Sony може пак да реже работни места

Не са изключени съкращения и продажби на цели области и поделения
Обновена: 6 апр 2015 14:13 | 6 апр 2015 11:11, Бойчо Попов
0
Sony може пак да реже работни места
Снимка: Reuters

 Ново безпокойство назрява в Sony. Главният изпълнителен директор на концерна Казуо Хирай настройва служителите и акционерите на японския концерн за потребителска електроника за нови жертви.

„От гледна точка на това колко конкурентен е този пазар и колко бързо се променя той, ние трябва да се напасваме бързо“, казва Хирай пред германския седмичник Welt am Sonntag. „Това важи за нашия мобилен бизнес, както и за нашия бизнес с телевизорите“. При това шефът на Sony не изключва възможността от тежки решения и сериозни съкращения.

Продажбата, закриването да дадено бизнес поделение или сливането му с други производители е опция за всеки бизнес, казва той. По думите му Sony трябва да премине първо през преструктурирането си. Трябва да се прегледат внимателно всички фактори, преди да се вземе решение кои опции да бъдат предпочетени, заявява Хирай пред медията.

В телевизионния бизнес в продължение на цяло десетилетие Sony бе в зоната на загубите. През току-що изтеклата фискална година (към края на март) поделението успява да излезе на печалба. Данните обаче ще бъдат оповестени в края на април.

„Може би ще се измъкнем от зоната на загубите, но не бива да се заблуждаваме - това не е разходка", казва Хирай. Бизнесът си остава предизвикателен. „Ако ние сега сме на печалба, няма гаранция, че следващата година също ще сме печеливши".

Продажбата на телевизионното поделение все още не е окончателно решена. Въпреки загубите има две съществени причини, поради които телевизорите са толкова важни за Sony, подчертава мениджърът. „От една страна те вкарват нашата марка в домовете на потребителите ни“, казва той.

„Хората всекидневно гледат нашите телевизори и разпознават надписа там. По този начин те разбират какво значи Sony. „И от друга страна – нашите инженери в телевизионното поделение правят огромни технологични постижения, които са важни и за нашите смартфони и нашия бизнес с Playstation“, каза Хирай.

По думите му е лесно компанията да се изтегли от телевизионния бизнес, предвид все по-шумните призиви от лагера на анализаторите и инвеститорите. Но подобен ход би повлиял и на много други области. "Всичко това трябва да бъде обмислено, преди да се вземе решение".

Още новини от технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации