Празно лято за българските хотелиери

Хотелите ни все по-празни, тълпите чужди туристи – мираж
Обновена: 12 авг 2015 11:21 | 12 авг 2015 11:16,
196
Празно лято за българските хотелиери
Снимка: архив, Булфото

Празно лято за българските хотелиери се очертава, съдейки по данните на националната статистика за първия летен месец от годината. Анализите на Националния статистически институт не предвещават безоблачно лято нито за броя на туристите като цяло, нито за приходите от туризъм. Статистиката обаче ясно говори, че наболели за сектора проблеми вече дават своя негативен ефект.

На пръв поглед тенденциите са все неблагоприятни и следствие на натрупани и нерешени проблеми в годините в съчетание с кризата с руските туристи и общата икономическа ситуация, трудовия пазар и кризата с кадрите у нас.

Оказва се, че през юни местата за настаняване и леглата в тях продължават да се увеличават, но в същото време нощувките драстично намаляват. Спад има и в броя на пренощувалите лица, заетостта на наличната леглова база също е намаляла, а приходите от нощувки бележат нов срив.

Статистиката е недвусмислена - през юни местата за настаняване са се увеличили до 2 731, а леглата до 269 хиляди. В сравнение с юни миналата година общият брой на местата за отсядане нараства с 2,6%, а на леглата в тях - с 0,2%.

Този ръст на годишна база е в контраст с друга тенденция, която също не е нова - заетостта на наличната леглова база продължава да намалява. През шестия месец от годината общата заетост на леглата в хотелите е 38,2%, като спрямо година по-рано намалява с 6,2 процентни пункта. С това темпо на разкриване на легла скоро можем да очакваме средната годишна заетост да стигне ново дъно. А оттук всеки хотелиер може да направи изводите си за възвращаемостта на направените инвестиции. Роенето на хотелите на фона на задълбочаващата се липса на кадри в сектора и на желаещи да нощуват в тях е извън всякаква логика.

Ето и друга очертала се тенденция – намаляващ брой на нощувките в хотелите, и то драстично. През първия летен месец общият брой на нощувките е паднал с почти 15% в сравнение със същия месец на предходната година. Освен това най-голямо намаление на нощувките (с 25,7%) има в местата за настаняване с 3 звезди, където предимно избират да нощуват българи. Като цяло половината от пренощувалите към юни са българи – 45%, по данни на НСИ, те обаче избират места от ниския ценови клас - с 1 и 2 или 3 звезди, а и реализират нощувки за доста кратки периоди - средно по 2,5 нощувки, отново според националната статистика.

Така се оказва, че българинът въпреки редица спънки не се отказва да пътува в България, но все по-евтино и все по-за кратко. В същото време не успяваме да наваксаме с чуждестранните посетители – на практика те са останалите 45% от пренощувалите у нас. Прави впечатление, че и те реализират по-малко нощувки - средно по 5,2. Освен това „удрят“ туристическата ни индустрия и откъм финанси, защото, оказва се, чужденците оставят и по-малко пари у нас. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани - с почти 16% през юни. Хубавото обаче е, че български граждани увеличават разходите си при пътувания - така приходите от български граждани нарастват с 4,5% през месеца.

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%, признават самите хотелиери, като си дават сметка, че няма откъде да бъде компенсирана загубата им, защото само ръст от съседни пазари не е достатъчен, а за далечните пазари нямаме голям потенциал. В същото време курортите ни по морето са пълни, но предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България и не допринасят за хотелиерските печалби.

И хотелиерите, и министърът на туризма Николина Ангелкова признаха, че това е най-трудният туристически сезон от 10 години насам. Остава надеждата, че най-силните за туризма ни летни месеци предстоят.

Още новини за туризма четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Созопол и Черноморец беше пълно до дупка. И руснаци имаше доста. Може би по Люлин, пардон Слънчев бряг и Влас е празно.
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА ти колко страници искаш да е менюто - война и мир в три тома както е масово по кръчмите в бг, ама е спорно дали готвачът може да ги приготвя тези ястия с гръмки имена. Всеки уважаващ себе си главен готвач предлага семпло меню с пресни (сезонни!) продукти и бързо за приготвяне. иначе чакаш телешки пепър стек (който го поръчват 1 път годишно) 40 минути и той е подметка, защото е трябвало да бъде размразен в микровълновата, иначе звучи много апетитно :-)
124
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да се научат на обслужване българските "хотелиери", да понамалят малко цените, че този продукт който предлагат не е адекватен на трицифрените им суми които искат за нощувка и може и да потръгне малко работата. Със сезон от 2 месеца не можеш да избиеш цяла година!
123
1
 
3
 
! Отговори
tech_noir преди 8 години
До СтаматДам... и хотелиерите масово учат български. Има доста места, където 90% български език чуваш. Факт.Само не разбрах каква е връзката на нашия президент с това че руския иска да са му под ръка всички полицаи и военни в очакване на руския майдан.
122
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 138 В Гърция освен че ги интересуват парите ти, ги интересува и да останеш доволен, за да се върнеш и да си оставиш парите отново. В България и парите ти не ги интересуват, защото сервитьорките с шамандури вместо глави тая година са тука, другата година кой знае къде и качественото обслужване не им е приоритет. А за по-малко от 130 лв Гърция предлага доста повече като започнем от кристалната вода в която няма опасност да се върнеш със стомашно-чревни проблеми, до спокойствие на плажа и тн
121
5
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
А в Гърия е фраш! ;-)Да оди мусю льо президан да плюва по Москва още и още!
120
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако питате министерството на туризъма от там ще ви кажат, че хотелите се пукат по шевовете
119
3
 
22
 
! Отговори
Дърт пътешественик преди 8 години
До АнонименТи такива плажове като на Тасос и Закинтос не си виждал а като гледам разсъжденията ти няма и да видиш. всеки си решава къде да почива аз лично всеки път съм на различно място. Гърция ми предлага достатъчно голям избор от нови места. животът се живее веднъж обикаляте света не циклете в БГ.
118
3
 
4
 
! Отговори
conservator преди 8 години
До Анонимен130 лева на ден, храните се за по 60 лева на вън. Сигурно сте тръгнали с 5000 лева. Аз ако почивам някъде където съм дал 5000 лв. за 15 дни и използвам думата ХРАНЕНЕ за да опиша вечерята си, ще се скъсам от яд.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗа 10лв три шазлонга с чадър май четеш между редовете
116
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиша ви от слънчевото Черноморие - за 130 лева на вечер сме в разкошно апартаментче, достатъчно голямо за четиричленно семейство, храненето е включено в цената, но често сядаме и по капани и ресторанти. Там обяда на възрастен излиза около 20 лева на възрастен, тоест 2 пъти по евтино от Гърция. Водата е супер, има и спасители за разлика ат Гърция, където единственото което ги интересува са парите ти.
115
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България чадър за 6 лева, в Гърция като дадеш 10 лв ти е безплатен. Ей, големи математици коментират тук, безплатен чадър ама почивката двойно за да лежиш на камъни или едър черен пясък.
114
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция плащаш 3 пъти повече в кръчмите и менюта по една странична, кой луд ще отиде там?
113
9
 
17
 
! Отговори
lлетовник преди 8 години
ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ,ЧЕ ТУРИЗЪМ НЯМА ДА ИМА ДОКАТО ДЪРЖАВАТА НЕ ВЗЕМЕ ПЛАЖОВЕТЕ .От концесиите държавата печели около 6 000 000 - 7 000 000 милиона ,а губи много повече от други неща. Ако държавата си стопанисва плажовете сама или ги отдаде на отделни сектори на търг на хотелиери ще спечели повече. И ЗАПОМНЕТЕ ,ЧЕ НЕ ВСИЧКИ ХОТЕЛИЕРИ СА МУТРИ .Има много хора ,които са теглии кредити и са си построили хотелчета и сега изплащат .Почивам само в такива семейни хотелчета.
112
5
 
38
 
! Отговори
Sjt преди 8 години
Пиша ви от слънчева Олимпииска Ривиера - Гърция. чадър и три шезлонга = две фрапета 5/6 евро с фрапетата носят две минерални води. нашето Черноморие вече съм се разделил с 20/30лв. За обяд на таверна салата две основни с две бири 20/25 евро. 500мл кана домашно розе или бяло вино 3евро. Закуска и вечеря са в цената за нощувка която е 130лв двама възрастни и бебе. супер чистота и любезни хора. от години не стъпвам на нащо Черноморие и няма и да стъпя - напатил съм се.
111
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по-прасзно щестава - нормалнитеора одят в - отмъщението на бетона
110
2
 
32
 
! Отговори
Неда преди 8 години
Скъпи сънародници, не ползвайте плажа за пепелник и не заравяйте фасовете си в пясъка, събирайте си отпадъците и ги хвърляйте където трябва , няма как да не пикаете в морето, но, за бога, не правете там и други работи, и н.н и т.н .........
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно, че е хит столични *** да ходят почти всеки уикенд до морето. ***, път да види. Чудя се не им ли излиза скъпо бензина, тапите по Тракия, спане, плюскане и целия тоя масраф за един чист ден?!
108
2
 
14
 
! Отговори
Сгт преди 8 години
До --------------------Вие май в Гърция не сте били?
107
2
 
8
 
! Отговори
conservator преди 8 години
До АнонименАбе 100 лв. на ден за хотел е супер скъпо. За 15 дни това са 1500 лв.

Спонсорирани публикации