикува без помощ от чужбина!
Снимка: Reuters

Напрегнатите отношения на Русия със Запада бяха централна тема на доклада, представен снощи от руския президент Владимир Путин пред ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСС), пише "Независимая газета".

По думите на държавния глава независимата политика на Русия и опитите й "да подпомогне нуждаещите се, включително в Украйна и някои други региони, биват посрещани с нескрито раздразнение от нашите колеги и партньори". За целта според Путин се използват всички средства - "от опити за политическа изолация и икономически натиск до мащабна информационна война и инструменти на специалните служби". Той обаче увери, че Русия може да даде адекватен отговор на всички заплахи за националната сигурност, изтъква вестникът.

Властта в Русия според президента е готова за конструктивен диалог с опозицията, но той смята, че "няма смисъл да влизаш в дискусия с онези, които работят по поръчка отвън". Съответно органите на реда "и занапред ще обръщат внимание" на неправителствените организации, финансирани от чужбина. Опозицията бе посъветвана да критикува властта без помощ от чужбина, резюмира "Комерсант".

Путин имаше предвид гражданското общество, тъй като според руските закони само нетърговски организации имат право да водят политическа дейност, получавайки средства от чужбина. Подобни организации от 2012 г. са длъжни да се регистрират като чуждестранни агенти. На партиите е забранено да се финансират от чужбина, уточнява изданието.

Западните тайни служби вече планират акции за дестабилизиране на ситуацията в Русия по време на
парламентарните избори догодина и президентските през 2018 г., съобщи вчера Путин пред ръководителите на ФСС и им напомни, че "всяко нарушение трябва да бъде спряно". Според експерти, темата за "външния враг" може да стане главна в поредния изборен цикъл, се казва в материала.

"Поучена от украинския опит, властта вече започна да се готви за изборите", а задачата, поставена на тайните служби, "буди тревожни въпроси у всеки опозиционер", констатира Сергей Обухов, секретар на руската компартия. Думите на Путин "няма да помогнат" на властовата партия "Единна Русия" да мобилизира електората, смята Михаил Емелянов от парламентарната фракция на опозиционната "Справедлива Русия".

Казаното от Путин е сигнал, че руската власт ще продължи да издирва "пета колона" сред неправителствените организации, коментира политологът Игор Минтусов. Според колегата му Евгений Минченко властта "неизбежно ще използва темата за външния враг" и във всекидневната си риторика за покачване на рейтинга, защото "икономическата ситуация в Русия не буди оптимизъм".

С антизападната риторика обаче "не бива да се прекалява, инак ще се изгради имунитет и тя ще стане тема за насмешки, както бе в късния Съветски съюз", добавя експертът. Президентът смята, че ситуацията около Русия ще се променя към по-добро, само ако страната става по-силна, отбелязва в статия за изказването му "Новие известия".

Сред най-важните направления в дейността на ФСС Путин посочи борбата с терора. Миналата година престъпленията от този род в Русия намаляха 2,6 пъти. А за пет години - над 9 пъти, пише "Росийская газета".

ФСС бе пряко ангажирана със задачата да осигури най-високо ниво на антитерористична защита за международните прояви в Русия тази година - на първо място честването на 70-ата годишнина от Великата победа, също и срещите на върха на БРИКС и на ШОС в башкортостанската столица Уфа, пише "Московский комсомолец".

Президентът очаква от тайните служби все така бдително да контролират руското интернет пространство и да гарантират сигурна защита за официалните сайтове и държавните информационни системи, подчертава всекидневникът под заглавие "Владимир Путин: "Русия няма да се огъне (...), по-скоро светът ще се огъне според нас".

"РБК дейли" помества статия по повод 15-ата годишнина, откакто Путин е на власт, предаде Би Би Си. През последните две години подкрепата и одобрението за дейността на руския президент рязко са нараснали, сочат проучвания на социологическия център "Левада". Делът на хората с предимно добро впечатление за Путин и действията му е скочил почти с 50 на сто от началото на третия му мандат: от 52-60 процента през периода 2012-2014 г. до 72-73 на сто в наши дни.

Все още обаче не са достигнати рекордните показатели в позитивните нагласи към националния лидер от 2008 г. (88 на сто, б. р.). Те се дължаха на малката победоносна война в Грузия, обяснява Кристина Пипия, експерт от "Левада".

Според нея сегашното одобрение за Путин в Русия се доближава до рекорда заради присъединяването на Крим и засиленото противопоставяне със Запада.

Като най-привлекателни черти на своя президент жителите на Русия определят неговата енергичност и решителност, споменават и натрупания опит (41 и 40 на сто съответно). Четвърт от тях са убедени, че Путин е истински лидер, способен да поведе хората след себе си. Днес населението го възприема като силен водач, успял да вдигне на крака Русия, която доскоро е била на колене, цитира "РБК дейли" изводи на социолозите.

Най-силно недоволство будят днес в Русия връзките на Путин с едрия капитал и с корумпирани политици (21 и 19 на сто съответно). За най-голям неуспех се сочи, че Путин не е успял да осигури справедливо разпределение на доходите в интерес на обикновените хора - така смятат 39 процента. Затова пък Путин е върнал на Русия статута на велика сила, твърдят 49 на сто от запитаните. Президентът успя да стабилизира обстановката в Северен Кавказ и да преодолее сепаратистките нагласи във федерацията, заявяват съответно 34 и 33 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Спомням си как на времето САЩ тупаха Елцин по рамото и му казваха,че е истински демократ и президент,а всички знаем каква беше Русия тогава-слаба и пред разпад,крепеше я само огромният им ядрен арсенал!Дойде Путин на власт,стабилизира Русия,изправи я на крака,пресече сепаратистките настроения,възвърна им военната мощ,и изведнъж Путин стана лош,"диктатор"за САЩ!А истината е че САЩ не искат силна Русия,която да им се явява противовест!
115
0
 
33
 
! Отговори
Ясно преди 9 години
Ясно е и за малките деца,че САЩ се опитват всячаски да отслабят и разклатят Русия!И понеже не им стиска със военни действия,се опитват чрез икономически санкции,чрез пропаганда в медиите,а също и чрез спонсориране на разни ораганизации да отслабят и разклатят Русия!
114
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената заплаха за Света е САЩ!
113
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако няма *** пари защо да критикува. Тя руската власт сии е добре, пречи само на Запада и нейните платена вътрешна опозиция. Както през комунизма плащаха на журналисти от Дойче веле, Радио Свободна Европа и Гласът на Америка. Сега директно вътре водят пропаганда.
112
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе усещате ли ,че ставате смешни с тази БАНАЛНА ВЕЧЕ история за пералните и телевизорите!Хайде отидете да защитавате най богата на ресурси за ЖИВОТ страна в света с площ над 17 милиона квадратни километра с перални и телевизори!
111
0
 
34
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До Анонимен: Абе ***, аз не пиша нито от руски нито от американски компютър...
110
3
 
44
 
! Отговори
Винету преди 9 години
На американците не им трябва силна България, а само нашата земя и нашите ресурси, за да могат да се докопат до онази земя на северо-изток от Черно Море с многото ресурси! Но те не са виновни, виновни са такива като Васлилев, Позитано 20 и други ***, които за няколко долара са готови да ни продадат.
109
2
 
36
 
! Отговори
Исти преди 9 години
Никой няма право да се меси в работите на България- никой!!! Ни Турция,ни Америка,ни Русиярни Путин: НИКОЙ! Имат право само да градят с нас приятелски и равноправни взаимоотношения и да се покланят на древната ни култура!
108
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати промитите мозъци-чист култ към личноста-,,новите самолети на путин,,-въобще не ми пука.Аз не искам да ги знам,все ми е тая.Каква ми е ползата кави военни технологии имат.Това не ме изхранва,и в магазина също не ме питат какво занам за тези самолети.Егати хората сте-
107
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** -нас не ни вълнуват какво пушкало са измислили Рашките,Аз руски телевизор не съм виждал.../освен един останал на тавана от баба ми--голям туч/Р уска кола-Лада Нива-а мерси-изглежда така както и на снимките преди 40години-ха-ха-ха,ама била проходима,все едно другите не са.Ха-ха-Карайте си таратайките
106
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***-ние не се въхищаваме на ракети,самолети,танкове.Не живеем за да видим какво е изобретил,,Путин:-) :-) .Знаем каде са технологийте и науката.Защо видни партиййци /руски-/н искаха да се лекуват наа запад,,но уви сложиха му санкция..Много съжаляват,но уви .ще се задоволят с руските ,,високи,,технологии
105
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 114_чугун ,ако не одобряваме твоята опорна точка ..значи сме *** ,така ли?.Ама не си познал.-нема кой да вярва на пропагандата ви.Както бе написал един по долу...когато почнеш да ползваш а руски телевизор,пералня,кола,прахосмукачка,...и.т.н..тогава пиши за величие.Мерси ние танкове и пушкала не ядем:-) :-) и не им се въхищаваме.*** -продажен си
104
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
соросоидчетата побесняха -истината боли краят на фашистките американски щати дойде
103
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Една свястна кола не можаха да направят!"=====Сляп шапшал, аз като се огледам и виждам Волга, Нива, Чайка, Зил, Камаз, Урал и тази, на която нашите помаци викат виетнамка-ГАЗ-66-и не могат да я нахвалят.
102
4
 
38
 
! Отговори
умен преди 9 години
Наполеон,....Хитлер,.....идва ред и на препърленото момче....който и да е следващия.....
101
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие ***'Руски-ако напишете тези редове ..,,в полза' на чужда държава,, и ,,призиви за война,, но в Русия и с обратен знак-нали занете какво става...
100
0
 
31
 
! Отговори
кой? преди 9 години
Леле!.. Да кажете ми правилен отговор на питане: "Какви са опозиционерите, спонсорирали извън Русия? И тогава аз съм да кажа кой ти е. :)
99
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я руските ***-напишете коментар във форума ,но на руски компютър:-) :-) :-) ...е нама'как да го направите...
98
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски ***-вие на руски компютър ли пишете,руски телвизор ли гледате,руска пералня ли ползвате,руски дрехи и *** ли носите..Стига с тази пропаганда...за величието на руснака..няма такова нещо
97
0
 
36
 
! Отговори
до 106 аз преди 9 години
Мали,дъртако,това са общи приказки, ето ти примера за многогодишния директор на ню йорк таймс-миналата година тя излиза със статията си относно действителността на украина и геноцида относно рускоезичните там ,на следв,ден-Уволнение, подобни примери са хиляди,