Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци

Защо пешеходецът в София трябва да се превръща в лекоатлет?
Обновена: 4 май 2016 16:07 | 2 апр 2015 09:00, Александър Попов
88
Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци
Снимка: Dnes.bg

В началото на годината в столицата се разигра трагедия на столичния булевард "Ситняково", когато лекари бяха прегазени от мотриса. Като една от предпоставките за тежкия инцидент бе светофара пред мол "Сердика" - зеленият сигнал по дългата отсечка на пешеходната пътека е недостатъчен, за да бъде премината със спокоен ход.

След случая кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на Постоянната комисия по организация и безопасност на движението да направи преглед на продължителността на зелената светлина на пешеходните светофари в София. Целта - да се гарантира безопасността на пешеходците. Датата беше 3 февруари.

Тази седмица в Експериментът на Dnes.bg... ще покажем дали наистина е имало синхронизация, или пак се е действало на парче. Нашият читател Виктор Желязков ни сигнализира, че зелената светлина на светофара на кръстовището на булевардите "Н. Вапцаров" и "Черни връх" е твърде кратка.

"За да пресечеш без да нарушиш правилника трябва да наложиш темпо на спортист. Представете си ако трябва да пресече възрастен човек - ще стигне не повече от средата", пише г-н Желязков.

Решихме да проверим на място, ето и резултата:

Оказа се, че на нормален ход няма как да пресечеш, шофьорите започват да свирят с клаксоните. Трябва ли да стане и тук трагедия, за да се синхронизират всички пешеходни светофари?

За някои хора може това да е маловажен проблем, но в крайна сметка от него ни зависи живота. Дано проявената немърливост не доведе до нов инцидент. Защото оправданията тогава ще бъдат неприемливи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,Пешеходната пътека, обозначена с пунктирана линия, е место за задължително пресичане на пътното платно с предимство на МПС,,Това пък откъде го изнамери? Дай линк за доказателство.
41
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,Пешеходната пътека, обозначена с пунктирана линия, е место за задължително пресичане на пътното платно с предимство на МПС,,
40
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 39А, като е продължение на тротоар, но пресичаш непрекъсната лента ? Ха сега да ви видя - напр. Е ли разрешено на пешеходец пресичането на бул. Ген. Михаил Д. Скобелев в отсечката: от Руски паметник до 5-тте кюшета, независимо, че има три улици, които пресичат Скобелев, т.е. три места, които са продължение на тротоарите, пресичащи Скобелев ? Вижте в bgmaps, за визуализиране.
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В младост 1 ден беше спрял тока и нямаше светофари по целият малинов. Нямаше и задръствания...Тръгнаха светофарите, почнаха задръстванията.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пишете до общината за конкретния ви случаи проверяват го и увеличават ако има нужда, аз така направих и вдигнаха времето за пешеходците."Точно това трябва да се направи - да се подаде сигнал до общината.И евалата за това, че си подал сигнал - уважавам хората с активна гражданска позиция.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още няма прецедент сфетофара да е прегазил някого,затова гледайте колите,
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя светофар от 10 години е така вие сега се сетихте да пишете такава тенденциозна статия?Ако сте загрижени за пешеходците подавайте сигналите към общината, а не да дебнете къде според вашата преценка е късо времето. Тия предизборни кампании от много рано почнаха братче, то не се завират по разни кални места, правят изводи на база собственото си некомпетентно усморение... да ти писне от компромати и глупости.
35
0
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 9 години
"За пешеходни пътеки се приемат както маркираните със знак или боя на платното, така и всяко продължение на линията на тротоара. Тъй че всяко кръстовище има пешеходна пътека по закон. А пешеходецът е с предимство на пешеходна пътека винаги."Именно. На кръстовище винаги има зебра - дори и да не е нарисувана. Не знам от коя година е това изменение, но като че ли много шофьори не го знаят това (или пък се правят, че не го знаят).
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам коментарите ясно е от къде идва проблема - първо се осланяте на собствена преценка, която в повечето случаи е грешна и 2ро масово не се знаят правилата на закона за движение по пътищата. Та вие дори незнаете, че дори и да няма светофар това е продължение на тротоара и трябва да се пропусне пешеходеца, а когато има светофар и той стъпи на зелен сигнал на пътното платно, всички трябва да го изчакат. Що не се сърдите на бабата, че е с ***? Такъв е закона изчакваш и тогава тръгваш.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123"На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение" - тази подробност от правилника за движение може би ти е неизвестна? Е сега знаеш. Не се излагай повече.
32
0
 
3
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Е, не че е зле да не се налага да се пишат оплаквания, за да са наред нещата, а от общината да работят с мисъл.
31
1
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
"Но и ако автомобила е на зелено, а пешеходната пътека не е ,,зебра,, ? Тогава автомобила е с предимство."Приятелю, бъркаш. Щом пешеходецът е стъпил на пешеходната пътека на зелен сигнал, шофьорът е длъжен да го изчака. Нищо, че не е на зебра. Такъв е законът.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я профаните да дефинират "много късо време". И автомобили са длъжни да пропуснат пешеходци които са започнали пресичането на зелено, демек се изтеглят от пътното платно.И да ви питам, да сте забелязали случайно, че никъде другаде не светва зелено за автомобилите? Демек има време за изтеглящите се пешеходци, ама това глупавите журналисти немогат да го разберат. Пишете до общината за конкретния ви случаи проверяват го и увеличават ако има нужда, аз така направих и вдигнаха времето за пешеходците.
29
1
 
7
 
! Отговори
Христо преди 9 години
До 32Законът много отдавна не прави разделение между пешеходни пътеки тип зебра и тип не-зебра. Помните твърде стари правила, които вече са отменени. По действащия закон има само един тип пешеходна пътека. За пешеходни пътеки се приемат както маркираните със знак или боя на платното, така и всяко продължение на линията на тротоара. Тъй че всяко кръстовище има пешеходна пътека по закон. А пешеходецът е с предимство на пешеходна пътека винаги.
28
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
30-кеПЪТНОТО ПЛАТНО (освен на пешеходните пътеки, където могат да преминават пешеходците) НЕ Е за пешеходци!За МПС-тата СА САМО пътните платна! ...не тротоари, полянки, градинки и пр.ТАКА ТРЯБВА ДА Е , И НЯМА ДА ИМА ЧОВЕШКИ ТРАГЕДИИ, ЗАРАДИ ПТП С ПЕШЕХОДЦИ !
27
5
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Но и ако автомобила е на зелено, а пешеходната пътека не е ,,зебра,, ? Тогава автомобила е с предимство. Това е Закона.
26
0
 
6
 
! Отговори
100 преди 9 години
На Г.М.Димитров и Н.Габровски е същото положението..
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защото този, който е правил пътното движение хабер си няма. Цялото пътно движение е с предумисъл за престъпление
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 e прав. Стъпиш ли на пешеходната на зелено - трябва да те изчакат, докато преминеш.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо коментирате за пресичащите неправилно?!?! Тук се обсъждат тези, които пресичат правилно, но не им стига времето на зелената светлина. Коментирайте по същество; разбира се, че има много неправилно пресичащи, но не е това темата на статията!!!

Спонсорирани публикации