ГДБОП разкри сирийски хакер, бил член на "MECA"

Комуникирал с други членове на групата за набелязване на цели
Обновена: 15 юли 2015 14:10 | 15 юли 2015 12:30,
11
ГДБОП разкри сирийски хакер, бил член на "MECA"
Снимка: Reuters, архив

Служители на сектор “Киберпрестъпност” при ГДБОП проведоха разследване, насочено срещу хакерска групировка, използваща наименованието “MECA“ (Middle East Cyber Army). Реализацията е осъществена на 13 юли съвместно със Софийската градска прокуратура.

В хода й е установен участник в групата - сирийски гражданин, пребиваващ на територията на България. Той е комуникирал посредством защитени канали с други членове за набелязване на цели и обменяне на хакерски инструменти.

По първоначални данни, групата успешно е атакувала над 3500 сайта в целия свят, включително правителствени и корпоративни, подменяйки съдържанието им и оригиналния изглед.

Заглавните страници на атакуваните сайтове са подменяни със съобщения и текстове на английски и арабски език, касаещи атаката срещу френското списание Шарли Ебдо.

В хода на процесуално-следствените действия са иззети компютърни конфигурации, преносим компютър и външни носители на информация, съдържащи специализирани инструменти за незаконно проникване в компютърни системи - създадени от мъжа зловредни приложения и компютърни инструкции, заобикалящи механизмите за защита на атакуваните ресурси.

Назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Спрямо сирийския гражданин е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви ли още *** са се настанили тук? И както винаги догонваме събитията или ги пропускаме. После взимаме крути мерки които забравяме.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е БРАВО. РАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ. НАЛИ Е БЕЖАНЕЦ! А? АКО ЗНАЕТЕ ОТ ТЕЗИ БЕЖАНЦИ КОЛКО ДЖИХАДИСТИ ИМА БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА. КАКТО СИ СПИТИ ЩЕ ВИ ИЗКОЛЯТ КАТО ОВЦИ. А ВИЕ СИ ЧУКАЙТЕ КЛАВИАТЮРИТЕ И НЕ СЕ ВДИГАЙТЕ ДА ГИ ВЪРНЕТЕ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ. А СТЕ СЕ ОСТАВИЛИ НА СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ ДА ВИ ВКАРВАТ *** И ДА ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЕЖАНЦИ!! ОЩЕ СА ПРЕСНИ И НЕ СА СЕ ОКОПИТИЛИ И НЕ СА СВЪРЗАЛИ ВЕРИГАТА. ЩЕ ВИДИТЕ ТОГАВА КОН БОБ ЯДЕ ЛИ И МАГАРЕ СТОКАЛИЕ.
6
0
 
5
 
! Отговори
Тарамбуката преди 8 години
Без коментар !!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко помпозно описание, а всичко легално в мрежата ;)Вменяват на потребителите мега чики рики опасности с цел само да си купува я анти-вирус, я някой друг софтуер вместо да седне и да прочете малко книжки примерно - Първи стъпки в асемблер или TCP/IP пълно ръководство ;)
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийци, иеменци, араби, няма значение какви са бежанец ли е е ***.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В хода й е установен участник в групата - сирийски гражданин, пребиваващ на територията на България."Като извършат престъпление, вече не ги наричаме бежанци, а?
2
2
 
27
 
! Отговори
Аааа преди 8 години
А стига бе!?щом е сириец не може да е престъпник!нали според нашити сирийците са страдалци..чисти като ангели и които били бежанци от някаква война..със съборен от злите сили дом!
1
1
 
24
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Е такива ги прибират тук.

Спонсорирани публикации