Самолетът в Халифакс се е влачил по корем 330 метра

Само един от пътниците на канадския Еърбъс 320 е в болница
Обновена: 30 мар 2015 14:10 | 30 мар 2015 09:06, Елка Василева
18
Самолетът в Халифакс се е влачил по корем 330 метра
Снимка: Reuters

Самолетът на "Еър Канада", който направи твърдо приземяване на летище Халифакс в неделя по време на снежна буря, се е влачил по корем 330 метра преди да спре извън пистата. Двадесет и пет пасажери са били откарани в болница за наблюдение и лечение на леки наранявания, съобщиха от авиокомпанията, предаде Асошиейтед прес.

Майк Кънингам, регионален мениджър на управлението за безопасност на транспорта на Канада, съобщи на пресконференция, че самолетът е ударил редица от антени, колесникът му се е откъснал и се е плъзгал по корем 330 метра, преди да спре.

Още по темата

От управлението за безопасност на транспорта показаха снимки на самолета, който е претърпял сериозни щети - носът му е откъснат, а единият двигател е смачкан под повредено крило.

Според Кънингам при приземяването вероятно е бил засегнат и електропровод, което доведе до временно прекъсване на електроснабдяването на летището.

От авиокомпанията съобщиха, че 24 от пътниците са били изписани от болницата, а само един е останал за лечение.

"Всички в "Еър Канада" сме много благодарни, че няма критични наранявания след този инцидент", заяви представителят на компанията Клаус Гьорш.

Сто тридесет и трима пасажери и петима души екипаж са пътували с полет АС624 с Еърбъс 320. Самолетът е излетял от Торонто късно в събота и се е приземил в условия на снежна буря в 12,43 местно време в неделя. Според Майк Кънингам от управлението за безопасност на транспорта вероятната причина за инцидента е лошото време.

"Това не беше твърдо приземяване, това бе истинска катастрофа", заяви 60-годишният бизнесмен Майк Магнъс, който е седял на първия ред. По думите му снегът на пистата вероятно е изгасил искри, които можело да причинят пожар.

Някои пътници се оплакаха, че са чакали до 50 минути на пистата, някои от тях по чорапи, преди да пристигнат автобуси и да ги приберат. Говорител на летището каза, че се прави преглед на реакцията на летищните власти.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Абе, журналисти, кой ви плаща заплати да превеждате с Гугъл транслейт и да не гледате какво пише в статията. Самолетът се е приземил ПРЕДИ пистата и се е "плъзнал" по нея и е спрял НА ПИСТАТА. Всички БГ сайтове до един пишат че самолетът е Излязъл от пистата - точно наобратно. Което показва, качеството на журналистиката и нещата като цяло... Срамота е, от къде и как го преписвате не знам, при положение че си има официални източници с параметри, карти и снимки (като за "журналисти)"
13
2
 
2
 
! Отговори
До Наблюдателя преди 9 години
Може и да не са съвсем идентични с ЕърФранс. Там грешката беше основно на пилотите, макар и времето да е било също много лошо. В Торонто вторият пилот, ръководещ кацането, е дръннал самолета в средата на мократа и хлъзгава писта, а след това се е забавил 12 секунди с превключването на двигателите в реверс.Дали и тук е станало нещо подобно още не се знае. Единственото наистина хубаво в двата инциндента е, че завършиха без жертви. Другото са подробности и материал за Air Crash Investigations
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НаблюдателаПълни тъпотии си написал. Буря или лошо време може да има даже и в 3 от 5 случая, макар че реално статистика е за 2 от 5. Но дори и да са 3 от 5 или 4 от 5, даже и да се изплащат неустойки за кацане на друго летище, даже и да се вдигат други самолети за да извозват пътниците, даже и да има изгубен багаж, отново парите които ще дадат, ще са поне 100 пъти по-малко, отколкото ако има жертви.Освен това жертвите развалят имиджа, а това разваля бизнеса, а така няма печалба.
11
10
 
8
 
! Отговори
Наблюдатела преди 9 години
Тука проблема е цивилизационен.Както знаем от Алеко в америка ПАРИЦА Е ЦАРИЦА!При подобни условия СНЕЖНА БУРЯ в Европа летищата се затварят и самолета каца на най-бликото летище без буря.Обаче така авиокомпаниите и летищата губят парички и то доста.Така че едни мазни адвокати са изчисли шанса за катострофа и са пеценили че обезшетенията на мъртвите са доста по малко от загубените пари.Така че всичко е късмет драги пътници за амрика.Аналогичен бе и случея на самолета на Ерфранс в Торонто 2004 та.
10
4
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Бре егати си му и ненормалниците тука! Самолета паднал пък тука почва да се води коментар как руските самолети падали по-малко от албанските дето пък падали по-малко от европеиските! Че и путин, че още малко и меркел се замесват като гледам и до али баба може да се стигне! Бре кво се чудя и аз то затова сме на това дередже, а именно цъфнали и вързали ама отзад!
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соросоидалните газ отделят. Самолетът им изпушил, пилотът им също, самолетът им не можел да лети в лошо време...
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия също летят с Еърбъс-и. Явно не са си закупили Илюшин или Антонов. Или просто ги няма вече.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки може сам да напише в интернет "Airplane accidents" и да провери в някоя база от данни кога и къде и какви самолети са падали. Няма нужда да превръщаме коментарите в глупаво хвалене на някакви си Путиновци и някакви си Обами и някакви Меркели и Саркозита. А логично - пада това, което е във въздуха. Ако нещо си седи само на земята, няма как да падне.Ако нещо не съществува, също няма как да падне.
6
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей Сорос, не те бива, малко плащаш. Коментари от типа "Преди години в Русия е паднал самолет" бледнеят пред "За една седмица паднаха три самолета, ама много извън Русия"
5
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да има една тема без някой фенче на ЛилиПутин. Преди няколко години самолет на руската Владивосток Авиа катастрофира и отнесе 200 човека заради мъртво пиян пилот и неориентиран втори пилот. Та така в Русия на ***.
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1В Русия падат тия трошки всяка седмица.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пораженията наши тенекеджии ще *** за ден. Малко кит и боя и е готов за полет.
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция, САЩ (Тексас), Канада, май санкциите не дават резултат, много взеха да падат тия трошки.
1
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин взе да стига все по-надалеч, онзи ден у френско, сега пък в Канада и все еърбъси.

Спонсорирани публикации