В България влезли десетки, стотици терористи като мигранти

Руска преса: София иска в Шенген, но не може да се справи с тях
Обновена: 7 апр 2015 14:20 | 7 апр 2015 09:30, Елка Василева
103
В България влезли десетки, стотици терористи като мигранти
Снимка: Impact Press Group

България строи масивна стена, с която се загражда от Турция. Засега е готова само първата секция от 20 километра - триметрова ограда от бодлива тел. Властите обаче не смятат да спрат дотук - в близките години оградата трябва да достигне 100 километра, пише руският електронен в. "Вести".

Така една от най-бедните страни в ЕС се опитва да овладее мигрантския наплив от Близкия изток и Северна Африка, където все още се водят жестоки конфликти, добавя изданието.

Правителствата на страните от ЕС са разтревожени от нарастващия брой симпатизиращи на ислямистите имигранти от т. нар. втора вълна - родени и израснали в европейски страни, но запазили духовна връзка с ислямските патриархални традиции и живеещи най-вече в затворени райони със собствени правила.

Още по темата

Финансовите трудности и срещаната неприязън в обществото ги тласкат към идеите на "чистия ислям", насочващи младежта към Близкия изток. По данни на ООН в редиците на Ислямска държава днес се сражават 22 хиляди чужденци, мнозина от тях граждани на ЕС. Според същия доклад след завръщането си те може да използват придобитите умения срещу мирното население в собствените си страни.

Според самите въоръжени групировки те обикновено прехвърлят терористи в Европа на малки групи - уж мигранти, които наравно с другите се мъчат да получат официално бежанско удостоверение, с което да пътуват из целия ЕС.

По думите на такъв контрабандист с един кораб може да пътуват 5-10 терористи, маскирани като мирни жители, бягащи от ужасите на войната. И щом те минат границата с ЕС, българските полицаи, които не знаят езика им, нито разполагат с истинските документи, се изправят пред практически неизпълнимата задача да различат едните от другите.

Затова оградата наистина изглежда оправдана мярка, която впрочем не е достатъчна, за да бъдат установени и обезвредени десетките, а може би стотиците нелегални бойци, влезли вече в страната, добавя "Вести".

"Новие известия" цитира Йордан Малидов, директор на бежански център край Харманли до границата с Турция, който очаква наплив на бежанци в България през април и май, щом времето се стопли окончателно.

Ограда, подобна на българската, бе издигната през 2012 г. по гръцко-турската граница и в общи линии я затвори - затова пък бежански поток рукна към България, напомня Ариас Фернандес от ръководството на Фронтекс, граничната служба на ЕС.

Това бе причината София да приеме миналия ноември специален план за борба с нелегалните мигранти, част от който е и продължаващият строеж на оградата, пише вестникът.

София и Брюксел изтъкват, че въвеждането в експлоатация на първата отсечка от стената през септември е намалило броя на мигрантите от 11 000 през 2013 г. на 4000. Фернандес обаче признава, че общият брой нелегални имигранти не е намален - просто тези 7000 души са се прехвърлили на гръцки острови по море.

При все това България действа енергично, изтъква изданието. София обещава да затвори още до лятото цялата сухопътна граница с ЕС. Залогът е голям - българите искат да докажат на Брюксел, че заслужават доверие и е време да бъдат приети в Шенгенската зона, заключава "Новие известия".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
разочарован преди 9 години
БГ ДЪЛГО ВРЕМЕ ще е външна граница на ЕСи вход за бягащите от нлизкия Изток и средна Азия.Каналджийство си е съъществувало независимо какво правителство е било .по важнотое да им се противодейства с адекватни мерки.Недопустимо да прегазят полицай и в продължение на едно разстояние от стотина км.наситено с полицески патрули да не ги задържат веднага и се допусна да се укрият.Това означава че властта е уплашена.
63
0
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
БГне граничи с военен конфликт.Поради тази причина изключениетопо чл.4ал.5отЗУБ за непреследване на незаконно пресичане наДГот лица бягащи да се спасят живота исвободата си не би следвало да се прилага по отношение на лицата нахлули в БГпрез сухопътната /БТГ/Едва сга се досетихме че приемът на неограничен брой хора от Азия Африка жлизкия Изтокможе да доведе до много сериозни последици .Ако и досега из между претентиращите за статут не евлязал и някои потенциален проповедник на ИСЛЯМА.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментар номер 62 е изтрит , този е съвсем друг
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-много терористи са влезли в "атака". От там, скрити под маси непркъснато зоват за война.
60
1
 
1
 
! Отговори
Мерки Крути Трябват преди 9 години
ЕС и САЩ трябва да спрът изтичането на Ноу-Хау ! ЕС трябва да си пази границите с Африка както САЩ с Мексико-стреля се на месо и се зарявя в пясака ...
59
1
 
1
 
! Отговори
Ач преди 9 години
Конфликтите в Света са за земя ,вода,полезни изкопаеми другото е само емблеми-католици-срещу протестанти,ислямисти от една секта срещу друга,ислямисти -срещу християни будисти срещу-конфуциани....и т.н.т.В Африка и Азия темповете на разтеж на населението са "луди" след 35 години в Африка ще са 3 пъти повече.Африканците и Азиатците(без Русия и бившите СССР републики) щте са 80% от населението на Земята.....
58
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
dobriutro otkoga naroda trabi,che s bejancite vlizat i mnogo teroristi,no instituciite lajat,che ne e viarno,i che vsichko e pod kontrol. ai chestito.kusura ni beshe teroristi da ni naskachat.
57
1
 
4
 
! Отговори
от блиц преди 9 години
Според ООН домашния секс убива проституцията!Според вас проституцията убива ли обществото, като страничния продук е умъртвени млади момичета и безброй съсипани съдби и драми? Вземете под внимание, че *** не се става доброволно! Има схеми за въвличане със специални наркотици, с бой, с изнудване, с бедност, с отвличане, с заплахи и тн.Също според ООН над 50 000 млади момичета в България са прилъгани и разработени за *** още от училище преди да навършат 15г. С "приятелки" суте
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една добра идея дето измислиха ония ***, само дето трябва по бързо да се действа
55
0
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 9 години
Това, че не знаете генерал Вазов, говори за това що за бедна личност сте.
54
13
 
3
 
! Отговори
анти-рус преди 9 години
Руската преса да си гледа тяхната ***, нашата е затънала ама е малка!
53
0
 
11
 
! Отговори
дядо Сталин преди 9 години
Ние не сме нация а мешана скара от гнусни евтини кебапчета.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До EVROPOLROMITE SA NAI-KULTURNITE I ISTINSKI EVROPEIZI.OT TIAH E PROPLAKALA ZIALA EVROPA.
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 52 - ПапатаKOI E GENERAL VAZOV--IZMISLIZI I PREMISLIZI--SIGORNO E PRVZEL I LONDON.
50
3
 
4
 
! Отговори
дo: 62 преди 9 години
Сирия е била част от Османско 400 години , остави го *** да мре от глупост , той си знае само Тодор Живковата ''песничка'' наизуст като стихотворение
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук за руската "свободна" преса ли става въпрос ?
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EDNA GLUPAVA STATIA,PODSTREKAVASHTA KAM LOSHI MISLI ZA BALGARIA,ZITIRASHTI GLUPAVI GURNALISTI OT RUSKI VRAGDEBNI NA BALGARIA IZDANIA.
47
2
 
5
 
! Отговори
ЧЕСТИТО!!! преди 9 години
Терористите които са влезли в България са наследници на Османски бойци на някогашна Османска Империя от Сирия
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам спомени за едни 200 милиона от Катар, уж за магистрала. И си мисля, че тогава тиквата подписа договор за приемане и обгрижване на бойците срещу Асад. Наемниците се прехвърляха тук с помощта на МИТ. Може да е имало и някой редови богат сириец в подбора, платил да се добере до Европа. А сега си имаме бомба с часовников механизъм.
45
0
 
2
 
! Отговори
Папата преди 9 години
До 52 - Папата - Благодаря за критиката, грешка в движение от бързане, извинявам се.

Спонсорирани публикации