Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не

Заради ниските акцизи плащаме по-малко на бензиностанциите
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 09:04,
121
Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не
Снимка: Булфото, ахрив

Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Такива са данните на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки. Заради по-високите данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото у нас.

Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро. Това е с цели 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро, сочи проверка на в. "Труд".

При масовия бензин А95 положението е подобно - стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. При добавяне на налозите обаче цената се оказва сред най-ниските по бензиностанциите в Европа.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да дадат никаква информация, тъй като в момента Комисията за защита на конкуренцията прави секторен анализ. Големите вериги бензиностанции също отказаха да коментират.

Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Тогава цената беше четвъртата най-висока в общността и заради това вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев поиска спешна проверка от КЗК. Резултатите от нея така и не бяха огласени.

От КЗК коментираха, че са предали резултатите от проверката на 31 март на вицепремиера и само той може да ги огласи.

В резултат на проверката обаче антимонополистите са започнали пълно разследване на пазара. Те проверяват дали няма картел между участниците или злоупотреба с господстващо положение.

През последните две седмици цената на бензина и дизела у нас непрекъснато се променя, като ту пада с 2 до 4 стотинки, ту се вдига с толкова. На международните пазари ситуацията с петрола е коренно различна - цената му продължава да пада вече седма поредна седмица, като американският лек петрол се смъкна до 42,09 долара за барел с доставка през септември.

Анализаторите твърдят, че тенденцията ще е устойчива. По данни на експерти, ако това падане на цените продължи, макар и със закъснение това ще се отрази и на цените на едро и дребно у нас.

По-голяма част от българските бензиностанции купуват горивата си от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", останалите внасят количества от Румъния и Гърция. Цената в Гърция обаче е третата най-скъпа в ЕС, Румъния е по средата в класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еее...да..но важното е че силно любим Расия. И си искаме кремълски ботуш.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е малко подвеждаща и освен акцентът че, дизелът и бензинът у нас са по- и най-скъпи, другото някак си остава в мъглата. Липсва база за сравнение. Не боли ако се даде един абзац с пояснение и 2-3 примера за сравнение.Като средностатически гражданя и електорат ми е все 200 какъв ще е трендът за цената на петрола на международните борси и пазари през септември, но ме интересува с колко още ще се бръкна за да платя на бензиностанцията, ако напълня резервоара догоре.
68
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера дугаря Путин нали ви каза,че с България връзките трябва да се развиват.Тук Русия продава най скъпите горива и гас,а за южен поток трябваше да се бръкнем към 7 милиарда долара.За турците щеше да е безплатно ако се бяха навили.Да живее Рассия бля.
67
14
 
3
 
! Отговори
Русия преди 8 години
ни е освободила, за това сега трябва да помагаме с каквото можем - не мрънкайте срещу високите цени на горивата. Освен това подпомагаме и Лукойл - един от най-големите работодатели и данъкоплатци в БГ.
66
1
 
6
 
! Отговори
целта е ясна преди 8 години
целта е една и тя е вместо да спестим или да ги дадем за нещо друго примерно храна,здраве,почивка ние ги даваме за скъпи горива и не само
65
2
 
7
 
! Отговори
Може, ама не е сигур преди 8 години
Еми може, ама към днешна дата написаното от вас не отговаря на истината. Нито бензина нито дизела са сред най-скъпите в ЕС, камоли най-скъпите. Иначе спрямо доходите със сигурност са от най-скъпите да кажа най скъпите цени ТУК.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е, то отдавна е ясно българската държава за чии интереси работи ...виж UK, купува евтино, продава скъподокато БГ купува скъпо, продава евтино
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато Бочко играе белот със Златев, така ще е!
62
1
 
14
 
! Отговори
дам преди 8 години
До Анонимен77Точно за такива като теб , по долу е писано че края на януари долара е бил 1.73 сега е с 2 ст по скъпно разликата в цената е огромна .Как в нормалните страни , курса на долара е довел до такова понижение Преди няколко месеца се хвалеха , че сме имали най евтините горива в ЕС , макар да не споменаваха , че там доходите са 10 пъти по високи , а сега с 10пъти по високи доходи ..дизел там струва около 2 лева в Австрия , в България е 2.30
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм спокоен, доцента от град Банкя знае какво прави. И добре го прави. Всеки един от нас заработва за него. Не го знаете?!? Ваша си работа. При едноличното управление което се доближава до режим, всичко, от медицината до горивата се решава от него.Ако някой си мисли, че борсите определят цените се лъже.Това става в държави с нормално развитие. У нас кое отговаря на логиката на борсата и пазара?Борсата и пазара се регулират от гр.Банкя,съобразно нуждите, интересите и настроението на Императора
60
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ама долар/евро беше 1.40 зимата а сега е 1.10. а петрола се търгугва в долари. поскъпването на долара компенсира падането на петрола
59
2
 
35
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
И още нещо за тези които ще кажат , да ама долара тогава колко беше ..Веднага отговарям , в края на месец януари 2015 курса на долара беше 1.73 лева , сега е 1.75 леваУж не са променяни акцизи и данъци , а над 20% увеличение на горивата .....Още веднъж питам , защо толкова нагло ни обират , къде е защитата на потребителите , всички тези измислени организацииВ момента в Австрия , цената за литър дизел е 98 цента , изводите ги оставам , за васНяма такава държава
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците подгониха лукойл и цените им паднаха . НИЩО 4удно 4е румънското гориво е по евтино и ка4ествено от руското ....
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долу ГЕРБ, продажници долни!Не могат да накарат един Лукойл да плаща данъци и въобще нищо не правят срещу картела при горивата. Значи са в комбина с всички тях.
56
1
 
33
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Днес , от един месец ви приканвам , да задавате въпроси , на тези от които зависи , защо Януари месец при цена не петрол от 55 долара за барел , бензина по бензиностанциите беше 1.89 лв за литър , а сега при 48 долара за барел е 2.30В КОЙ отиват тези 40 ст на литър които крадат от всеки българин за всеки литър ...това са по 20 лева ощетяване всеки път когато си пълните резервоара.Как може за тока да се правят на загрижени , а за горивата да се крият като мишки и да ни крадатЗАЩО , КОЙ ..
55
6
 
14
 
! Отговори
90 преди 8 години
Ааааа, руските роби и "славянските братя" са така.Световния интернационал иска жертви и много пари до победата.След това всичко ще е безплатно.Наздорьове за всички *** русофили!
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А заплатките бре? Защо не сравнявате с тези няколко цента, дето ги плащаме по-малко от тези 11 държави какво можем да си купим, и колко време работим за тях?
53
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Чича Валодя апяць ни угадал трйенд...
52
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** сте ейййй !!!! лук ол не е руска ,интересувайте се и ще разберете.За момента най-големият го ядем от бензиностанциите
51
9
 
10
 
! Отговори
Барека преди 8 години
Путинските *** от партията за психично болни Атака се хранят от копейките начислени над българския народ от Лукойл. За тях Лукойл е на Златев, а той е приятел на Борисов, матошка россия няма ама нищо общо!

Спонсорирани публикации