Добрев зове да не бързаме с големите енергийни проекти

7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" щял да струва 15-20 млрд. лв.
Обновена: 3 апр 2015 14:16 | 3 апр 2015 10:00,
25
Добрев зове да не бързаме с големите енергийни проекти
Снимка: архив, Булфото

Досега се е прибързвало при вземането на решения по големите енергийни проекти, което води до проблеми в енергетиката. Този коментар направи в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев.

Той посочи за пример проекта за изграждането на хидровъзела "Цанков камък", за който са отделени над 1 млрд. лева, а в крайна сметка страната е получила 80 мегавата мощност. С тези пари обаче е можело да бъдат положени всички кабели под земята и така да бъде избегната кризата от началото на март, смята той.

По тази причина и Добрев препоръча по-внимателен анализ при вземането на решение за изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Въпреки че той не участва в преговорите – страни са Westinghouse, Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг (БЕХ), Добрев е сигурен, че макар и срокът за преговорите, предвиден в подписаното през миналия август споразумение да е изтекъл, разговорите ще продължат.

Депутатът припомни, че според споразумението Westinghouse трябваше да придобие 30% от акционерната компания, която да изгради блока. Преди новата мощност да влезе в експлоатация обаче американската компания трябва да продаде своя дял на България и така страната ни ще остане единствен собственик на блока и съответно ще трябва да плати цялата му стойност.

Не е ясно обаче как ще бъде финансирано изграждането, опасява се Добрев. Според него цената на блока ще бъде около 15-20 млрд. лева, което представлява 20% от брутния вътрешен продукт на България и не може да си позволим изграждането на тази мощност.

Добрев беше категоричен, че ако проектът бе жизнеспособен, нямаше да се говори за нуждата от държавни гаранции и миксиране на цените на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", така че електроенергията от седми блок да може да бъде продавана. Той обаче не отговори на въпроса дали в правителството е правен анализ за това дали седми блок е жизнеспособен проект.

Добрев коментира и дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК). Според него с предприетите мерки те ще бъдат намалени наполовина. Останалите около 300 млн. лева трябва да бъдат преодолени чрез оптимизиране на разходи в държавните енергийни предприятия.

Това ще бъде и задача на новата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), смята още депутатът.

"В КЕВР не трябва да има политически решения", категоричен беше той и допълни, че законът гарантира на новите членове, че мандатът им не може да бъде прекратен и те ще имат свободата да променят нещата. Според него новоизбраният председател Иван Иванов има "експертизата и волята за промяна".

След либерализацията на пазара Комисията ще регулира много по-малко компоненти в цената – таксата за пренос на електричеството и за задълженията към обществото, допълни още депутатът от ГЕРБ.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА Е КОМУНИСТ ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ ,,ЕГАТИ И АКЪЛ ДАВА ,,ДЪНОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ КОПАЕ...
13
0
 
4
 
! Отговори
кк преди 9 години
Отначало бях фен на това младо и хубаво момче. Но при едно посещение /като Министър/ във ВМЗ-Сопот, заедно с ББ се отбиха в СКФ. Останах напълно разочарован - това момченце дори не знае, че на света съществува компания СКФ. А тя е една от най-големите в света - държи 35% от световното производство и търговия с лагери. От 2002 г е един голям инвеститор в България. На ограда е с едно от най-големите и проблемни предприятия в страната - ВМЗ. А нашият "министър" дори не е чувал за тях.
12
0
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Това, че герб са некомпетентни и не особено интелигентни не е най-големият проблем. Най-големият проблем е, че слугуват на чужди интереси с единствената цел, дъ лапнат и те нещо. Бог да пази България!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хах...То ние 25 години не бързаме, а Турция ни изпревари и след 3, 4 ще стане колос на балканите!Турция прави Турски поток" и 2 ядрени централи с руски проекти и инвестиции!айде...
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1Ми щото е Американски бе човек. И когато трябва да се избере чий да се лапне явно те избират американския ...
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле верно ли 15-20 милиярда за един блок че то без пари бе. А другия АЕЦ Белене колко щеше да струва че не си спомням вече? Или пък просто искат да останем без АЕЦи и да сме зависими от други страни и така съвсем да ни осъкатят енергетиката??? Все въпроси които ще си останат само така
8
0
 
20
 
! Отговори
Електорал преди 9 години
Предлагам ГЕРБ да бърза само в едно нещо, най-бързо да се изнесе от власта.
7
0
 
14
 
! Отговори
гербер преди 9 години
добрев кажи бащати от къде има 2 милиона за завод в монтана за 2 милиона всичкиссте крадци и лъжци
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6, все още не съм видял някакви руснаци да са построили два реактора за 6.3 млрд.евра
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако изчакаме още 5 години, енергията от ВЕИ-тата ще стане по-евтина от АЕЦ
4
1
 
30
 
! Отговори
Павел преди 9 години
Да и аз се питам как така един блок струва колкото цяла АЕЦ, и ще ни убеждават че си заслужава...
3
1
 
25
 
! Отговори
pininfarina преди 9 години
Пак прах се хвърля по старата схема - първо щеше да струва по спомен 5 млрд и да е по-евтино от 2 блока в Белене, която бе уж 8 млрд и после се смени....а сега и Козлодуй се покачи в пъти. Със сигурност старите игри на нов глас и накрая ще станем вносители на ток. А Унгария - работят си им малките блокове каот нашите и изобщо не са ги затваряли, сега и нови строят. Евала.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямото надлъгване започна
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" щял да струва 15-20 млрд. лв."Делянчо, толкова обявихте, че ще струва целият АЕЦ Белене...Питам защо искате да строите само един блок за същата сума?

Спонсорирани публикации