Лимитите на болниците – поредният горещ картоф

Болници ще съдят НЗОК, ако фиксираните бюджети не отпаднат
Обновена: 19 май 2015 18:37 | 19 май 2015 18:31,
9
Лимитите на болниците – поредният горещ картоф
Снимка: БТА

Въведените от здравния министър лимити за бюджетите на болниците и последвалата им отмяна с определение на Върховния административен съд отключи през последните дни поредния разгорещен дебат в сектора.

Категорично против методиката, предложена от екипа на Петър Москов и одобрена от кабинета, са и пациенти, и болнични мениджъри. Промяната не се подкрепя и на политическо ниво.

Преди дни Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, с която Министерският съвет наложи лимити за финансирането на болниците. Съдът спря действието на разпоредби от постановление на правителството до окончателното си произнасяне по казуса. Текстовете от методиката предвиждаха Здравната каса да залага фиксирани бюджети, над които лечебните заведения няма да получават пари, дори и да са отчели дейност. Те са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи.

Според определението на съда постановлението ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, изразяващи се в понасяне за собствена сметка на разходите за оказана медицинска помощ, а за пациентите ще настъпят значителни и трудно поправими вреди поради ограничаване на достъпа им до своевременна и качествена медицинска помощ.

Отмяната дойде след жалба от федерация "Български пациентски форум", от Националното сдружение на частните болници, от Центъра за защита правата в здравеопазването. Те настояват да се върне миналогодишният механизъм, при който надлимитната дейност се изплащаше, но след проверки от НЗОК.
Лекари обаче предупредиха за финансови проблеми и започнаха протести по места.

Болници ще съдят НЗОК, ако лимитите не отпаднат

Категорично несъгласие с поправката за болничните бюджети изразиха и директори на болници, които обявиха, че ще съдят Здравната каса, ако лимитите не отпаднат. Според директори това е груба административна намеса, която ще доведе до хаос в системата.

Методиката за остойностяване и заплащане на медицинска помощ създава пречки пред достъпа на пациентите и ограничава правото им на избор на лечебно заведение, заявиха вчера д-р Явор Дренски, председател на Националната асоциация на частните болници, и Иван Димитров, председател на УС на Федерация "Български пациентски форум", цитирани от БТА.

Според д-р Дренски „регулации не трябва да се правят с молив и гумичка в ръка, а да се отчетат реално потребностите и се вземат предвид възможностите на лечебните заведения да извършват определена дейност с конкретен обем и сложност“. Ако надлимитната дейност за месеците март и април не бъде заплатена, лечебните заведения ще бъдат принудени да си търсят сумите индивидуално по съдебен ред, като заведат дела срещу НЗОК, посочиха те.

Принципите за бюджетите на болниците - не съвсем коректни

Принципите, на които се определят бюджетите на болниците, не са съвсем коректни, каза председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, цитирана от БТА. Надявам се, че натрупването на напрежението ще намери своето разумно решение, допълни тя.

„Трябва да се произнесат юристите на Министерството на здравеопазването и на НЗОК и да намерят решение. Юридическата преценка на казуса е едно, от друга страна, положението с лимитите на болниците е друга тема, посочи Даниела Дариткова.

„Смятам, че оперативното ръководство на НЗОК ще съобрази рамките на бюджета и ангажиментите, които е поело, и коректно ще определи бюджетите на болниците, от друга страна, смятам, че трябва и да се извършат проверки, за да се прецени всеки един преразход и значимо увеличение на бюджета на определено лечебно заведение за медикаменти или за хоспитализации, за да може да се прецени дали то е реално“, заяви председателят на здравната комисия.

От БСП Лява България също разкритикуваха новата методика за болниците. По думите на Мая Манолова само за един месец действие методиката е успяла да остави болни без лекарства и онкоболни без терапия.

Здравният министър обаче защити механизма, като заяви, че досега методиката за финансиране на болниците не е причинила вреда, не е увредила или накърнила интересите на пациентите и възможността им да се лекуват, където са избрали. Друг аргумент на Москов в полза на новата методика за болниците е, че  тя ще премахне схемите с договорки. По думите му отказите за прием са желание да се запази досегашната схема - договорки с фармацевтични фирми и източване на Националната здравноосигурителна каса.

Припомняме, че решението за твърди лимити за болниците доведе до листи на чакащи и пренасочване на пациенти между различни болници.

Очаква се МС да предприеме действия за обжалване пред по-горната инстанция на определението на ВАС за спиране на действието на част от текстовете от методиката. До произнасянето на по-горната инстанция текстовете от методиката ще продължат да се прилагат.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СО дава за ремонт на болници 1,07 млн., а за две тоалетни в НДК - 280 хилядиПредвидените от Столичната община (СО) средства за 2015 г. за капиталови разходи в сектор "Здравеопазване" са 1 071 087 лв., а за ремонт на НДК - 13 млн. лв., като само за 2 тоалетни са предвидени 280 хил. лв.Миналата година са усвоени едва близо 29% от предвидените тогава 1,33 млн. лв.
6
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDulital raykrit si
5
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a limitat ot reketa nare4en derenie kade e
4
0
 
0
 
! Отговори
none преди 8 години
Ужасно безвкусно е да се превеждат изрази от английски на български език. Няма такъв израз като "горещ картоф" на български. Ако ние не пазим езика си няма кой друг да го направи ....
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2. Елиминиране на монопола на НЗОК ивключване на поне още 5-10 здравни фонда за да има конкуренция, отделяне набюджета само за здравеопазване и пациенти и изпълнители да имат избор с кого да сключват договори.Ако тези неща не се случат Пешо не е нищо друго освен плямпащ фигурант топлещстола в МЗ с етикета комунистче и нищо повече..."
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демонополизация на Касата и остойностяване на труда на медиците ! Това е реформа !"Има два индикатора дали Москов е искрен:1. Остойностяване на лекарския труд доколкото не може всичко друго да еостойностено -ел. енергия, консумативи, вода, отопление, лекарства , а да сеправиш на ударен да не остойностиш най-важното цената на труда. И в същотовреме да говориш за оптимизация на системата. Как като не знаеш реалнитеразходи ?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че НИТО ЕДНА СТОТИНКА, НИТО ЕДИН ЛЕВ от осигуровките за здраве на БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ не постъпват по сметка на български лекар или медсестра!Нито лев!Всичко отива в ТЪРБУХА на МОНОПОЛА ЗДРАВНАТА КАЦА !!!Това е ИСТИНАТА.Но др Москов гузно мълчи за този страшен МОНОПОЛ и предпочита да закрива болници и диспансери.

Спонсорирани публикации