Празно лято за българските хотелиери

Хотелите ни все по-празни, тълпите чужди туристи – мираж
Обновена: 12 авг 2015 11:21 | 12 авг 2015 11:16,
196
Празно лято за българските хотелиери
Снимка: архив, Булфото

Празно лято за българските хотелиери се очертава, съдейки по данните на националната статистика за първия летен месец от годината. Анализите на Националния статистически институт не предвещават безоблачно лято нито за броя на туристите като цяло, нито за приходите от туризъм. Статистиката обаче ясно говори, че наболели за сектора проблеми вече дават своя негативен ефект.

На пръв поглед тенденциите са все неблагоприятни и следствие на натрупани и нерешени проблеми в годините в съчетание с кризата с руските туристи и общата икономическа ситуация, трудовия пазар и кризата с кадрите у нас.

Оказва се, че през юни местата за настаняване и леглата в тях продължават да се увеличават, но в същото време нощувките драстично намаляват. Спад има и в броя на пренощувалите лица, заетостта на наличната леглова база също е намаляла, а приходите от нощувки бележат нов срив.

Статистиката е недвусмислена - през юни местата за настаняване са се увеличили до 2 731, а леглата до 269 хиляди. В сравнение с юни миналата година общият брой на местата за отсядане нараства с 2,6%, а на леглата в тях - с 0,2%.

Този ръст на годишна база е в контраст с друга тенденция, която също не е нова - заетостта на наличната леглова база продължава да намалява. През шестия месец от годината общата заетост на леглата в хотелите е 38,2%, като спрямо година по-рано намалява с 6,2 процентни пункта. С това темпо на разкриване на легла скоро можем да очакваме средната годишна заетост да стигне ново дъно. А оттук всеки хотелиер може да направи изводите си за възвращаемостта на направените инвестиции. Роенето на хотелите на фона на задълбочаващата се липса на кадри в сектора и на желаещи да нощуват в тях е извън всякаква логика.

Ето и друга очертала се тенденция – намаляващ брой на нощувките в хотелите, и то драстично. През първия летен месец общият брой на нощувките е паднал с почти 15% в сравнение със същия месец на предходната година. Освен това най-голямо намаление на нощувките (с 25,7%) има в местата за настаняване с 3 звезди, където предимно избират да нощуват българи. Като цяло половината от пренощувалите към юни са българи – 45%, по данни на НСИ, те обаче избират места от ниския ценови клас - с 1 и 2 или 3 звезди, а и реализират нощувки за доста кратки периоди - средно по 2,5 нощувки, отново според националната статистика.

Така се оказва, че българинът въпреки редица спънки не се отказва да пътува в България, но все по-евтино и все по-за кратко. В същото време не успяваме да наваксаме с чуждестранните посетители – на практика те са останалите 45% от пренощувалите у нас. Прави впечатление, че и те реализират по-малко нощувки - средно по 5,2. Освен това „удрят“ туристическата ни индустрия и откъм финанси, защото, оказва се, чужденците оставят и по-малко пари у нас. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани - с почти 16% през юни. Хубавото обаче е, че български граждани увеличават разходите си при пътувания - така приходите от български граждани нарастват с 4,5% през месеца.

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%, признават самите хотелиери, като си дават сметка, че няма откъде да бъде компенсирана загубата им, защото само ръст от съседни пазари не е достатъчен, а за далечните пазари нямаме голям потенциал. В същото време курортите ни по морето са пълни, но предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България и не допринасят за хотелиерските печалби.

И хотелиерите, и министърът на туризма Николина Ангелкова признаха, че това е най-трудният туристически сезон от 10 години насам. Остава надеждата, че най-силните за туризма ни летни месеци предстоят.

Още новини за туризма четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
25
 
9
 
! Отговори
-------------------- преди 8 години
Живея на 30 минути път от границата ни с Гърция, но не стъпвам там на море. Не желая да слушам досадната гръцка реч и да пия кафе, струващо 4 лева. Със семейството ми изкарахме 10 дни в град Царево, в страхотен хотел на прилична цена. Градчето е хубаво, чисто и подредено. Дори не искам да чувам за мързеливите и нагли гърци, камо ли да оставям парите си там.
105
3
 
34
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Това лято празно, догодина - още по-празно. И така докато се наложи да бутнат хотелите и да възстановят плажовете и природата. А дотогава ние в Гърция, Турция и другаде. Останете си със здраве мутрохотелиери.
104
4
 
31
 
! Отговори
тъпчо преди 8 години
В чужбина хотелиерският бизнес е семеен, тук го въртят бивши депутати и мутри. Вие какво очаквате!?!
103
20
 
7
 
! Отговори
до 122 преди 8 години
Кажи на тия, които ти плащат да ти сменят опорните точки, че ставаш смешен. *** с нежни имена ха ха. Морето ни е поне толкова чисто колкото в Гърция и Турция, тия песни за мръсни води вървяха преди години, сега имаме супер пречиствателни станции, има си Интернет чети и се образова и после пиши.
102
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинската причина е тоталният отлив на руски туристи, а повечето коментари са на хора нямащи никаква представа от море, настаняване, обстановка
101
4
 
29
 
! Отговори
Даси преди 8 години
За попоследен път се излъгах и прекарах седмица на родното море. На него нищо му няма- то е с прекрасни плажове и що-годе чиста вода /извън онези места, където всичко се излива знаете какво и знаете къде/. Взехме си ол инклузив. Невкусната храна- макарони, картофи и ориз се претопляше ден след ден и накрай от нея се правеха някакви супи. Посетихме едно-две ресторантчета. Бедно меню, щипани порции, гранясало олио и като резултат стомашни киселини. Егати удоволствието. Повече няма да стъпим там.
100
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойна и десет пъти по- приятна атмосфера ще намериш у нас във всеки затворен комплекс. Цените започват от около 100 лв. за студио и в комплексите има обикновено поне няколко басейна и куп други неща като фитнес, масаж, детски съоръжения и т.н. Има и по-малко и по-евтини хотелчета, които ти предлагат 100% релакс, бях в такова преди 10 на дена в Равда. Преди това ходихме в Обзор и бяхме в не много голяма стая, но в нов хотел с учудващо добро обслужване за 90 лв на вечер, изкарахме супер.
99
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
морето ни е хубаво , цените са добри , даже евтини , а в хотела в който съм в Равда няма нито едно свободно място , хората казаха че тази година са по-добре от предходната , има 30% руснаци , останалото Българи , в началото на юни бях в Гърция - с безплатните чадъри всичко ми бе 2,5 по-скъпо , на плажа бе по-спокойно , водата прекалено солена , във водата каменисто, апартамента в Равда и поне 2 пъти по-добре - интернет , ТВ с много програми , чистота , хората се стараят да ти угаждат
98
3
 
20
 
! Отговори
турист преди 8 години
Нощувките не се отчитат, за да не плащат данъци. Лошото качество на услугите и безобразната инфратруктура само задълбочават проблема. Иначе свръхпредлагане на легла има и в Гърция и Турция, но не сме свидетели на провалени туристически сезони.Това го знае всяко дете, само за нашите управници е енигма....
97
2
 
2
 
! Отговори
conservator преди 8 години
До АнониАма за това говоря, не стига че окупираи цялто черноморие, а и плащат 9 % ДДС, давай да се обединяваме и да го вдигаме на 20 %.
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Легловите бази се пазят .. вероятно .. за бежанци! Държавата ще ги настани и храни (т.е. народа ще ги храни де) и хотелиерите ще търкат ръчички. То затова всяка година се откриват неколкостотин нови хотела. Нали сме начална спирка за емигранти към Европа, та Брюхел да не са луди да ги приемат по техните ширини, ще ни хвърлят 100 тива милиона да приемам милион два и са се оправяме как можем .. абе ..
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сиренето долу верно е около 20 тина лева. Ама някъде да сте срещали нашенско на същото качество без значение парите, ако ще и 50 лева да струва в наш магазин, наше родно сирене? Срещали ли сте или не? Та, .. иначе риба не е задължително да се яде на морето, може и по ефтинко да се кара и пак излиза подобни пари, но спокойствието и чистотата, еееееее, .. наште мръльовци хотелиери ако ще всеки ден вувузели да надуват колко е по-по-най нема да излъжат хората видяли и другата страна на медала.
94
4
 
34
 
! Отговори
Товаро-разтоварач преди 8 години
До azПич, това че ходим в Гърция на море НЕ е от лигавщина. Просто там предлагат неща, които тарикатите не предлагате, а именно спокойна и приятна атмосфера. Малко по- скъпо е, но си струва всеки евроцент.
93
0
 
6
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До conservatorС това двойно отрицание ми напълни душата.
92
0
 
19
 
! Отговори
аС преди 8 години
Събаряй !
91
2
 
4
 
! Отговори
conservator преди 8 години
До Анонимендобре.съгласен съм с теб. защото явно знаеш за какво говориш. но не мога да не се въздържа да кажа че е по скъпо , но по-конкуретноспособно дори за българина :)
90
0
 
10
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Време беше!
89
1
 
6
 
! Отговори
conservator преди 8 години
не измествай разговора в посока колко е удобна магистралата. Едни мои приятели жевеят на 3 км от Гърция в България ама не се хваля.
88
1
 
9
 
! Отговори
conservator преди 8 години
До Анонименне са двойни, кажи ми къде мога да имам същите условия като в Гърция тук в България за да ги попитам какви са им цените. Иначе ясно норвежка замразена скумрия е два пъти по-ефтина от гръцки пресен кефал.Колко струва тук стая с кухня някой може ли да ми каже.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слънчев Бряг-пътя Бургас Варна.Фасади на хотели или страничните им части.Броя.Средно 45-60 стаи.Средно 8-12 стаи с отворени врати на тераси или прозорци,светещи стаи и т.н.10-20 % са заетите стаи от всички налични стаи е това,което видях."Бугарските бузнисмани-мутри-хотелиери" не могат да напълнят хотелите си,даже с западноевропейски тинейджъри-алкохолисти или социалнослаби европейци дори.А това,че 1,7 млн. българи се били изсипали на морето ХАхахаха.

Спонсорирани публикации