Голяма победа на дясната опозиция във Франция на местните избори

Социалистите понесоха четвърто поредно поражение
Обновена: 30 мар 2015 14:10 | 30 мар 2015 08:51, Елка Василева
7
Голяма победа на дясната опозиция във Франция на местните избори
Никола Саркози. Снимка: Reuters

Две години преди президентските избори във Франция дясната опозиция постигна голяма победа спрямо управляващите социалисти на местните избори, чийто втори тур беше вчера, обобщава Франс прес.

Крайната десница също беляза ново добро представяне. Дясната партия Съюз за народно движение на бившия френски президент Никола Саркози и нейните съюзници центристите си осигуриха контрола върху 66 департамента от общо 101. Отвъдморските територии Мартиника и Гвиана не гласуват, а гласуването в Гваделупа все още не е приключило.

Още по темата

Левицата, която е на власт, печели контрола само върху 33 департамента. За един департамент - Воклюз - нещата все още не са ясни, но засега изглежда, че нито една партия няма да има мнозинство.

Следователно 25 департамента преминаха от левицата в ръцете на десницата.

Националният фронт на Марин льо Пен не успя да поеме ръководството на най-малко един департамент, както имаше амбициите. Но лидерката на крайната десница Марин льо Пен определи представянето на партията си като невероятен успех, който поставя основата за идните победи.

Местните избори се смятаха за предпоследен тест за нагласите на избирателите в навечерието на президентските избори през 2017 г. Последният тест са регионалните избори в края на настоящата година.

Досега левицата беше начело на 61 департамента, а десницата - на 40.

Сред най-символичните загуби беше преминаването вдясно на департамента Корез, смятан за бастион на президента социалист Франсоа Оланд, както и на департамента Есон - бастион на премиера Манюел Валс.

Премиерът на Франция призна безспорната победа на републиканската десница и я приписа на разделенията в редиците на левицата. Валс изрази съжаление, че Националният фронт се е представил много добре на изборите.

Избирателната активност на втория тур беше от 50,01 процента. 40 милиона французи имаха право на глас.

Това е четвъртата поредна загуба за социалистите в рамките на една година, след провала на общинските, на европейските и на сенатските избори миналата година.

След края на изборите Оланд и Валс дадоха да се разбере, че няма да променят политиката си, но обещаха да удвоят усилията си и да работят по приоритета за заетостта. Валс освен това подчерта, че е чул посланието на французите, техните изисквания и техния гняв, изразени на своеобразно на тези местни избори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Францияместни избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
ЛьоПените - Нула (0) спечелени департаменти !:)))))))Франция показа на кремълските слуги къде им е мястото!
2
4
 
1
 
! Отговори
BG преди 9 години
Socialisticheska (komunisticheska) Francia potava s vseki izminal den vse po na dalboko . Obwestvo( Fr.) s izkriveni predstavi za pazarna ikonomika I socialno ravenstvo (poluchavane na pari bez da se raboti - podobno na balgarskite ***).Socialisticheska Republika ,koiato chaka vsichko ot dargavata-tia (dargavata) e dlagna da dade , dovelo do moralen(obrazovatelno-etnicheska degradacia) I finansov(zatvariane na predpriatia I stremglavo rastiawa bezrabotica) kolaps na France.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възхода на левицата в Европа според Станишев, май ще се окаже не възход а падение

Спонсорирани публикации