Експериментът в Dnes.bg: 160 акта за нарушители в бус лентата

Какъв бе отговорът на институциите след нашия репортаж?
Обновена: 4 май 2016 15:45 | 3 апр 2015 11:37, Александър Попов
77
Експериментът в Dnes.bg: 160 акта за нарушители в бус лентата
Николай Крушарски. Снимка: bgonair.bg

Преди седмица, в редовната ни рубрика "Експериментът в Dnes.bg", ви показахме как в рамките само на три минути заснехме 35 нарушители. Шофьори, които избягваха задръстванията и без страх от глоба навлизаха в бус лентата в района на Орлов мост в столицата.

Партньорите ни в рубриката - телевизия Bulgaria On Air, потърсиха отговора на институциите след нашия експеримент.

Оказва се, че движението в бус лентите в пиковите часове и по натоварените булеварди е едно от най-честите нарушения на шофьорите. Водачите нарушават правилата, за да пестят време от пътуването, но затрудняват нормалното движение на градския транспорт.

Още по темата

"От началото на годината над 160 водачи са наказани за шофиране в бус лентата. Законът е предвидил да се налагат глоби до 50 лв. със съставяне на акт или издаване на фиш на място. Пътната полиция в София ще се опита да хваща нарушителите още на място", заяви пред Bulgaria On Air Николай Крушарски от Пътна полиция София.

За момента няма точен брой на шофьорите, които трябва да бъдат санкционирани. Изглежда камерите не са достатъчни да спрат шофьорите да карат в бус лентите, призна той.

"Правим специализирани полицейски операции срещу неправилното движение в бус лентите. След стартирането на работата на мобилните камери и издаване на електронен фиш контролът и в тази насока ще се засили", допълни Крушарски.

Превишената скорост и отнемането на предимство са другите чести нарушения. От началото на годината са издадени в столицата 6163 акта.

Ако и вие сте станали свидетели на абсурди, нарушения или добри практики - сигнализирайте ни или ни пратете видео с ваш експеримент на info@dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Милев преди 9 години
Значи другото решение е да се направят специални директни бус ленти както е примерно в Истанбул които са недостъпни до другият трафик а само рейсовете вървят.Там са го измислили вече щтото и те като нас страдат от яки задръствания.
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TEZI BUS LENTI SA NAPRAVENI ,ZA DA PECELI KAT.DA BADAT OTMENENI VEDNAGA.TAZI FANDAKOVA NIKOGA NE YA IZBIRAITE,NE GLASUVAITE ZA GERB.
60
2
 
15
 
! Отговори
пътуващ преди 9 години
До бус лентаЕй пич,карай си мръсната кола а аз ще те подминавам със автубусчето. То целта на тези бус ленти,че явно не ти е ясно, е градски транспорт да стига навреме и да е приятно и бързо да стигаш с него. За да може по-малко мръсни коли да има в града и помалко *** индивиди да замърсяват.. Ама не БГ *** и дете ще прегази, и закон ще погази за да може да се изфука с трошката си. Ай у лево тогава. Троши си нервите и парите за бензин като ти е яко и не влизай в бус лентата!!!
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, съгласен съм, че автобуси и трамваи трябва да се движат по-бързо. Обаче, когато такива няма, не виждам причина да не изпреваря охлюва на Цариградско, каращ с 40. Тия моралните типове всеки ден ги гледам по улиците - като видят зелен светофар и набиват спирачките само и само да си постоят на червено. Като минава линейка, няма да и даде път, щото не трябва да влиза в бус-лентата. А любимото ми е как винаги дават мигачи ... ама чак след като са направили маневрата. З@#би!
58
3
 
2
 
! Отговори
Говедо преди 9 години
До papiОплачи се управляващите дето концентрираха де що пара има към Сф.Хората не са виновни че отиват там където има препитание.
57
2
 
1
 
! Отговори
до: 23 преди 9 години
т.е. дядо ти е ходил пеш в едната посока 5 ч. за работа и обратно 5 ч., т.е. 10 ч само ходене до работа. Казваш е бил в кв. Слатина. Значи е работел някъде извън София. Интересно къде!? На работа предполагам е бил 8 ч.,т.е. 18 ч. му се събират на ден. Остават му 6 часа. Кога е спал, кога е ял, кога се е къпал и кога е оправял баба ти,за да дойде на бял свят някой пот родителите ти и ти да си им глупавото отроче? Само не ми казвай,че сте имали готини комшии и баба ти не е скучала!Лъжи по-малко!
56
6
 
14
 
! Отговори
papi преди 9 години
Съсипахте го този град. Да се връща жителството и кой откъдето е!
55
0
 
3
 
! Отговори
djungla de jure преди 9 години
globa - plastane do 30 dena, ili zatvor 50 dena i bezplaten trud za Rbg:-)
54
0
 
34
 
! Отговори
Без контрол преди 9 години
От статията става ясно, че за 3 минути са снимали 35 автомобила при това само на едно място в София. За 3 месеца обаче издадените глоби са 160! Простата сметка показва, че КАТ за 3 месеца реално са контролирали само 5 минути ! После защо има престъпност по морето и съответно по-малко туристи, корупция във властта и съответно по-малко инвестиции, корупция в здравеопазването и съответно голяма смъртност. За да искаме добър живот трябва да се научим да работим съвестно, независимо от професията...
53
1
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 9 години
Проблемът със събираемостта на глобите на КАТ е грандиозен. Съставят се актове , после - НП , на хартия съществуват едни милиони глоби , но в хазната не влиза и процент. Има категория граждани , които са с по 300 акта , нищо не им се води и на практика не може да им се вземе и стотинка. Системата ни е калпава. Да се види как една Гърция има ефективна система за събиране на пътните глоби - та да стане и тука така. Ама май някой няма интерес от това - да има ред и събираемост на глобите..
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои се оплакват, че задръстванията им замърсявали въздуха от друга страна не са склонни да направят дори малката крачка да се качат в градски(масов) транспорт за да намалят трафика по улиците и точно тези задръствания да понамалеят, защото за изчезване не може да се говори.Имате си метро имате си градски транспорт има и колелета а може и пеш -- имате алтернативи но не ВИ харесват и си бръмчите с таргата на 10 и повече години по един най-много двама в кола и си се оплаквате от въздуха.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле какъв вой за тези бус ленти. Трябва да ги има! А когато ги нямаше да не би задръстванията да са били по-малко -- смях. Ако се осигури спазване на график на градския транспорт и той е по-чист и с отопление зимата то много повече хора ще се качват в този транспорт и ще намалее трафика от останалите превозни средства, което ще намали и задръстванията. Ама не не може така ние с колите имаме по-важна работа .. караме като тарикати газим на пешеходна и така нататака Правила за всички и наказания!
50
2
 
17
 
! Отговори
шофьорка преди 9 години
Браво!Вс.,които се движат в бус лентата,не само нарушават правилника,но и се подиграват с вс.нормални шофьори,защото вс.са били на работа и искат да се приберат по-бързо,а тези тарикати се пререждат долу на светофара и така чакането става двойно по-дълго.Такъв ужас беше след градушката през лятото,че едва не припаднахме в колата.Движихме се 3 ч.от Окр.болница до Орлов мост,заради същите тези хитреци.Обадих се на полицията и чак тогава започнаха да регулират движението и малко се отпуши.НАКАЗАНИЕ
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема в България е , че поради комплекси за малоценност , колата е най важното нещо в живота на българина ! ! ! Без кола, за жените е като да нямат гърди , а за мъжа още по лошо - малък член . Лошото , че от тази болест страдат и полицаите (и те са българи ) . В името на колата , българите са съгласни да жертват - тротоари , градинки , околната среда , тишината , птичките , законите , съзнанието , децата си и здравето (своето и на останалите ) . Това е проблема ! Криворазбрана цивилизация !
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 44Добре специално за теб ще направим 10 лентов път само за теб ей така да си обикаляш по цял ден и да ти е широко ама без отбивки качваме те и обикаляй колкото искаш даже ще ви качим всичките тарикати там карайте си спокойто с 200 изпотрпете се пък ние малко по нормалниъте ще си караме спокойно на тесничкото с жълти ленти и готово. И като има работа в центъра ще си хвана автобуса целия център ми е на 10 минути пеша и хем ще свърша работа хем ще се разходя и бира мога да пийна! :)
47
1
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 9 години
Пътя е следния. За да има тарикати трябва да има балъци, но балъците избягаха от тая дупка и тука остават само тарикати. И о изненада изведнъж всъщност всички тарикати били балъци щото си живеят в свинарника и мислят че са ОК. Седи гледай сеир. Ако искат и през Борисовата да започнат да минават, по напряко така и по бързо, че важни дела ги чакат. По коледа като се прибирах и един с една пробита 10г. S-класа обясняваше къв баровец бил, пък то часовника ми е по скъп, но наработа ходя с колело.
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много прости парчета ей. Как може да има толкова смотани хора незнам, да обясняват как като имало трафик и бус лентата пречела. Глобата трябва да стане 300лв. и да ги спукват от глоби. Хем ще се пълни хазната от тарикатчета, хем нещата в един момент ще си дойдат на мястото. Ама повечето умници заслужават всички от рейса да се качат на коли и тогава да видат задръстване. То зарад такива пумяри нормалните хора избягаха по чужбина, ще видиме като останат само Тарикатите ще стане като с курортите ни
45
0
 
13
 
! Отговори
Галина преди 9 години
Масово неспазване на правилника за движение. Българите не обичаме да спазваме правила. Във всичко! Затова сме на това дережде.
44
1
 
7
 
! Отговори
Пуц преди 9 години
Минавам всеки ден през цариградско както и румънското посолство. До скоро ходех с градски траспорт а сега с кола и ми е адски не приятно да виждам простаците каращи в тази лента! Но и самия трафик не е насочен правилно на румънското, където от най-лява лента автобусите се мъчат да се престроят в най-дясна бус лента и става задръстване точно преди кръстовището... А за цариградско - кво ще стане ако си караш където трябва и позачакаш 15тина минути бе? Тва задръстване ли му викате? Пфф
43
5
 
16
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
"иМА СЛУЧАИ, В КОИТО ПО 5-6 МИН. НЯМА КОЛА ОТ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ, А ДРУГИТЕ АВТОМОБИЛИ АКО СЕ ДВИЖАТ ПО НЕЯ, И РАЗТОВАРВАТ ЗАДРЪСТВАНИЯТА"И докато тарикатите разтоварват задръстванията, обикновени балъци киснат с часове в тях, нали? Да живеят Бай *** и тарикатите, останалите кучета ги яли.

Спонсорирани публикации