Кредиторите пращат Атина на невъзможна мисия

Никоя страна не е успяла да постигне това, което искат от Гърция
Обновена: 23 юли 2015 14:22 | 23 юли 2015 13:17, Бойчо Попов
21
Кредиторите пращат Атина на невъзможна мисия
Снимка: Ройтерс

Измамно спокойствие настъпи в дълговия спор между кредиторите и Гърция. Парламентът в Атина приема на седмични цикли реформите си, като преди часове премиерът Алексис Ципрас премина успешно през поредната конфронтация с отцепниците в своята група. Гърция се бори да отговори на изискванията на кредиторите. Но сега вече може да настъпи и следващият акт в гръцката драма – същинските преговори по третия пакет за помощи.

През следващите седмици Атина и нейните кредитори ще работят по подробностите за финансовата помощ. Планът на кредиторът звучи просто: Гърция в продължение на десетилетия ще трябва да трупа своите огромни бюджетни излишъци в касите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и страните от еврозоната, като така изплати дълга си.

Но по този начин те изпращат Гърция на една невъзможна мисия. Всички исторически опити и сравнения показват, че спестовните цели, които биха били необходими за Атина, за да намали дори само наполовина своя дълг, не може да бъдат понесени за продължително време. Атина трябва да постигне историческо чудо. Кредиторите искат от Гърция нещо, което нито една страна в света досега не е успявала да направи, дори и Германия, пише в свой анализ германската икономическа телевизия N-TV. Hidden Field

МВФ твърди, че нивото на гръцкия държавен дълг ще се покачи до невероятните 200% от брутния вътрешен продукт до 2017 г. Ако Атина успее да намали това ниво до половината равнище в рамките на следващите 20 години, ще трябва да поддържа първичен бюджетен излишък от 5% от БВП за същия период. Такова постижение не е било по силите на нито една страна дори за 10 години.

Още през миналата година икономистите Бари Айхънгрийн от Университета в Калифорния и Уго Паница от Женевския Graduate Institute анализираха в исторически аспект плановете на ЕС за строги икономии въз основа на сравнения в 54 индустриализирани и развиващи се страни. Резултатът: между 1974 г. и 2013 г. само три страни имат първичен излишък от 5 на сто от брутния вътрешен продукт, който поддържат в продължение на най-малко десет години: Белгия, Норвегия и Сингапур. И трите са изключения: Белгия спестява под външен натиск, за да спази критериите за членството в еврозоната, Норвегия разполага с петрол, а Сингапур е една авторитарна диктатура, управлявала срещу населението.

Дори и целите за икономии в размер на средно 3% от БВП са спазени само от още осем страни за период от над десет години – Канада, Дания, Финландия, Италия, Южна Корея, Нова Зеландия, Турция и Ирландия. В Белгия икономиите продължават дори цели 22 години, в Ирландия – 21 години. Но всички тези истории на успеха едва ли може да са модел за подражание за Гърция. Защото Дъблин и Сие имат нещо, с което Атина не разполага: собствена валута, която властите биха могли да девалвират, за да стимулират икономиката.

И дори Германия никога не е постигала това, което се иска сега от Гърция: Според МВФ Берлин е постигал в 15 от последните 25 години първичен излишък. Но поредицата от строги икономии се прекъсва след не повече от четири години. А най-високият излишък в периода е средно само 1,9% от икономическото производство. След като в държавната хазна започнат да се трупат повече пари, отколкото се харчат, в демокрациите се оформя натиск за тяхното харчене. Избирателите не обичат продължителното затягане на коланите.

Ето защо най-важният извод на икономистите е, че постоянните бюджетни икономии са възможни в повечето случаи за продължителен период само ако икономиката се развива добре. Защото тогава правителството не трябва наистина да спестява, а просто може да си позволи това, тъй като данъчните приходи извират. Според историческите факти излишъците са не толкова награда за стремежите на финансовите министри, а преди всичко страничен ефект на добрата икономика.

Точно с такава растяща икономика обаче Гърция не разполага. Още преди преговорите за третия пакет да са започнали, Европейската комисия призна индиректно несъстоятелността на своя собствен план за икономии. Гръцката икономика ще се свие тази година с между два и четири процента, оценява Евростат. Едва през 2017 г. се очаква отново ръст, но само ако политическата ситуация и банките се стабилизират.

Така че каква е алтернативата на икономиите? Айхънгрийн и Паница виждат три възможности. Страните от еврозоната просто започват да живеят с високите нива на дълга – в края на краищата критериите от Маастрихт са произволни ограничения, които са определени политически. Втората възможност е те да допринасят за повече растеж. Или да орежат част от дълга. Решението за това е у политиците, пишат изследователите. Но едно нещо е ясно.

„Сценарий, в който официални лица от ЕК си представят, че е възможно едно съотношение на дълга за 20 години да спадне до 60 на сто, е неправдоподобен. Официална стратегия с тази цел и нежеланието да се обсъждат по-реалистични алтернативи няма да помогнат никому".

Темата за Гърция можете да проследите в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Статията определено е слаба. Ако имаше стойност щяха да я публикуват в Уол Стрийт Джърнъл.Решението се казва ПРИВАТИЗАЦИЯ!
14
2
 
1
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
ципрас е млад политик който нахлу със шут на голямата сцена,на която се справи блестящо,не без помоща на злия гений,човека който промени дрескода в европа,янис варуфакис..сега е време героя да обърне внимание на вътррешната сцена,ако и там се справи добре...ще напише история..така разправят младите тук,че се пишело история..а че ще се баяка по германски това вече го знаем
13
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен - Фактически, тези така наречени експерти са най-обикновени платени ку---ви, защото прехвърлят правителствените задължения на Гърция към частния сектор. Просто трябва държавата да си намали разходите и да ги съобрази с производителността на труда. Не може държавен служител да получава два пъти по-висока заплата и съответно пенсия от човек с аналогично образование и длъжност в частна фирма. И не може 10 милионна Гърция да плаща на 700 000 държавни чиновници.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но и никоя развита страна не се е омазала толкова!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма невъзможни мисии!Европа пак излезе мекошава.БОлезнени реформи, ако ще гърците и да спят по площадите.Някой трябваше да излезе и да им обясни, че до сега са живели благодарение на германците.И че те си искат парите.Ако не им харесва, още по-голяма мизерия, фалит и глад.Невъзможно било...ами, да каже кое е възможно големия финансист.да продължаваме да ги храним?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият касов филм за 2016- Мисията невъзможна: Атина
9
1
 
15
 
! Отговори
Еврика преди 8 години
Да преместят всички европейски предприятия на Балканите - хем ще бачкат евтино, хем ще спасим ЕС и няма да има емигранти в Лондон. не пускат кокала а?
8
1
 
35
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
колко сложни анализи правят учените глави, за да стигнат до изовда който всеки бакшиш можеше да им каже още преди 5 години - *** вие сериозно ли си чакате парите обратно хахахаха
7
6
 
31
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Гледай феномен! По силите на гърците беше да си дават 14-та заплата и да се пенсионират на 50, а не им е по силите да връщат! Освен това никой не им налага никакви реформи насила. Отказват се от третия спасителен пакет и си гледат кефа... хаха. :)))
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1Случайно да ти е любимо бълг.знаме?Аман от продажници
5
7
 
28
 
! Отговори
един преди 8 години
Има и четвърта възможност - да взимат по-малки заплати! Ама май им е неудобно да го приемат. За това - нека си ги издържат германците като има харесва.
4
12
 
15
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
На кой му пука за овцете из Гръцко?!
3
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕ КАКВО ТОЛКОВА ИСКАТ ОТ ТЯХ????Да приватизират тока- има го в БГДа работят до 67г.- има то в БГДа спрат да се пенсионират на 50г.ВСЕ ТРУДНИ НЕЩА ААААА?????Долни мързеливи гърци
2
0
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
А защо никой не отчита фактори като икономически ръст и инфлация. При ръст от по 2% всяка година и инфлация от 1% на година, дори при балансиран бюджет(вкл. и лихвените разходи) се получава автоматично намаление на дела на дълга от БВП от 6% при съотношение дълг/БВП от 200%, до 3% при съотношение от 100%.
1
6
 
33
 
! Отговори
303 преди 8 години
Целта не е Гърция да постигне определени икономически резултати, целта е кредиторите да си вземат голям дял от активите срещу хартийки без покритие!

Спонсорирани публикации