Не давам оставка, няма да отстъпя за цената на тока!

Ръстът в цената на стока – под 0.5%, изчисли Иванов
Обновена: 3 авг 2015 14:09 | 3 авг 2015 10:56,
50
Не давам оставка, няма да отстъпя за цената на тока!
Иван Иванов. Снимка: архив, БТА

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов няма да подава оставка и няма да отстъпи от решението на регулатора за цената на тока. Това заяви самият Иванов в интервю за Нова телевизия в коментар на поисканата му вчера от бизнеса и синидкатите оставка заради двойното повишение на таксата "задължение към обществото" за индустрията.

Още по темата

Иванов посочи, че Комисията е спазила закона и решенията ù са прозрачни, справедливи и публични.

На въпрос дали смята, че има необходимата подкрепа от страна на правителството, Иванов отговори, че е на този пост, за да защитава обществения интерес. "Нито съм тук, за да правя кариера, нито да се харесам на когото и да било", каза той и допълни, че експертите в енергетиката оценяват усилията, които регулаторът прави.

"Комисията отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите. Ние се стремим чрез справедливи решения да защитим всички потребители – битови и стопански", категоричен бе Иванов.

Той се съгласи с тезата на индустрията, че таксата "задължение към обществото" за бизнеса е много висока, но побърза да обясни, че това е заради мегаломански проекти в сектора от последните години.

"Вярно е, че добавката е много висока", призна той, но каза, че в резултат на тежки управленски грешки в последното десетилетие НЕК беше доведен до фнансова катастрофа с 1,3 милиарда лева задължения по АЕЦ "Белене", с 1 милиард лева задължения по "Цанков камък" и други такива мегаломански проекти.

Иванов посочи, че нито бизнесът, нито гражданите са виновни за тези дефицити. "Ние търсим възможност и бизнес, и граждани да бъдат равнопоставени справедливо".

За последния месец правителството и Народното събрание успяха да съберат резерви от 265 милиона лева и те позволиха цената за бита да бъде намалена макар и малко, каза още той.

Когато има кражба в системата, прокуратурата и следствените органи трябва да си свършат работата, категоричен бе още Иванов.

По думите му към момента няма вълна от търговци на електроенергия, която да се продава по преференциални цени, защото нямаме възможност да увеличим много износа, по-скоро се явяват търговци на вътрешния пазар, които предлагат атрактивни условия на битовите производители да излязат на свободния пазар.

Вече законът единствено позволява възможност за изграждане на мощност от ВЕИ за вътрешно потребление, каза още Иванов.

Относно коментара му от вчера, че "бизнесът безпардонно и брутално защитава корпоративни интереси", той посочи, че работодателите непрекъснато заплашват със стачки и с повишаване на цената на тока. За индустрията увеличението всъщност ще бъде под половин процент в цената на изделието, останалото е спекулация и прикриване на други причини, поради които искат увеличаване на цените на стоките, каза Иванов.

Още новини за бизнес четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Иван Ивановкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЕНАТА НА ТОКА Я РЕШАВА БУДАЛИСОВ!!! ТЕЗИ СА НАЗНАЧЕНИ ОТ НЕГО И ПРАВЯТ КВОТО ИМ КАЖЕ!!!1 МИЛИОН БУДАЛИСТИ ИСКАТ ДА Е ТАКА И БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И ДА БЪДАТ ПРЕМАЗАНИ ФИНАНСОВО И УБИТИ!!!БУДАЛИСОВ ПРОСТО Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТОЗИ 1 МИЛИОН БУДАЛИ НИЩО ПОВЕЧЕ!
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много голям експерт е този господин. Винаги говори с факти и цифри, точно както трябва да се говори. Не с термини като "няма да плащаме за кражбите на предишните", "няма да запушваме течове" и т.н. Той ви вади закона, изнася ви цифри и данни за всеки въпрос който интересува обществото. Аз го поздравявам за професионализма, рядко се назначават точните хора за държавните постове.
4
10
 
2
 
! Отговори
kiki преди 8 години
Оставете този умен и добронамерен човек да си върши работата.Ей,че пошляци сме,чи и слепи ?Държа да подчертая-НЕ СЪМ ПАРИЕН,НЕ ЧЛЕНУВАМ В ПАРТИЯ-ЕДИН ОТ НАРОДА.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за чий да подава оставка - нали спазва закона а закона се прави от мешерено наричано още народно събрание?
2
2
 
21
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Справедливо уж решение, ама взето на закрито заседание по тъмно, какво повече да коментираме. Дано покрай тази сага поне изплуват имената на виновните за ситуацията.
1
2
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Как се нарича това да получаваш едни големи пари от обществото ,а задължението да го плащат всички,даже и дрешка са му сложили.

Спонсорирани публикации