Трудът в България над 6 пъти по-евтин от европейския

Именно той е едно от трите ни предимства като дестинация за бизнес
Обновена: 11 май 2015 14:10 | 11 май 2015 08:28,
82
Трудът в България над 6 пъти по-евтин от европейския
Снимка: архив, Булфото

Трудът в България излиза около 6,5 пъти по-евтин за работодателите, отколкото са средните разходи в ЕС, показват последните данни от сравнително проучване на европейската статистическа служба Евростат.

Средно за час труд работодателите у нас плащат 3,80 евро. Затова и България държи лидерството в ЕС по ниско заплащане. За сравнение средното ниво за всички държави членки е 24,60 евро.

Именно евтиният труд е едно от трите предимства на България като дестинация за бизнес според анкетата на германо-българската камара. Останалите две са атрактивната данъчна система и членството в ЕС.

Най-скъпо за работодателите в ЕС излизат датчаните. Там разходите за заплати, осигуровки и други плащания са 40,30 евро за час. След тях са белгийците с 39,10 евро, но това е вероятно заради хилядите еврочиновници в Брюксел. Следващите 2 места се заемат от Швеция и Люксембург - съответно 37,40 и 35,90 евро.

Така според данните на Евростат излиза, че за работодателите е по-добре да наемат 10 българи, отколкото един датчанин.

Освен в България сравнително ниски са разходите за труд на работодателите и в Румъния, Литва и Латвия. Там за час се харчат съответно 4,60, 6,50 и 6,60 евро.

Статистиците от Евростат са направили и сравнение как са се променили разходите за наемането на служители през последните 10 г. Така средно за ЕС повишението е с 4,80 евро на час спрямо 2004 г., тоест от 19,80 на 24,60 евро. За България информацията е, че разходите да труд преди 10 г. са били 1,60 евро на час. Така те са се удвоили до 3,80 евро, но в абсолютна сума увеличението е с 2,20 евро на час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 8 години
Тва профсъюзите по ги мразим и от политиците, еййй.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямото достижение на Иван костов и лекето иван нейков беше,че забраниха профсъюзитеГласуваха законче с което останаха само кнсб и подкрепа"Малките" профсъюзи като Промяна загубиха битката с "демократите", макар че точно промяна ги доведе на властСега гледаме как "големите"профсъюзи безсрамно мълчат по всички наболели въпроси-за ниското заплащане,за удълженото и незаплатено раб.време
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Омръзна ми да слушам как сме били мързеливи, глупави и какви ли още не....Смазан е българския народ,беден,болен,без зъби,без самочувствие!!!И на какво отгоре самочувствие да имаме, когато работиш по 12 часа, 6 дни в седмицата и накрая може и да не ти дадат мизерната заплата , с която да платиш ток, който постоянно вдигат, вода, телефон...кредит, не дай боже ипотека.Дрехите ни са втора употреба, храната ни е на акция , а някои и това не могат да си позволят!Тъжно и жалко!Това е робство!
63
0
 
0
 
! Отговори
autsys преди 8 години
gratis bg angeloglasni pevci i politici - gratis bg rabotna sila :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) gusto za efropata :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И си имаш вой човек в общ.съвет или двама трима или по добре АПИ ,СГО разни министерства - печелиш търг и го даваш на друга фирма близка до теб като си прибираш лъвския пай.Той от своя страна също си взима една част и пак на подизпълнител докато накрая останат по два и педесе на час за бачкерите и то ако не вали и останеш жив.Да не говориме за инспекцията по ТРуда -че почва да ми се вдига кръвното.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ПРОФСЪЮЗИТЕ-Гледам ги по тв.др.от профсъюзите -коментират външна политика и кво ли не само за заплащането на труда на БГ труженика дума не обелват.И ония от КРИБ,БТПП,и разните др.камари се оправдават с ниската производителност и качество.АБЕ г-да работодатели що не се ...Изобщо това е държава на подизпълнители.Тва е хит за момента-регистрираш фирма с някакъм предмет на дейност и си имаш ......
60
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До а1Като питаш за повишение казвар на портала чакат други ако искаш. Всичко изкуствено се прави-------------- Тоест,...кое е изкуственото, не разбирам?
59
1
 
12
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Заплатите най ниски данаците също и инвеститорите най малко? Защо?Защото яко ги рекетират на всички нива обяснявайки им че ще избият рекета с ниските данаци и заплати.А и колкото са по малко инвеститорите по лесно се рекетират.Ако има повече фирми ще има конкуренция и естествено заплатите ще са по високи.На това му викат мафия и корупция.
58
0
 
9
 
! Отговори
негласуващ преди 8 години
Гласувайте още за политици,за които ниското заплащане,е най голямото ни европейско достижение
57
0
 
12
 
! Отговори
а1 преди 8 години
Що говорите глупости,че по малко сме работили? Работя във фирма по 12 часа с нови машини бачка се здраво и почти всичко е износ,а заплатите са главно по 500 лева. Като питаш за повишение казвар на портала чакат други ако искаш. Всичко изкуствено се прави
56
11
 
2
 
! Отговори
абжб преди 8 години
Вместо да сте доволни, че все пак има работа, вие само плюете. 2лв на час са си 2лв, кой ви ги дава, пак е по-добре от нищо, нали?
55
0
 
8
 
! Отговори
az tam преди 8 години
Една от причините държавата да я няма е точно тази - когато на Запад взимаш 10 пъти повече, защо ще стоиш тук... за 500 лева кой ще остане. Не сме Северна Корея където това го може, тук изходите на границата са отворени. Ако някой работи добре тук и сега не е срещу 500 лева. Просто дейности като подпирачи на метли" изкривяват статистиката. Ама тях само партиите ги хранят, IBM и Samsung няма да дойдат да ги наемат.
54
2
 
16
 
! Отговори
прости хора преди 8 години
Да пишман икономиститите, свързват ниското заплащане с мързела на работниците, вземайки за пример големите западни работодатели. С извинение това е първата глупост. В България ефективността на работниците е същата като на запад, но алчостта, корупцията и робският манталитет са на съвсем друго ниво. От тук идва и бедността и робството.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако с честен труд печелиш своите пари от теб се иска да работиш за трима,а да ти плащат за половин човек.И какво означава ,че се правиш ,че работиш.Задълженията ,които са ти вменени,трябва да ги свършиш.Някой се опитва да ни внушава ,че сме мързеливи.Кой е той.Този ,който печели на наш гръб.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ОЩЕ ОТ ИВАН КОСТОВО ВРЕМЕ ВИ ГО ВТЪЛПЯВАТ В ГЛАВИТЕ. БАЧКАЙТЕ БЕЗ ПАРИ НО ИНАЧЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ СКЪПИЯТ ТОК СКЪПАТА ВОДА И ПАРНО. Е НА ТАКЪВ НАРОД С КЕФ ДА МУ ГО НАВИЕШ В БЕЖАВИЯТ САЛОН НА ЗАДНИЯТ ДВОР.
51
6
 
7
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Ми като пишете за разходите защо не писахте и за приходите?Че в Бг ефективността е сигурно 10 пъти по-малка, мързелът и ниската квалификация и те толкова.
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...Средно за час труд работодателите у нас плащат 3,80 евроТова е по-малко от помощите, които в някои страни получава един мързелуващ ***.
49
2
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Да пазара за роби е отворен. Нали за туй влязохме в ЕС. То и акъл да имаш, колко струва ако нямаш пари.
48
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Айде халал да им е на робовладелците в България. То робите тук се предлагат безплатно, само трябва да дойдат и да си изберат. За препоръчване е да имат здрави зъби и да са без деца. Но пък ако имат деца ще са по-послушни щото така и така не им се плаща, то детето ще им изяде и остатъка дето го имат. Така, че измъкване няма за българите, да живее робовладелска България!
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това което им плащат на *** е много.За тази неграмотна пасмина само ГЛАД трябва!

Спонсорирани публикации