Ще каже ли Атина "Да" на новите мерки за икономии?

Законопроектите, които трябва да бъдат гласувани до утре
Обновена: 14 юли 2015 14:18 | 14 юли 2015 11:50, Елка Василева
44
Ще каже ли Атина "Да" на новите мерки за икономии?
Снимка: Reuters

Гръцкият парламент ще гласува законопроекта, изискван като условие за нова финансова помощ от Европейския стабилизационен фонд, въпреки различното мнение на някои депутати от управляващата партия, заяви министърът на вътрешните работи Никос Вуцис, цитиран от Ройтерс.

"Ще бъдат взети решения, които ще улеснят връщането към нормалното положение", каза Вуцис пред репортери.

Премиерът Алексис Ципрас бе критикуван от част от съпартийците си за "капитулацията" пред германските искания за икономии, които са едни от най-драстичните мерки, искани някога от правителство на страна от еврозоната.

"Може да се приложи политика, която да позволи да се компенсират тези тежки в социален план мерки", каза Вуцис.

Още по темата

Гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис обаче определи като "неприемливо" споразумението с кредиторите и настоя то да бъде оттеглено в последния момент, преди парламентът да е гласувал окончателните решения, твърдейки, че "Гърция има алтернативно решение на проблема", съобщава гръцкият сайт нюз.ин.

"Не си заслужава с това споразумение да се нагърби една радикална партия като СИРИЗА и едно борбено правителство, обещало премахване на меморандумите и на икономиите", посочи Лафазанис, представител на фракцията "Лява платформа" в партията СИРИЗА.

Така наречените партньори и преди всичко германците се отнесоха към страната ни като към колония и като "брутални изнудвачи" и "финансови убийци". С това споразумение на практика ще бъде анулиран мандатът, даден от народа, и гордо казаното от него "не" на референдума... Дилемата на кредиторите - капитулация или катастрофа е нереална и убийствена", посочи той.

"Лявата платформа" в партията СИРИЗА се ориентира да не подкрепи споразумението. В същото време Лафазанис не изглежда готов да подаде оставка доброволно от министерския си пост, освен ако тя не му бъде поискана от самия премиер, посочва гръцкото издание.

Кои са законопроектите, които експресно влизат в гръцкия парламент и трябва да бъдат гласувани до утре

Това са законопроекти, свързани с промени в пенсионната система, данък добавена стойност и приватизацията, съобщават медиите в южната съседка.

Проектите са поискани от кредиторите на Гърция като условие за отпускане на трети спасителен пакет финансова помощ за страната, възлизаща на 86 млрд. евро, и предвиждат премахване на предсрочните пенсионирания и получаване на пенсии, както и увеличения на осигуровките, нов режим на данък добавена стойност, който ще доведе до скок на стоки и услуги, както и експресни процедури за финализиране на приватизациите.

Новите мерки за икономии изкараха снощи на протест стотици гърци.

По повод на исканото от кредиторите ранно пенсиониране вестниците пишат, че занапред падат вратите пред желаещите да получат такава пенсия преди 67 години /те ще могат най-рано да се пенсионират или на 62 години при 40 години осигурителен стаж/ за пълна пенсия или на 62 години и ще получат намалена пенсия.

Новите регулации в пенсионната система трябва да включват още и сливания на пенсионни фондове и каси. Пенсионната реформа трябва да приключи през 2017 г.

Кредиторите искат от Гърция допълнителни мерки по отношение на трудовото законодателство като масови уволнения и замразяване на колективните трудови договори.

От Атина се изисква още да приеме мерки за унифициране на ставките на данък добавена стойност и разширяване на данъчната основа, така че да се увеличат приходите. Очаква се ДДС да бъде повишен на 23 на сто.

Пакетът от законопроекти включва още и приемане на експресни приватизационни процедури.

Освен тях кредиторите са поставили като условие до 22 юли Атина да приеме Граждански процесуален кодекс, който да съдържа мащабна реформа на процедурите и договореностите в системата за гражданско правосъдие и който значително да увеличи скоростта на съдебните процеси и да намали разходите, а също и да предприеме законодателни действия за възстановяване и преструктуриране на банките.

Гърция вчера пропусна да изплати на Международния валутен фонд задължения от 450 милиона евро. Падежът на вноската изтече вчера през нощта. На 30 юни също бе пропуснато друго такова плащане в размер на 1 милиард и половина евро, с което Гърция стана първата индустриализирана страна, натрупала неизплатени задължения към фонда.

Атина има поставен срок до 20 юли да изплати други 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка, която поддържа със спешни заеми живота на гръцките банки. Очаква се тези пари да дойдат от така нареченото "мостово финансиране" - спешен заем в размер на 12 милиарда евро, предвидени именно да помогнат на Гърция да избегне фалита и да се разплати с кредиторите.

Кредиторите обаче все още не са стигнали до консенсус откъде да дойдат тези средства.

Това не е единственият проблем пред Атина. Синдикатът на гръцките държавни служители призова за 24-часова стачка утре. Причината за демонстрацията е несъгласие с договорените условия с еврозоната.

Това ще е първата стачка в рамките на шестмесечното управление на премиера Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
аС преди 8 години
Taka постъпиха с нас 89-та година...............
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕЙ,БЕЗУМЦИ. 28Стига пропаганда, омръзнал си. С твоето картинно изражение, пиши по добре романи. Ще изкарваш много повече пари, отколкото като червен Тролл.
20
0
 
6
 
! Отговори
голи факти преди 8 години
за гърция изходът е - нови заеми и нови заробвания , свърши независимостта им , да са мислели , като са взимали заеми и да напуснат еврото , пак някой трябва да им даде 15 млрд, само за да си отворят банките , нови заеми , за да се оправят с МВФ- то и другите , нови заеми за заплати и пенсии за съжаление това е истината - от изкючителната си алчост и наглост , се обрекоха на поробване икономическо ,
19
0
 
1
 
! Отговори
според мен преди 8 години
До радио Ереванв момента са в спор с украинците
18
4
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
След идването на Мутрата емиграцията нараства, а родените деца намаляват, защо ли? Предполагам заради великите му държавнически решения.
17
4
 
9
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
По-*** народ от гърците в Европа няма!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До Кукувица 17"Мой човек, еврото беше създадено, именно защото не съществува никакъв друг механизъм, по който валутите да станат конвертируеми! Като си мечтаеш, е желателно и малко акъл да влагаш ;)"Това е глупост бесподобна. Немската марка и швейцарския франк (както и паунда) ти се смеят безкрайно.Една камара валути са кнвертируеми (над 40) и 17 се приемат за надеждни и се правят директни разплащания в тях, без конвертация през евро или долар примерно.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С икономиите, фалита и кризата... гърците ще са 3.5 пъти по-богати от нас българите............Няма как да очакваш растеж и просперитет в България където останаха само роми и възрастни комунисти. Всичко читаво, умно, и работоспособно е на запад.Бойко не е виновен за това ... това е резултат от комунизма в България.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямало безплатен обяд.Има и още как.Гърците са нагледен пример.И в библията е казано,че един се труди и работи,а друг по цял ден се весели.И бог дава на оня ,който му е угоден.Но нас все ни захранват с "работи Иванчо чифликът е твой'.И наш Иванчо работи ,ли работи.Но тия гдето живеят на негов гръб му четат конско,малко работиш Иванчо затуй си беден.Тъй,че не се възмущавайте от гърците,а от нашите нехранимайковци,гдето ни доведоха до безобразна бедност.
13
2
 
2
 
! Отговори
До Кукувица преди 8 години
Мой човек, еврото беше създадено, именно защото не съществува никакъв друг механизъм, по който валутите да станат конвертируеми! Като си мечтаеш, е желателно и малко акъл да влагаш ;)ПС Освен това, уведоми се малко къде се намира всекидневното седалище на ЕП (в Брюксел се провеждат само извънредни заседания)!!
12
1
 
9
 
! Отговори
13 преди 8 години
А те ще пият по едно узо по случая и ще прибират паричките на бг летовниците, като с част от тях ще платят на българските си работници. Страшно ги засегна с този бойкот. Не знам как ли ще го преживеят :)
11
8
 
8
 
! Отговори
:) преди 8 години
С икономиите, фалита и кризата... гърците ще са 3.5 пъти по-богати от нас българите. А Боко Тиквата щеше помощи да им праща. Какъв *** !Та с две думи: Домашните прислужници гъркини няма да идват, българките в Гърция остават ! Вие си вЕрвайте на Вожда и живейте щастливо.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
681 не е годината в която е създадена България. Това е годината в която Мизия е присъединена към България - последствие от Войната между Велика България и Византия.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега да ги видим колко са ГОРДИ гърците..
8
0
 
1
 
! Отговори
Николери преди 8 години
Сваки *** joking with the player, знаеш, very happy this two guys
7
1
 
12
 
! Отговори
не е истина! преди 8 години
До Веселин Узунов"винаги си е било територия на Османската империя" -кога винаги, бе, неук глу..к безпросветен? Малко история *** да прочетеш
6
3
 
21
 
! Отговори
До Веселин Узунов преди 8 години
Момчеее ,България е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА ,която не си е променила името от 681 година !!! Добре запомни това ,както и този факт - през 1984 г на 1 000 000 души за ЕДНА НО6Т им смениха имената от мюсюлмански на славянски !!! Къде беше майка Турция , а ? За6то не се намеси ??? 500 години не си сменихме вярата и имената , а само за една но6т ВИЕ се надупихте и станахте хора с нови имена !!!!
5
46
 
2
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 8 години
И бългрите ще закъсат така ,ако Турция не ни вземе под крилото си.Каурите си измислят история.Тук винаги си е било територия на Османската империя.България е измислена страна.Жалко ,че не знам къде е гроба на апостола та да му се изплюя.
4
4
 
28
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Да си помечтаем.....1. Гърция да напусне Еврозоната и гърците да започнат да работят и да плащат данъци.2. Всяка държава в Европа да се върне към собствената си валута. Валутите да станат конвертируеми.3. Глупавият парламент в Брюксел да бъде разпуснат и на политиците да бъдат раздадени лопати за да работят истински.4. Съдът в Щрасбург да осъди ромите да ходят задължително до 8 клас на училище, да си плащат данъците, тока и водата. Да не крадат и просят,а да работят.5. Мигранти да се връщат
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смеят ли да кажат "не"?!

Спонсорирани публикации