Стоките щели да поскъпнат незначително заради тока

Малкият бизнес обаче се чувствал "на колене"
Обновена: 4 авг 2015 14:05 | 4 авг 2015 11:17, Веселина Йорданова
15
Стоките щели да поскъпнат незначително заради тока
Снимка: flickr

Прогнозата на бизнеса, че след увеличението на цената на тока ще поскъпнат стоките и услугите, няма да се реализира с повече от 1-1,5%, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

Според него потребителят на дребно едва ли ще усети ръста.

Още по темата

Пазарът на цените на храните има своите нормални цикли. Винаги по време на есенния период има един лек възходящ тренд, което се случва по климатични причини, свършването на една реколта. Това увеличение на цените на тока, което е определила КЕВР, ще се отрази в себестойността на продуктите в рамките на около 5%, което означава стотинка-две на единица продукт, изчисли Иванов.

По думите му не би следвало да очакваме промени в цените на стоките заради повишаването на тока и ако има ръст, той ще се дължи на нещо друго.

Според него оповестяването на негативните очаквания води до едно спекулативно покачване на цените, но това ще има краткосрочен ефект.

Пазарът обаче следва своята логика и отклоненията вследствие на спекулации, които са се забелязвали в минали периоди, са били за твърде кратко време и сега това няма да се отрази съществено на пазара, смята той.

С увеличението на цената на тока най-малкият бизнес е поставен отново в ъгъла "на колене", заяви председателят на Асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов.

Според него верижната реакция от поскъпването на тока ще удари изключително силно малките в икономиката и затова той не се съгласи с позицията, че увеличаването на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на цените на продуктите.

Това е една дълга верига, която в един момент ще повиши цените. Изненадвам се от популистките изказвания на висшите държавници, които твърдяха, че всяка една баба в малко населено място трябва да се радва, че 0,11% ѝ се намалява токът, а в същото време ще трябва да си купува хляб по 1,20 лева. За мен това е нереалистично и положението ще бъде тежко, заяви Стоянов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вдигат каквото искат.нищо не могат да продадат.Не пуша - предлагат ми цигарипредлагат ми кредит - не ми трябва кредит ДГД ционистите банкери.купувам само най-необходимотовсичко друго им го оставям да си го купуват те
10
1
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
И какво като си вдигнат цените ще СЕ свие потребителската кошница и пак няма да са на далавера. Стоките им ще Залежават в магазините.Кое е по добре по-ниска цена и бърз оборот или висока цена и никакъв оборот. Много малко от търговците се замислят за това тъй като са алчни смятат, че с висока цена бърза печалба или както е казал народа ДЕН ГОДИНА ХРАНИ.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените се вдигат-потреблението се сваля. Хората се връщат към домашно приготвените храни, хляб, консерви от произведеното в градината, което между другото е добрият вариант.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КАТО ПАДНХА ЦЕНИТЕ НА ГАЗТА И ПЕТРОЛА ЗАЩО ЦЕНИТЕ НЕ ПОЕВТИНЯХА? ВАШТА КОЖА АЙДУШКА!!
7
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ами нека си вдигат измислените цени ние пък няма да купувамехайде да видим какво ще правят
6
1
 
14
 
! Отговори
de4o преди 8 години
Skapan Narod Skapana Durjava
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато голямото колело се завърти с 0,11%, на най-малките колелца ще им се стопят лагерите за да смогнат.
4
2
 
17
 
! Отговори
xx преди 8 години
Будалисти сте вие тъпанарите , които хабер си нямате , но дращите глупост след глупост.През миналата година на големите фирми беше разрешено да купуват ел.енергия директно от производителите и цените им спаднаха с над 20%.Защо тогава не пискаха, защо не намалиха цените, а сега реват като магаретаза 1,2% увеличение на цената. Преди два месеца падна с 20% цената на газа.Някой да е ведял намаление на някаква цена?А що се отнася до малките фирми, то техните цени никой не ги променя.Но и те реват
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 и 2 Що рибьете?! нали искахте плавен преход демократичен социализЪм?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ, супер богати мошенници политици.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 МИЛИОН БУДАЛИСТИ ГЛАСУВАХА ЗА БУДАЛИСОВ !! ТЕ ИСКАТ ДА Е ТАКА А ОСТАНАЛИТЕ ОТВРАТЕНИТЕ ОТ БУДАЛИСОВ ПЪК НЕ ГЛАСУВАХА 2014-ТА КЪДЕТО ИМАШЕ 3 МИЛИОНА И 300 ХИЛЯДИ ГЛАСА ВСИЧКО! А 2009-ТА ИМАШЕ 4 МИЛИОНА 300 ХИЛЯДИ ГЛАСА ГЛАСУВАЛИ!!!КАЗАНО Е! *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА ВИНАТА МОЖЕ ДА Е НА БУДА НО ТОЙ СИ Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БУДАЛИСТИТЕ КОИТО МУ ДАДОХА ОТНОВО ВЛАСТТА ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ ВИДЯ ЩО ЗА СТОКА Е 4 ГОДИНИ!НАРОДА Е ПРОБЛЕМА ДОКАЗАНО В БУДАЛИСТАН!