В България влезли десетки, стотици терористи като мигранти

Руска преса: София иска в Шенген, но не може да се справи с тях
Обновена: 7 апр 2015 14:20 | 7 апр 2015 09:30, Елка Василева
103
В България влезли десетки, стотици терористи като мигранти
Снимка: Impact Press Group

България строи масивна стена, с която се загражда от Турция. Засега е готова само първата секция от 20 километра - триметрова ограда от бодлива тел. Властите обаче не смятат да спрат дотук - в близките години оградата трябва да достигне 100 километра, пише руският електронен в. "Вести".

Така една от най-бедните страни в ЕС се опитва да овладее мигрантския наплив от Близкия изток и Северна Африка, където все още се водят жестоки конфликти, добавя изданието.

Правителствата на страните от ЕС са разтревожени от нарастващия брой симпатизиращи на ислямистите имигранти от т. нар. втора вълна - родени и израснали в европейски страни, но запазили духовна връзка с ислямските патриархални традиции и живеещи най-вече в затворени райони със собствени правила.

Още по темата

Финансовите трудности и срещаната неприязън в обществото ги тласкат към идеите на "чистия ислям", насочващи младежта към Близкия изток. По данни на ООН в редиците на Ислямска държава днес се сражават 22 хиляди чужденци, мнозина от тях граждани на ЕС. Според същия доклад след завръщането си те може да използват придобитите умения срещу мирното население в собствените си страни.

Според самите въоръжени групировки те обикновено прехвърлят терористи в Европа на малки групи - уж мигранти, които наравно с другите се мъчат да получат официално бежанско удостоверение, с което да пътуват из целия ЕС.

По думите на такъв контрабандист с един кораб може да пътуват 5-10 терористи, маскирани като мирни жители, бягащи от ужасите на войната. И щом те минат границата с ЕС, българските полицаи, които не знаят езика им, нито разполагат с истинските документи, се изправят пред практически неизпълнимата задача да различат едните от другите.

Затова оградата наистина изглежда оправдана мярка, която впрочем не е достатъчна, за да бъдат установени и обезвредени десетките, а може би стотиците нелегални бойци, влезли вече в страната, добавя "Вести".

"Новие известия" цитира Йордан Малидов, директор на бежански център край Харманли до границата с Турция, който очаква наплив на бежанци в България през април и май, щом времето се стопли окончателно.

Ограда, подобна на българската, бе издигната през 2012 г. по гръцко-турската граница и в общи линии я затвори - затова пък бежански поток рукна към България, напомня Ариас Фернандес от ръководството на Фронтекс, граничната служба на ЕС.

Това бе причината София да приеме миналия ноември специален план за борба с нелегалните мигранти, част от който е и продължаващият строеж на оградата, пише вестникът.

София и Брюксел изтъкват, че въвеждането в експлоатация на първата отсечка от стената през септември е намалило броя на мигрантите от 11 000 през 2013 г. на 4000. Фернандес обаче признава, че общият брой нелегални имигранти не е намален - просто тези 7000 души са се прехвърлили на гръцки острови по море.

При все това България действа енергично, изтъква изданието. София обещава да затвори още до лятото цялата сухопътна граница с ЕС. Залогът е голям - българите искат да докажат на Брюксел, че заслужават доверие и е време да бъдат приети в Шенгенската зона, заключава "Новие известия".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
До № 52 - Папата преди 9 години
Ваше Светейшество, ама Вие сте бил невероятно заблуден чочек Не казвам *** и неграмотен от респект съм сана Ви, сигурно са Ви подвели недобросъвестни служители. Генерал Георги Вазов, голям русофил, си е хвърлил оставката и въобще не е участвал в ПСВ. Ген. Владимир Вазов, също русофил по семейна традиция, е размазал 3 британски, 2 френски, една гръцка дивизии при Дойран и е покрил с вечна слава нашата храбра войска "и себе дори"! Прочетете историята, научете нещо и за ген.Колев, от полза ще Ви е!
43
2
 
4
 
! Отговори
Йори преди 9 години
До Мечо ПухА после "Мон, служасен мон, мослен ужасон!!!" Абе Мечо пух, порастни, поумней, пък тогава пиши! Ако нещо ни се случи, пак само Русия би могла да ни отърве! Ама, каквото сме си заслужили, както работим против тях, надали повече ще си мръднат пръста за нас! Не ми харесва твоето "в устата"! На това отговорът е "през устата!". Може да си го мечтаеш, ама това е нещо лично, съкровено...
42
5
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ох, че боли, когато някой каже истината за теб! Руската преса хич не ни цепи басма. Ние, с нашите *** политици и техните *** изказвания, със слугинското си поведение (ама на прости слугинчета, за които е чест, когато господарят ги плесне по ***), с развалянето на важни икономически проекти, от които само щяхме да имаме полза, вече не сме любимата на Русия братска страна. Умирам от срам, като чета разни техни писания за Б.Б. и Роско!"Напустив в штаны, премьер Болгарии просит об...ЮП!"
41
2
 
15
 
! Отговори
До 27 ************* преди 9 години
Незабавно се извини на българския народ, задето го нарече "глупав"! Ако българите бяха с груби души като спартанците и изхвърляха в пропастта изродчетата, теб нямаше да те има, както и малцината тебеподобни! За сирийците: те са древен народ, даже не са араби,а арабизирани. покорени от османците. Никога не са идвали в Българските земи да колят! Виж, касапинът на Батак Ахмед Ага Барутанлията и главорезите му не са турци, сети се какви! Нас са ни избивали черкези и кримски татари, за които плачете.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от тая руска преса, бе! Нека си я четат руснаците и да не ни я навират в очите. Нещастници, яд ги е че България е в ЕС и НАТО, а още по-ги е яд, че ще влезем и в Шенген. Тогава ще гледат България през крив макарон.
39
7
 
7
 
! Отговори
Папата преди 9 години
След присъединяването на Крим емигрантския поток към Чебурашия нарасна с 560 процента, вече 4 милярда души напират за Червена карта, но храбрият путин е строил непобедимте (освен от генерал Вазов, който ги разамза в Добруджа в Първата световна война) дивизии на Червената армия и отбива атаките на кандидат емигрантите...
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНо защо всички да бъдем роби на саЩ а не само ти
37
2
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
днес. "бг" е "сайта" на: синдитата,ястребите, гурбетчийката ,слов и т. н "умове "
36
4
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
I otnovo sa pravi, toz nashiq razgraden dvor nqma rabota v Shengen
35
4
 
13
 
! Отговори
Алекси преди 9 години
До Руската пресаТака *** ще си останеш! Руската преса я чети, чети и английската, и американската, и немската, и украинската (стига да можеш!) и избирай, преценявай, мисли (за теб ще е трудно , ама опитай!). Аз редовно поглеждам в различни източници, знам езици и съм информиран горе-долу. Давам отлична оценка на руската! Ти, разбира се, не знаеш, че там има и опозиционни медии. А палетата тук джафкат, че пресата в Русия се контролира само от Путин, че има цензура и прочее дивотии. Да, ама не!
34
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато муджахадините се взривят у нас а това рано или късно ще стане ми се иска да пипна за врата Куневица която натиска да приемаме такива амуджи у нас. Тогава ще питам сегашния управник Крали Марко къде ще се крие и пионката му Плювналиев. Няма такова предателство и продаване на България като сега.
33
6
 
26
 
! Отговори
... преди 9 години
И още нещо 39 - Ние не бяхме роби на СССР, те ни слушаха и помагаха. Къде мислиш отиваше всичката продукция която се произвеждаше в България? Там искаха количества, изобщо не ги интересуваше какво е качеството, купуваха ни всичко каквото произведем. А сега защо няма заводи които да изнасят, знаеш ли? Защото Америка никога нищо няма да купи от нас - нали там търсят пазари нашите политици, гледат към Америка... ще си останат с гледането а народа ще си остане със спомените... хубавите спомени
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЧКАТОРНе знам за минирането, бил съм само на гръцката, а тя определено не беше минирана. Гърците си гледаха кравите в планината на самотек почти през цялата година и единствено оградата ги спираше да навлизат на наша територия. Може би това беше и най-голямата полза - липсата на пряк контакт доста ограничаваше разпространението на някои заболявания сред домашните животни.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Сидни Ав$$тралияМного си нещастен,нали? Ти кое от трите си
30
2
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
Прав си, обаче Тато трябваше да го прави това поетапно в годините от самото начало, а не една кампанийна "екскурзия"(което не е малко де - 300 000 все пак успя). Няма друг човек постигнал това като него. Това е факт. Не забравяй все пак, че той действаше по нареждане от Москва и не му беше леко да взима самостоятелни решения.
29
7
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен39Навремето баба Ванга го каза в прав текст - не обръщайте гръб на Иван, той няма да ви навреди, дори повече - един ден пак ще ви помогне. Искаше да каже да не обръщаме гръб на Русия.
28
3
 
10
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До ветеранЩото ако тия терористи тръгнат към Русия, още на влизане ще бъдат ликвидирани...
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе руснаците кво се бъркат, чий го търсят в България"Aха. А ти като им налагаш санкции и ги коментираш, проблеми няма. Те като ти наложат санкции и ти извадят кирливите ризи - проблем. Хехехе. На ниво детска градина сте.
26
14
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 9 години
Абе руснаците кво се бъркат. чий го търсят в България . Да си гледат Крим там че и те са цъфнали и вързали.
25
15
 
9
 
! Отговори
Руската преса преди 9 години
В българската преса се поуви материал "От Русия се обаждат, че мъжете вече раждат"Да го коментират Путинофилите -- така ли не е ли така.Сега сериозно. Няма нещо което да пише в Руската преса и да заслужава внимание -- това е изцяло преса подчинена на Държавата и от там и се спуска какво да пишат.За това е безмислено винаги да се цитира Руската преса. Съобщете коментарите на ВВС "The Russian Government Runs a Troll Agency to Flood the Internet With Propaganda".

Спонсорирани публикации