Касите в Гърция са "на червено"

Властите търсят 3 млрд. евро за изплащане на пенсии
Обновена: 22 май 2015 14:05 | 22 май 2015 11:25, Елка Василева
41
Касите в Гърция са "на червено"
Снимка: архив, Reuters

Касите в Гърция са "на червено", властите в южната съседка търсят три милиарда евро за изплащане на пенсии, алармира в. "Етнос".

Според изданието черната дупка в осигурителните каси за тази година се изчислява на два милиарда евро. Нуждите им за момента възлизали на 900 млн. евро.

Ръководствата на касите трескаво търсят свежи пари, за да могат да платят в срок пенсии и други социални помощи, отбелязва вестникът.

Още по темата

Новината идва на фона на снощната среща на премиера Алексис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в рамките на форума на върха на Източното партньорство в Рига.

В. "Катимерини" пише, че Меркел и Оланд са казали на Ципрас да направи всичко възможно, за да се договори с кредиторите.

В друга публикация вестникът цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле, който отново изказва мнение, че гръцкото правителство не бива да бъде толкова оптимистично настроено за постигане на споразумение с кредиторите, като подчертава за сетен път, че не изключва Гърция да изпадне в несъстоятелност.

В. "Етнос" определя като "конструктивна" атмосферата на срещата Ципрас-Меркел-Оланд. Твърди се, че Меркел и Оланд са се ангажирали да съдействат за споразумение между Атина и нейните кредитори.

Цитиран от печата, испанският финансов министър изказва надежда, че Гърция ще стигне до споразумение с кредиторите си още в следващите дни, за да избегне спиране на плащанията.

Вестниците пишат още, че гръцкият премиер днес в Рига ще има среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Очаква се на срещата да бъде обсъден развоят на преговорите с Гърция.

Германски представител определил като конструктивни разговорите между Ципрас, Меркел и Оланд. Той уверил, че кредиторите ще продължат разговорите с Гърция и че тримата лидери продължават да са в непрестанен близък контакт.

От своя страна електронното издание нюз.ин информира за подета от Европейския парламент инициатива. Ръководителите на парламентарните групи в Европарламента са поканили гръцкия премиер Алексис Ципрас, председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и президента на ЕЦБ Марио Драги.

Според информация, изтекла от имейла на Комисията, четиристранната среща следващия четвъртък ще има за цел да бъде намерено решение на гръцкия проблем. От Брюксел се твърди, че е възможно след това да се състои извънредна среща на Еврогрупата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Йорго преди 8 години
она ве4ер бех с една бугарка ,като свръшихме и викам минке не са ми превели парите а она вика ден ехи проблема йорго 4е пишем у тевтера йорго толкова години ни подръзате и таковате досега за пари от сега нататак без пари та нали свето е тръгнал от вазе и македонците!!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
ЙОРГО преди 8 години
белкем фалираме скоро 4е ми писна от бугарки,у наше село и околията половината монтана и по4ти цела враца сме натаковали *** то омръзва бе комшйй!
21
2
 
0
 
! Отговори
istinata преди 8 години
27 toz puk? :)
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги потърсят в таверните !!!Мързели !!
19
3
 
0
 
! Отговори
est преди 8 години
bg banki sa tapkani s pari i ste davat krediti na elada :-)
18
6
 
4
 
! Отговори
do 26 istinata преди 8 години
Гърция като се разкашля, татаромонголчетата треска ги хваща!
17
4
 
4
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Ne e hubavo da se radvash na nechii grob no tia sa *** da mrat.samo ni precakvat hitruvat pumiarstvat nad nas veche 1300 godini.nie sme po blagorodni makar i bedni
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ЕС налива и налива ли милиарди в Гърция се пита Бай *** . Много просто ***, Гърция е най големия работодател на Балканите и само при мисълта че фалира...,бяла Европа получава алергия и кошмари.Не е лесна работа, да ти се изсипят още над 3 000 000 етиопски *** от кол и въже.Прочети още на: dnes.bg/world/2015/01/31/nevyzmojno-e-otpisvane-na-oshte-grycki-dylg-tvyrda-e-merkel.253043
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21За всяко нещо си има край. Включително и вашия изкуствено поддържан стандарт. Като не се намерят пари за пенсиите, социални и т.н. ще запеете друга песен "недисциплинирани гърци" :)По скоро мързеливи гърци.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С право протестират и стачкуват гърците.С тези мерки за икономии не могат да си платят заплатите на ратаите от България и Румъния!
13
3
 
6
 
! Отговори
Путев преди 8 години
сириза-атака-сириза-победа! сергей да отива да агитира и в гърция! веднага! венсеремос!
12
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
Емигрирай в Русия ...там е истината
11
11
 
5
 
! Отговори
Имани преди 8 години
Гърция е първа на опашката эа ИЭЛИЭАНЕ от Европейския съюэ:-)))!!! Не всички искат да живеят под ДИКТАТА на Брюксел:-)))!!!!
10
4
 
7
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Ако пенсионерите в Гърция живееха толкова дълго толкова мизерно като в България, отдавна името на Борисов щеше да е забравено / и на другите преди него!/ .Но, не би, тук има платени протестчета и никакъв сериозен отпор!
9
3
 
21
 
! Отговори
Вулгарина преди 8 години
Гърците си точат държавата .... няма начин да не фалират .... опитват се да ги натиснат ама на тях не им пука за държавата .... ще я продадат ако трябва
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7Плаща се винаги. Кой плаща е друг въпрос. Кредитора се интересува да си получи парите, все едно от къде.
7
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 8 години
До Костас МарандидисРано или късно всеки си плаща сметката, при египетските на юг часовникът е почти занулен
6
1
 
16
 
! Отговори
знайко преди 8 години
това е тъжна новина за българските пенсионери,които са работили по десетина години в гърция. и сега как ще им плащат пенсийте некви си 800/900_ин евро?!
5
2
 
31
 
! Отговори
факт преди 8 години
Гърчолята мислеха Путин за наивник и се опитаха за го излъжат да ги кредитира, а те да си живеят живота на гърба и на руснаците, но номерът не мина. Путин е твърде интелигентен, за да прекарат разни смешни гърчоля. Москва не вярва на сълзи, нито на гръцки тарикати.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не би в България да сa на зелено?

Спонсорирани публикации