Висшата лига без конкуренция във финансово отношение

Общите приходи на петте топ първенства в Европа са скочили с 15%
4 юни 2015 12:50, Бойчо Попов
3
Висшата лига без конкуренция във финансово отношение
Снимка: Ройтерс

Шампионската лига може и да се контролира от клубове от континенталната част на Европа през последните няколко сезона, но когато става въпрос за пари, английският футбол отново е на върха.

Заради огромните суми, които нетърпеливи да излъчат мачовете радио- и телевизионни оператори плащат, като цяло приходите за футболните първенства в целия континент надминават за първи път през сезона 2013-14 нивото от 20 млрд. евро, показва ново изследване на Deloitte.

Висшата лига на Англия е най-печелившата, като изпреварва германската Бундеслига и отчита рекордна оперативна печалба от 614 млн. паунда, почти три пъти над предишния рекорд, поставен от най-високата лига на Германия в сезон 2012-13. Клубовете от Висшата лига са генерирали приходи в размер на 3,26 млрд. лири (4,4 млрд. евро) през 2013-14 г., което е ръст от 29% на годишна база, става ясно от доклада на Deloitte.

"Влиянието на новата сделка за тв излъчване е ясно видима", казва Дан Джоунс от Deloitte's Sport Business Group в становище по повод 24-ото издание на доклада Annual Review of Football Finance. „Приходите от излъчването растат до 569 млн. паунда през 2013-14 и така правят 78 на сто от общия ръст на приходите за Висшата лига“, казва той.

Общите приходи на петте топ първенства в Европа – на Англия, Германия, Испания, Италия и Франция, са нараснали с 15% до 11,3 млрд. евро. Четирите останали лиги също отчитат ръстове – 15% във Франция, 13% в Германия, 3% в Испания и 1 на сто в Италия.

Но клубовете от френската Лига 1 са генерирали обща загуба от 140 млн. евро, значително повече спрямо загубата от само 3 млн. евро през предишния сезон.

В Испания само Реал и Атлетико Мадрид отчитат ръст на приходите, а останалите 18 тима в първенството са генерирали по-ниски приходи.

Въпреки слабата кампания в първия сезон след края на 27-годишното управление на Алекс Фъргюсън като мениджър, Манчестър Юнайтед генерира рекордна оперативна печалба от 117 милиона лири. Това помогна на английския елит да генерира рекордната оперативна печалба от 614 млн. лири. Премиер лигата редуцира и средното си ниво на дълга с 6% до 2,4 млрд. паунда, като Арсенал, Астън Вила и Тотнъм са допринесли най-много за това с намаление на дълговете си с 205 млн. паунда.

Още подобни любопитни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: футболна индустрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
сс преди 8 години
Ми да бяхте публикували цифрите от първенствата.
1
3
 
0
 
! Отговори
hira преди 8 години
никога нямада има конкуренция Architectura Vio K K EOOD Litex Tower Building K K 267 Sofia, Hiranjgarbh Ivan 'T Missier

Спонсорирани публикации