Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не

Заради ниските акцизи плащаме по-малко на бензиностанциите
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 09:04,
121
Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не
Снимка: Булфото, ахрив

Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Такива са данните на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки. Заради по-високите данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото у нас.

Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро. Това е с цели 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро, сочи проверка на в. "Труд".

При масовия бензин А95 положението е подобно - стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. При добавяне на налозите обаче цената се оказва сред най-ниските по бензиностанциите в Европа.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да дадат никаква информация, тъй като в момента Комисията за защита на конкуренцията прави секторен анализ. Големите вериги бензиностанции също отказаха да коментират.

Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Тогава цената беше четвъртата най-висока в общността и заради това вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев поиска спешна проверка от КЗК. Резултатите от нея така и не бяха огласени.

От КЗК коментираха, че са предали резултатите от проверката на 31 март на вицепремиера и само той може да ги огласи.

В резултат на проверката обаче антимонополистите са започнали пълно разследване на пазара. Те проверяват дали няма картел между участниците или злоупотреба с господстващо положение.

През последните две седмици цената на бензина и дизела у нас непрекъснато се променя, като ту пада с 2 до 4 стотинки, ту се вдига с толкова. На международните пазари ситуацията с петрола е коренно различна - цената му продължава да пада вече седма поредна седмица, като американският лек петрол се смъкна до 42,09 долара за барел с доставка през септември.

Анализаторите твърдят, че тенденцията ще е устойчива. По данни на експерти, ако това падане на цените продължи, макар и със закъснение това ще се отрази и на цените на едро и дребно у нас.

По-голяма част от българските бензиностанции купуват горивата си от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", останалите внасят количества от Румъния и Гърция. Цената в Гърция обаче е третата най-скъпа в ЕС, Румъния е по средата в класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
12
 
! Отговори
А неее преди 8 години
Неееее, никакъв катртел няма между веригите бензиностанции. Газта във всички е 0,99-1,01. Във всички малки газостанции е около 90 стотинки.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми много хубаво
48
1
 
12
 
! Отговори
do 57 преди 8 години
Как си представяш да се спре купуването на гориво като на това се държи съвременната икономика.ПС: Вече твърдо съм решен да си бия "камшика" от тази държава. Докато чакам нещата да се оправят хората в чужбина дърпат с векове на пред пред нас.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ги мислите?Тия върволици от автомобили хиляди милиони са на хора чийто доходи са далеч на средната заплата за страната.То по едно време бензинът беше почти с 40% по-скъп и те се разбиваха да карат та сега ли?
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да се разбие монопола на крадливата компания ЛУКОЙЛ трябва да се удари мафията . А ЩО КОМУНИСТ ще пострада не е истина ...... русофилисти4ните *** как ще вият .... се пак фондацийте славяни и русофили от където им плащат пицата са на издръжка ИМЕННО от ЛУКОЙЛ
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, няма такъв *** народ. Тикваров му смъква по три кожи от мършавата гърбина а той тича да се снима с него и го целива, от благодарност да се не нервирГа да му съдере по още три. Това ако са сърби, поляци, албанци тоя да е утекъл у канала. А тук, мачкай Бойко, ти си велик! Мачка си човека като му се разрешава. И си прибира като за световно. Кучето скача според тоягата.
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами добре сте бе тавариши другари и господа. Тук където съм в европата от 10 години при заплата от 2 500 евро зареждам бензин на 1 евро и 10 цента. А вие как сте? При какви заплати зареждате на 2 лева 38 стотинки?
43
1
 
30
 
! Отговори
Песоглавец преди 8 години
Не купувайте гориво 1 седмица и гледайте сеир. Обаче селтака няма как да слезе от раздрънканата си бърлога, с която по цял ден се шляе по кафетата. Затова ви дерат и си плащате.
42
4
 
9
 
! Отговори
не ви е скъпо! преди 8 години
Дааа, и като видиш трафика....10000000000 коли и всички с по един ***, горди се мъдри в каляската.... никво чувство за рационалност.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37 златни путински рубли за 1 тенекиено лев4е Граби народе
40
3
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
В цяла Европа горивата се облагат с акциз и ДДС. Както разбирам цените не падат заради данъците, но се вдигат заради поскъпването на международните борси... Проблемът е, че у нас няма кой да разбие монопола на Лукойл. Ще ни продават на колкото си искат.
39
1
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
учудващо малки разлики в цената от Варна до софия минавайки през села , не само по главния път , разликата е около 5ст. на литър , а в Испания имаш нафта на 1,021Е и следващата бензиностанция 1,098Е и Шел в същия град имат 3 и 3-те продават на различни цени
38
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте все пак, че Борисов и Златев са приятели от преди Борисов да стане голямата работа. Приятелството им датира от времето, когато охранителната фирма ИПОН на Борисов бе избрана да охранява ЛУКОЙЛ.За тези, които не знаят, така е и до днес.
37
1
 
26
 
! Отговори
dano преди 8 години
Както писах и в друг коментар- на тоя *** български народ всичко което му се случва е малко ,овце сме и това е :)))))))))))
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чул съм че ТИКВИТЕ растат в БОСТАН. Май ще се окаже вярно.А пък ако бостанът се намира в ПРАВЕЦ тогава стават еййй такива тикви.
35
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
атака и бсп и те се сриват
34
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИ$КИ АКТИВИ НА ЛУКОЙЛ В БГ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО аман от крадци
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комуниста вика дръжте крадеца ....... то каква разлика само . Белким положението с петрола в БГ не е директна схема на БКП със съгласието на руските им другари ....
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na rusofilite 4estito.uspavame da hranim ruski oligarsi.dovolni li ste.
31
3
 
22
 
! Отговори
.... преди 8 години
Какво се оплаквате от високи цени на горивата. С една българска средна заплата може да си купите 200л бензин. Ми няма да ядем и проблема е решен. Той тиквата от кога е заговорил да ходим да садим картофи, че с една заплата няма да оцелеем .

Спонсорирани публикации