Гърция и кредиторите й в свиреп сблъсък

В Атина обаче слънцето пече, таверните са пълни, паника няма
Обновена: 16 апр 2015 14:08 | 16 апр 2015 09:10, Елка Василева
70
Гърция и кредиторите й в свиреп сблъсък
Снимка: архив, Reuters

Кредиторите и правителството в Атина са влезли в "свиреп сблъсък" на водените от тях преговори за постигане на споразумение за спасителна помощ на Гърция, коментира в. "Етнос", като подчертава, че въпреки заплахите за Грексит правителството на премиера Алексис Ципрас е дало отпор и не е отстъпило от "червените линии".

На преговорите се е очертала пукнатина, тъй като кредиторите са дали да се разбере, че продължат да оказват натиск върху Атина за съкращения на заплати и пенсии, както и за повишаване на преките и косвени данъци.

Няма да отстъпим от "червените линии", поставени от нашите избиратели на вота на 25 януари, цитира в. "Вима" правителствени източници.

Още по темата

Управляващите в Атина твърдо заявяват, че няма да приемат исканията на кредиторите за нови рецесионни мерки, за уволнения и други подобни и че няма да върнат отново страната във времето на мерките за икономии.

В. "Катимерини" обобщава, че втвърдяването на позицията на ЕС спрямо Атина и категорично заявената неотстъпчивост на гръцката страна се случва в момент, когато текат преговори и не се очертава перспектива за споразумение с кредиторите в скоро време.

Изданието се позовава на европейски източници, които казали, че с тези свои действия Атина е загубила и последните си останали все още приятели. Те са на мнение, че ако до срещата на Еврогрупата на 24 април не бъдат намерени допирни точки с кредиторите, страната ще се окаже на "опасен път", от който трудно би могло да се излезе.

В. "Прото темо" цитира източник, близък до председателя на Европейската комисия Жанк-Клод Юнкер, който казал, че търпението му спрямо Атина е започнало да се изчерпва. Въпреки това той препоръчал да не се чертаят планове за излизане на Гърция от еврозоната.

Изданията поместват и поредната реакция на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който отправил ново послание към гръцката страна. Пред Блумбърг Шойбле казал, че Гърция има възможност "до 30 юни" да търси и да стигне до споразумение със своите партньори.

Спасителната програма бе удължавана на два пъти, сега "срокът" е до 30 юни. Ако Гърция желае да се възползва от средствата, които са останали по тази програма, решение трябва да се намери до 30 юни, казал Шойбле.

Гръцкото електронно издание нюз.ин цитира представител на финансовото министерство в Берлин, който заявил, че Атина не бива да очаква финансиране този месец.

"Нереалистично е" да бъде дадена помощ на Гърция през април, никой в Еврогрупата не очаква, че въпросите, свързани с оказването на помощ на Гърция, ще бъдат решени до 24 април, казал още той и допълнил, че възможността за споразумение до тази дата изглежда няма да бъде реализирана.

Не искам и да си помисля за евентуален гръцки фалит, казал от своя страна президентът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Марио Драги. Той посочил, че ЕЦБ ще продължи да предоставя ликвидност на гръцките банки, докато те са платежоспособни. Решенията обаче са в ръцете на гръцката страна и на преговорите с партньорите, подчертал Марио Драги.

В Атина обаче слънцето пече, таверните са пълни и няма никаква паника, цитира в заглавие в. "Та неа" публикация на "Файннешъл таймс". "По нищо в гръцката столица не личи, че тук има общество, което знае или се страхува, че е на две крачки от пропастта", отбелязва британският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Даже и на Германия и Франция им писна от тази еврозона и затова ще оставят Гьрция да излезе така или иначе.Само че сега си играят игрички.
42
9
 
7
 
! Отговори
D преди 9 години
Хе, гърчолята не са яли попарата на рашите. Нека ги настъпи руския ботуш , па тогава ще видят къде *** гладните , щото газопроводът сам по себе си не може да оправи икономиката на крадливите елини. Щели да пуснат бежанци - ами ще излязат и от шенген и тел и по тяхната граница и с визи за ЕС.
41
6
 
18
 
! Отговори
Оправен българин преди 9 години
До 7 стреличката:Добре, че жената и голямата щерка в Гърция заработват яко и пращат пари, че иначе зимата с децата щяхме да изпукаме от студ и глад. Краката на гърците да им целувам от благодарност, малко ще е.
40
2
 
21
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
До дедо Ташунко:Само когато гъркините започнат да проституират и да си продават децата в България и гърците да плячкосват банкоматите у нас, ще повярвам че сме по добре от тях!
39
2
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До брейИ като върне драхмата , ципрас ще повдигне стандарта на гърците малко над Митикас :)))) ***, за вас е важно Европа да е зле, а не Гърция или България да е добре - ОТВРАТИТЕЛНО !!!!
38
5
 
8
 
! Отговори
оф преди 9 години
до Брей - по-полека Чърчил. Гърция въобще не е в позиция да ДИРИЖИРА играта на Големите. Ципрас е по-*** от Станишев и Фердинанд взети заедно. Ама наистина умните отдавна са емигрирали от Гърция..............Просто не мога да повярвам, че гърците са станали толкова елементарни. Пак казвам, независимо от историята, единствените приятели на гърците са България(на първо място) и Брюксел(Берлин) на второ! Други НЯМА! Всички други са ви душмани, защото много лошо се ПОДРЕДИХТЕ!
37
4
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Гърция е типичен пример какво става с една държава, която се управлява от корумпирани политици, когато тази държава е приятел с богати държави !!! Резултатът е , че корумпираните политици не управляват рационално и разумно, защото имат достъп до огромни чужди капитали, с които да запушат устите на електората !!! Изводът е - не е виновен Европейският съюз, че гърците искат да живеят добре, а безумните им политици са използвали чуждите пари за матряла и за лично облагодетелстване , а не разумно !
36
2
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До брейАми да вземе да излезе Гърция от Европейския съюз, даже и без никакви дългове !!!
35
1
 
5
 
! Отговори
ооо преди 9 години
ООО НАПРОТИВ! Великите с удоволствие ще нахранят ЖАДНИТЕ ЗА ЗРЕЛИЩЕ с "неблагодарните гърци". Не питай УЧИЛО - ПИТАЙ ПАТИЛО(българите)!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС не иска да се стига до прецедент с излизането на страна от еврозоната
33
0
 
7
 
! Отговори
of преди 9 години
ДО БРЕЙ - забелязваш ли, че от Испания, Италия и Португалия, паднахте на Чехия и Унгария(които пък са напълно зависими икономически от Германия). Това не говори добре за силата на последователите ви в ЕС. Знаеш ли какво ще стане - старата максима - хляб и зрелища. На гърците е отредено да са ЗРЕЛИЩЕ, докато хвърлят хляб на зяпачите да си мълчат.
32
2
 
7
 
! Отговори
Коко преди 9 години
44 - еврозона и ЕС са разлини неща, а Шенген, трето!Гърците да си сърбат попарата!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
акто отбелязва изданието, фалитът на Гърция ще бъде безпрецедентен удар за еврозоната и предупреждението за предстоящ фалит, може да е тактически ход на преговорите в опит на гръцкото правителство да постигне възможно най-благоприятни условия от кредиторите. Правителствата на европейските страни също така готвят извънредни мерки в случай на фалит на Гърция
30
2
 
8
 
! Отговори
ДО о преди 9 години
Много верен коментар!И на гърците ще им дойде акъла, ама вече ще е късно. И те страдат от нашия проблем, че всички по-нормални и интелигентни хора бягат на запад и в държавата остават само мързеливи безпереспективни комунисти.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Гърция бъде накарана да излезе от еврозоната, вълната имигранти без документи ще минат през Гърция, за да се отправят към сърцето на Европа
28
3
 
7
 
! Отговори
о преди 9 години
даже ми се струва, че мача, който играят срещу Ципрас(пък и Гърция) е на принципа - СТИСКА ЛИ ТИ ДА СЕ ОБЕСИШ САМ или НИЕ ДА ТЕ ОБЕСИМ! Обаче какво може да направи България - нищо - който каквото си надроби, това ще сърба!
27
3
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До БГ бизнесмен 6Като гледам снимката дето си я качил ми ставаш ясен ти си от "контингента" дето след 89г. вирее по нашите земи и само далавери им се въртят в главата.
26
8
 
7
 
! Отговори
о преди 9 години
проблемът на гърчолята е много по-различен от това, което те се опитват да направят. Поздравявам КГБ и МИТ, че толкова успешно разклатиха "най-западната държава" на Балканите. На гърчолята ОТПОСЛЕ ще им дойде акъла, че единствените им приятели са ЕС и България. Всички останали ги чакат на дузпата! По някакъв каприз на съдбата ние се спасихме от Станишко-Сидерчо и Симеончо, обаче гърците здраво са ги натикали в ъгъла и докато не ги удушат няма да ги оставят.
25
9
 
15
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Разберете, червени ***, - БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ГЪРЦИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ОЩЕ ПО-ЗЛЕ !!! Защо Финландия или Холандия не са фалирали - нали и те са в Европейския съюз ??? Гърция трябва да се сърди на корумпираната си политическа класа, която е подобна на нашата !!! Всички популисти докарват страните си до ФАЛИТ !!! А всички диктатори докарват народитте си до война и мизерия , защото диктаторите са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОПУЛИСТИ !!! Желая успех на Гърция, но с червен популист начело няма да стане !!!!
24
2
 
0
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
до Макемнението ти е изцяло вярно с едно изключение,че нямаме нищо общо с татарите

Спонсорирани публикации