Путин: Опозицията да критикува без помощ от чужбина!

Русия може да отговори на всички заплахи за националната сигурност
Обновена: 27 мар 2015 14:26 | 27 мар 2015 11:16,
152
Путин: Опозицията да критикува без помощ от чужбина!
Снимка: Reuters

Напрегнатите отношения на Русия със Запада бяха централна тема на доклада, представен снощи от руския президент Владимир Путин пред ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСС), пише "Независимая газета".

По думите на държавния глава независимата политика на Русия и опитите й "да подпомогне нуждаещите се, включително в Украйна и някои други региони, биват посрещани с нескрито раздразнение от нашите колеги и партньори". За целта според Путин се използват всички средства - "от опити за политическа изолация и икономически натиск до мащабна информационна война и инструменти на специалните служби". Той обаче увери, че Русия може да даде адекватен отговор на всички заплахи за националната сигурност, изтъква вестникът.

Властта в Русия според президента е готова за конструктивен диалог с опозицията, но той смята, че "няма смисъл да влизаш в дискусия с онези, които работят по поръчка отвън". Съответно органите на реда "и занапред ще обръщат внимание" на неправителствените организации, финансирани от чужбина. Опозицията бе посъветвана да критикува властта без помощ от чужбина, резюмира "Комерсант".

Путин имаше предвид гражданското общество, тъй като според руските закони само нетърговски организации имат право да водят политическа дейност, получавайки средства от чужбина. Подобни организации от 2012 г. са длъжни да се регистрират като чуждестранни агенти. На партиите е забранено да се финансират от чужбина, уточнява изданието.

Западните тайни служби вече планират акции за дестабилизиране на ситуацията в Русия по време на
парламентарните избори догодина и президентските през 2018 г., съобщи вчера Путин пред ръководителите на ФСС и им напомни, че "всяко нарушение трябва да бъде спряно". Според експерти, темата за "външния враг" може да стане главна в поредния изборен цикъл, се казва в материала.

"Поучена от украинския опит, властта вече започна да се готви за изборите", а задачата, поставена на тайните служби, "буди тревожни въпроси у всеки опозиционер", констатира Сергей Обухов, секретар на руската компартия. Думите на Путин "няма да помогнат" на властовата партия "Единна Русия" да мобилизира електората, смята Михаил Емелянов от парламентарната фракция на опозиционната "Справедлива Русия".

Казаното от Путин е сигнал, че руската власт ще продължи да издирва "пета колона" сред неправителствените организации, коментира политологът Игор Минтусов. Според колегата му Евгений Минченко властта "неизбежно ще използва темата за външния враг" и във всекидневната си риторика за покачване на рейтинга, защото "икономическата ситуация в Русия не буди оптимизъм".

С антизападната риторика обаче "не бива да се прекалява, инак ще се изгради имунитет и тя ще стане тема за насмешки, както бе в късния Съветски съюз", добавя експертът. Президентът смята, че ситуацията около Русия ще се променя към по-добро, само ако страната става по-силна, отбелязва в статия за изказването му "Новие известия".

Сред най-важните направления в дейността на ФСС Путин посочи борбата с терора. Миналата година престъпленията от този род в Русия намаляха 2,6 пъти. А за пет години - над 9 пъти, пише "Росийская газета".

ФСС бе пряко ангажирана със задачата да осигури най-високо ниво на антитерористична защита за международните прояви в Русия тази година - на първо място честването на 70-ата годишнина от Великата победа, също и срещите на върха на БРИКС и на ШОС в башкортостанската столица Уфа, пише "Московский комсомолец".

Президентът очаква от тайните служби все така бдително да контролират руското интернет пространство и да гарантират сигурна защита за официалните сайтове и държавните информационни системи, подчертава всекидневникът под заглавие "Владимир Путин: "Русия няма да се огъне (...), по-скоро светът ще се огъне според нас".

"РБК дейли" помества статия по повод 15-ата годишнина, откакто Путин е на власт, предаде Би Би Си. През последните две години подкрепата и одобрението за дейността на руския президент рязко са нараснали, сочат проучвания на социологическия център "Левада". Делът на хората с предимно добро впечатление за Путин и действията му е скочил почти с 50 на сто от началото на третия му мандат: от 52-60 процента през периода 2012-2014 г. до 72-73 на сто в наши дни.

Все още обаче не са достигнати рекордните показатели в позитивните нагласи към националния лидер от 2008 г. (88 на сто, б. р.). Те се дължаха на малката победоносна война в Грузия, обяснява Кристина Пипия, експерт от "Левада".

Според нея сегашното одобрение за Путин в Русия се доближава до рекорда заради присъединяването на Крим и засиленото противопоставяне със Запада.

Като най-привлекателни черти на своя президент жителите на Русия определят неговата енергичност и решителност, споменават и натрупания опит (41 и 40 на сто съответно). Четвърт от тях са убедени, че Путин е истински лидер, способен да поведе хората след себе си. Днес населението го възприема като силен водач, успял да вдигне на крака Русия, която доскоро е била на колене, цитира "РБК дейли" изводи на социолозите.

Най-силно недоволство будят днес в Русия връзките на Путин с едрия капитал и с корумпирани политици (21 и 19 на сто съответно). За най-голям неуспех се сочи, че Путин не е успял да осигури справедливо разпределение на доходите в интерес на обикновените хора - така смятат 39 процента. Затова пък Путин е върнал на Русия статута на велика сила, твърдят 49 на сто от запитаните. Президентът успя да стабилизира обстановката в Северен Кавказ и да преодолее сепаратистките нагласи във федерацията, заявяват съответно 34 и 33 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
43
 
! Отговори
набит на кол? преди 9 години
Какви ще бъдат санкциите срещу бивша Украйна, Сащ, ЕС и Нато, когато стане ясно, че украинските ПВО са свалили Боинга? Нато ще бомбардира Киев ли? Всички украинци ще бъдат изгонени от Европа ли? Пороченко ще бъде набит на кол ли? Обамата ще бъде пратен в Гуантанамо ли?
15
6
 
52
 
! Отговори
гражданска война преди 9 години
Статията подвежда. Санкциите срещу Русия не са законни. Москва не е страна в конфликта. В Украйна се води гражданска война, инициирана и финансирана от Цру, най-голямата терористична организация в света! Фашистката хунта в Киев тероризира собствения си народ!
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До n4i na kakav ezik tocno ti cetesh negramotniko britanski vestnizi?haide marsh v stolipinovo.
13
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре фашист, отколкото комунист! Всички руски *** и национални предатели на бесилото! Или по най-бързият начин да се изселят в Сибир или С.Корея! Ненормалници!
12
4
 
63
 
! Отговори
zeus преди 9 години
В Русия опозицията поне взема някой долар от САЩ, а тук нашите управляващи са на директно подчинение към Американското посолство, при това съвсем безплатно :)
11
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
споко ще ги стигнем американците, до 10г ще си имаме нашия Обама и ще гласувате за ром или турчин, за да докажете, че сте над националната принадлежност. Доган - президент!! Искам всички демократи в този момент да последват примера на братята американци, не да ми реват като агне на заколение..
10
5
 
55
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
По добре да ни натрапват "джудже" от колкото гей парад на третополовите ***
9
5
 
56
 
! Отговори
ааааааааааа преди 9 години
МНОГО БЛЕЕТЕ ПРОТИВ ТАЗИ РУСИЯ БЕ ГОЛЯМ СТРАХ ИМАТЕ ОТ НЕЯ СИНОВЕ НА ФАШИСТИ И НАСЛЕДНИЦИ НА БАНДИТИ,ИВАН И САВА КУКАРЕШКОВИ ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА МИТКО ПАЛАУЗОВ ,ВЕЛА ПЕЕВА ДА ИЗРЕЖДАМ ЛИ ОЩЕ БОРЦИТЕ ПРОТИВ ГАДОВЕТЕ И УБИЙЦИТЕ НА ДЕЦА СЕГА ТЕХНИТЕ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ СА ВЪВ ВЛАСТА И ПЛЮЯТ ПРОТИВ РУСИЯ ,ИСТОРИЯТА НЯМА ДА Я ПОДМЕНИТЕ НИЕ БДИМ .НАРОДНАТА ВЛАСТ Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.И ДЪРЖАВАТА НЕ ФИРМИТЕ А ДЪРЖАВАТА.
8
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А наистина ли те,руснаците вече ни смятат за братя ? И ако не ни смятат, те ли са виновни,или някой друг ?Защо трябва да ин продават по-евтино газа,след като ние в ЕП първи и с две ръце гласуваме за санкциите против тях ,а външния ни министър преди още да са приети нови санкции заявява,че ще ги подкрепим ? В Русия не управляват ***. Русия като всяка уважааща себе си държава знае да цени своите природни богатства и знае как да ги използва в полза на своя народ,включително и като политическо средство за влияние Затова на едни държави ще продава по-евтино,на други не ,на едни държави ще позв
7
27
 
36
 
! Отговори
Позитано 20 преди 9 години
На вниманието на троловете:В столовата, както всеки ден, ви очакват борш и варени картошки.Прийдите, пожалуйста.Обядът е сервиран.
6
1
 
36
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 6Колко скоро!???
5
24
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо продължавате да ни го натрапвате това жалко джудже? Началото на неговият край започна точно когато анексира Крим. Скоро мужиците умрели от глад ще му търкалят чучелото из Москва.
4
1
 
56
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Какво лошо има чуждестранните агенти да се регистрират като такова, а не като "ранобудни студенти" или "пианисти на бяло пиано", да не споменава жалките бояджии на паметници!!!
3
23
 
33
 
! Отговори
n преди 9 години
Руският президент Владимир Путин се обзаведе с два чисто нови луксозни самолета на обща стойност от над 130 млн. евро, пише британският "Мирър".В интернет се появиха и снимки на пищните летателни апарати. На тях се виждат бели кожени столове, златист обков, спални, кухня, луксозна баня и дори фитнес. За луксът на президентския самолет могат да завидят не малко 5-звездни хотели.Снимките са изтекли от Министерството на отбраната в Русия. Луксът бързо предизвика вълна от възмущение сред руските граждани, борещи се с кризата, в която е руската икономика."Нашият самопровъзгласил се цар е реши
2
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската опозиция не е на идейна основа, а на финансова. Тия милиарди отвън все някой трябва да ги харчи.
1
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами тя руската опозиция без помощ от чужбина и съответното субсидиране не би функционирала.

Спонсорирани публикации