НАТО не прави нищо в BG, освен ако тя не го поиска!

Столтенберг: Решението на САЩ за тежкото въоръжение у вас е двустранно
Обновена: 7 юли 2015 14:26 | 7 юли 2015 10:50, Елка Василева
165
НАТО не прави нищо в BG, освен ако тя не го поиска!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Българите решават какво правим съвместно в страната ви. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за БНР.

"Всички трябва да разберат, че НАТО е тук, за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички – всички за един", допълни той.

Генералният секретар на Алианса посочи, че не вижда непосредствена заплаха за нито една държава-членка на НАТО, в това число и за България.

Столтенберг обаче каза, че въпреки това средата за сигурност е променена и по-опасна. "Тя се дължи на заплахата от Ислямска държава на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави – видяхме го в много европейски страни, включително в България",  посочи Столтенберг.

Още по темата

"После идва съвсем различната заплаха от Изток, където виждаме една по-нападателна Русия, която от години инвестира значителни суми за отбрана и тежко въоръжение. Тя демонстрира желание да използва сила, за да променя граници, като анексира части от територията на съседна държава. Случаят с Крим е първият от края на Втората Световна война насам. Затова трябва да се адаптираме към по-опасната среда на сигурност. Точно това правят заедно България и НАТО", заяви генералният секретар на Алианса.

Той изтъкна, че на срещата в Уелс всички страни са се съгласили, че е необходима промяна в отбранителните планове. "Мога да кажа, че всички – включително и България – се съгласихме, че средата за сигурност е променена. Както на юг, така и на изток. Това е причината да инвестираме в отбрана. Увеличаваме и военното присъствие в източната част на Алианса", обясни Столтенберг.

Откриват се нови малки командни центрове в балтийските републики, Полша, Румъния и България, посочи Столтенберг. "Това не са военни бази, а центрове, които ще установят по-добра връзка между националните сили на България с многонационалните сили на НАТО. Вярвам, че няма противоречие между силната отбрана и диалога. От опита ми като премиер на малка съседна на Русия държава знам, че успяхме да поддържаме добри всекидневни контакти с Русия не въпреки, а именно заради членството на Норвегия в НАТО", каза Столтенберг.

България сама решава от какво натовско оборудване или присъствие има нужда, обясни генералният секретар на Алианса. "Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери", отбеляза Столтенберг.

Решението на САЩ да предислоцира тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа чрез споразумения със съответните държави, където отива тази техника, заяви генералният секретар на НАТО.

"Но целта на това преместване на машините е те да участват във военни учения в 7-те страни. Всъщност държавите скоро могат да станат и повече. Разбира се, за САЩ постоянното превозване и връщане на тежко въоръжение през Атлантическия океан всеки път, когато се провеждат тренировки, е много скъпа и неефективна процедура. Ето защо причината за предислоцирането в Европа е улесняването на ученията. За мен е важно, когато има по-напрегната среда за сигурност, да отвръщаме по отбранителен и пропорционален начин", заяви Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса коментира и вариантите пред България, която е изправена пред модернизация на военновъздушните си сили.

"За НАТО е предимство, когато е налице повече взаимосъвместимост в различни сфери, включително когато става дума за военновъздушните сили. Това улеснява общата работа на различните държави-съюзнички. НАТО извършва много съвместни мисии по наблюдение на въздушното пространство – така наречените "Ер Полисинг". Имаме присъствие в много страни – в такива, които имат собствени военновъздушни сили и в други – които нямат. Няма непосредствена връзка едното с другото. Разбира се – колкото по-силни са българските военновъздушни сили, толкова по-добре и аз бих го приветствал. Така НАТО става още по-силен", заяви Столтенберг.

За Гърция Столтенберг заяви, че тя е много надежден съюзник. "Правителството и парламентът ясно заявиха, че не обвързват сегашните проблеми на дълговата криза с твърдия им ангажимент към НАТО. Разбирам много добре, че гърците са изправени пред труден момент и проблеми, свързани с бъдещето на еврото. Но вярвам, че правителството и народът на Гърция ще продължат да бъдат надеждни съюзници в бъдеще". Това заяви Столтенберг в отговор на въпроса дали НАТО има резервен план, ако гръцката държава спре да плаща заплати на военните си. НАТО има военна база в Гърция.

Според Столтенберг организацията не би трябвало да се намесва, ако гърците свършат парите, дори и за кратък период от време. "Тези проблеми ще станат още по-трудни, ако започнем да си разменяме ролите с други международни институции. ЕС, ЕЦБ и МВФ се занимават бюджетната, финансова и икономическа криза в Гърция. НАТО носи отговорност за колективна отбрана. Продължаваме да работим по това с Гърция, която ясно подчерта, че няма да обвързва членството си в НАТО с проблемите си с ЕС. Надявам се, вярвам и подкрепям всички усилия за намирането на решение. Но то ще бъде още по-трудно, ако аз или НАТО започнем да се месим", посочи Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Български преди 8 години
Абе столтенберг що не преподпишете договорите за базите така че да може да се проверява каво влиза и излиза от тях , българите не решават не е имало референдум нито за нато нито за американска техника
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ше ви пазим от ид която сами създадохме и от русия на която искахме да вземем крим и черно море но ни изпревари.духачи на кравари.
109
1
 
3
 
! Отговори
ДО 143 преди 8 години
78 ИЛИ 79 ГОДИНА ТУРСКИТЕ ВОЕННИ КОРАБИ СА БИЛИ В ПЪЛНА ГОТОВНОСТ ДА ТРЪГНАТ КЪМ БРЕГОВЕТЕ НИ (НЯКАКЪВ УЛТИМАТУМ НИ ПРЕДЯВИЛИ НЕ СИ СПОМНЯМ ТОЧНО КАКЪВ НО ТОЙ ВЪЗРОДИ ТУР.ДВИЖЕНИЕ У НАС ЧАК ДО 85Г -БУНОВО-АТЕНТАТ ВЪВ ВЛАКА ПОСЛЕ И В БУРГАС) ТА С ЕДНА ДУМА В СЪЩИЯ ДЕН РУСКИТЕ ВОЕННИ ФЛОТИЛИИ ПО ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР СА ЗАСТАНАЛИ В НАШИ ТЕРИТОРИАЛНИ ВОДИ И ....ТУРЦИТЕ СА СИ ВЪРНАЛИ У ДОМА. А ТУРЦИЯ В НАТО Е ОТ 52 г
108
3
 
8
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Защо не се проведе референдум за присъствие на войска на НАТО? Както и да звучи, правителството на България не е народа на България.
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 143А КАКВО ТИ Е ДАЛА ХАМЕРИКАНСКА ХРАНИЛКА?????? ХАХАХАХА САМО ФАКТА ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ И СМЕ ПРАВОСЛАВНИ ДОСЕГА - НЕ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ХАМЕРИКА....
106
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам спомен да са питали българите искат ли да са част от Варшавския договор... Това се реши с няколко марионетки на руска хранилка.
105
6
 
9
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Нямам спомен да са питали българите искат ли да са част от НАТО... Това се реши с няколко марионетки на хамериканска хранилка.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питайте народа, не политиците ,които печелят от вас . Нашите политици са ваши агенти на заплата.
103
0
 
0
 
! Отговори
KONTRAFAKT преди 8 години
JBMNT
102
2
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
Тия са напът и комунистическата пропаганда да ударят в земята! Дано поне ТЕ да си вЕрват!!!
101
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Григорий РаспутинГришо яко си изветрел баце.Дали да не вземеш това НАТО и да не си го поставиш на онуй място, та поне да се почустваш по - близко до великата натовска г.й армия.Изобщо нема да ни ги фалиш тея псевдо човеколюбци и борци за правата на човека.А ако толкова им се кефиш ходи на Ново село да им миеш кенефите на насраните натовци.
100
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека си го каза в прав текст-поискали сме тази помощ,а те с готовност ни я дават,дори само това чакат,за да стигнат по-близо до границите с Русия.Ние ще им бъдем троянският кон,а на по-късен етап и сигурна мишена.Но това тях не ги касае,те са далеч от този регион и за техните страни директна заплаха от военен конфликт няма.Тук също засега никой не ни заплашва,но страхливите ни премиер и "прецедент"решиха за всеки случай да си вържат гащите,за да не ги напълнят,ако недай боже нещо се случи.
99
2
 
14
 
! Отговори
С.Паси-1400-те танка преди 8 години
До BerlinТи да не мислиш, че 500 млд. EUR са само за папане. Като "надежден съюзник" Гърция е купувала немски подводници(6 бр.?) и друго въоръжение,като парите дадени от Меркел са влизали директно във Военно Промишления Комплекс на Германия.Ти драги знаеш ли,че това и нас (без теб, ако си наистина в Берлин) ни чака-чети и мисли ! НАТО командва парада, а ЕС цирка. И да знаеш-една умряла държава, като нашата референдуми не прави."Марионетките не ги насилват,те се съгласяват". Чети,трий,мисли!
98
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Да и на мен да ми набутат камара пари и аз ще си дам двора на село да го напълнят с танкове. Крайно време е народа се осъзнае, че управниците са ни измамници и продажници. Трябва нова система и нови хора, иначе глад и не дай си боже война...
97
4
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Berlin-чо какво правиш в Германия. Такива като вас зарязаха държавата и оставиха само старците и децата. Като искаш тук да е по-добре върни се и се бори. Лесно е да се плюе.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------В Германия съм, защото харесвам ЕС и НАТО. Българите не харесват ЕС и НАТО, така че е по-добре да напуснат и двата съюза.ПП За България пращам всеки месец пари. Ти как се бориш?
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Berlin-чо какво правиш в Германия. Такива като вас зарязаха държавата и оставиха само старците и децата. Като искаш тук да е по-добре върни се и се бори. Лесно е да се плюе.
95
10
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Щом не ви харесват НАТО и ЕС, правете един референдум (видяхте как става) и заминавайте Путин да ви анексира (видяхте как става) и си живейте живота! Да не мислите, че на нас в Германия ни е много приятно с данъците си да хрантутим тунеядци, от които НЯМАМЕ АБСОЛЮТНО НИКАКВА ПОЛЗА?!
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези се държат с нас все едно, че сме ***.
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Столтенберг,това го кажи на онези,които с медено гласче припяват,че това ни влиза в задълженията ни към НАТО!!!!!!!Значи,присъствието на тази техника у нас е НЕЗАКОННО,след като парламент не е взел решението за пребиваване на АМЕРИКАНСКИ ТАНКОВЕ И ВОЕННИ ЧАСТИ на родна,българска земя!!!!
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А от ония с *** където нападнаха такава голяма държава като Сирия кой ще те спаси?Единия ни самолет на въоръжение ли?"Само че натовската техника се разполага на изток, а оттам няма да дойдат "ония с ***", трябва да се разполага на южната граница, защтото ще дойдат оттам, но първо трябва да минат през Турция, което пък ще ангажира всички сили на НАТО.

Спонсорирани публикации