Касите в Гърция са "на червено"

Властите търсят 3 млрд. евро за изплащане на пенсии
Обновена: 22 май 2015 14:05 | 22 май 2015 11:25, Елка Василева
41
Касите в Гърция са "на червено"
Снимка: архив, Reuters

Касите в Гърция са "на червено", властите в южната съседка търсят три милиарда евро за изплащане на пенсии, алармира в. "Етнос".

Според изданието черната дупка в осигурителните каси за тази година се изчислява на два милиарда евро. Нуждите им за момента възлизали на 900 млн. евро.

Ръководствата на касите трескаво търсят свежи пари, за да могат да платят в срок пенсии и други социални помощи, отбелязва вестникът.

Още по темата

Новината идва на фона на снощната среща на премиера Алексис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в рамките на форума на върха на Източното партньорство в Рига.

В. "Катимерини" пише, че Меркел и Оланд са казали на Ципрас да направи всичко възможно, за да се договори с кредиторите.

В друга публикация вестникът цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле, който отново изказва мнение, че гръцкото правителство не бива да бъде толкова оптимистично настроено за постигане на споразумение с кредиторите, като подчертава за сетен път, че не изключва Гърция да изпадне в несъстоятелност.

В. "Етнос" определя като "конструктивна" атмосферата на срещата Ципрас-Меркел-Оланд. Твърди се, че Меркел и Оланд са се ангажирали да съдействат за споразумение между Атина и нейните кредитори.

Цитиран от печата, испанският финансов министър изказва надежда, че Гърция ще стигне до споразумение с кредиторите си още в следващите дни, за да избегне спиране на плащанията.

Вестниците пишат още, че гръцкият премиер днес в Рига ще има среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Очаква се на срещата да бъде обсъден развоят на преговорите с Гърция.

Германски представител определил като конструктивни разговорите между Ципрас, Меркел и Оланд. Той уверил, че кредиторите ще продължат разговорите с Гърция и че тримата лидери продължават да са в непрестанен близък контакт.

От своя страна електронното издание нюз.ин информира за подета от Европейския парламент инициатива. Ръководителите на парламентарните групи в Европарламента са поканили гръцкия премиер Алексис Ципрас, председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и президента на ЕЦБ Марио Драги.

Според информация, изтекла от имейла на Комисията, четиристранната среща следващия четвъртък ще има за цел да бъде намерено решение на гръцкия проблем. От Брюксел се твърди, че е възможно след това да се състои извънредна среща на Еврогрупата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
40
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Липсата на пари за пенсии и социални помощи е сигурен знак, че дадена държава е фалирала - само дето не смеят да го обяват официално, защото тогава МВФ, Световната банка и Германия официално поемат управлението на икономиката на Гърция. Утре и това ще стане. Честит им фалит на гърчолята. Фалираха от глупост - там не е имало война, не е имало преход от една система към друга като в БГ, не е имало природно бедствие.
2
0
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Пука ми колкото на грък му пука когато прочете какви са пенсиите в България.
1
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко Тиквуня каза,че в нашите банки пари имало ама никой не вземал кредит да прави бизнес.Всички лежат и пият по цял ден.Няма кои едни агнета за Катар да отгледа

Спонсорирани публикации