Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не

Заради ниските акцизи плащаме по-малко на бензиностанциите
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 09:04,
121
Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не
Снимка: Булфото, ахрив

Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Такива са данните на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки. Заради по-високите данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото у нас.

Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро. Това е с цели 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро, сочи проверка на в. "Труд".

При масовия бензин А95 положението е подобно - стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. При добавяне на налозите обаче цената се оказва сред най-ниските по бензиностанциите в Европа.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да дадат никаква информация, тъй като в момента Комисията за защита на конкуренцията прави секторен анализ. Големите вериги бензиностанции също отказаха да коментират.

Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Тогава цената беше четвъртата най-висока в общността и заради това вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев поиска спешна проверка от КЗК. Резултатите от нея така и не бяха огласени.

От КЗК коментираха, че са предали резултатите от проверката на 31 март на вицепремиера и само той може да ги огласи.

В резултат на проверката обаче антимонополистите са започнали пълно разследване на пазара. Те проверяват дали няма картел между участниците или злоупотреба с господстващо положение.

През последните две седмици цената на бензина и дизела у нас непрекъснато се променя, като ту пада с 2 до 4 стотинки, ту се вдига с толкова. На международните пазари ситуацията с петрола е коренно различна - цената му продължава да пада вече седма поредна седмица, като американският лек петрол се смъкна до 42,09 долара за барел с доставка през септември.

Анализаторите твърдят, че тенденцията ще е устойчива. По данни на експерти, ако това падане на цените продължи, макар и със закъснение това ще се отрази и на цените на едро и дребно у нас.

По-голяма част от българските бензиностанции купуват горивата си от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", останалите внасят количества от Румъния и Гърция. Цената в Гърция обаче е третата най-скъпа в ЕС, Румъния е по средата в класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
13
 
! Отговори
Бай Гуню преди 8 години
ето който не вярва да видиhttps://energy.eu/fuelprices/Да живее ЛукОйл.Поправка на оня фъфлю. Имам познат от Ромпетрол, нафтата им идва от Лук ойл, не от Румъня. Имали сделка от години.
29
1
 
36
 
! Отговори
Дрън Чи Пляс преди 8 години
Освен ,че горивата ни са от най-скъпите,те са и най-некачествени.Защо никой не коментира този факт когато сравняват цените у нас с тези в ЕС.То кое ли остана качествено у нас?
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картел си има и още как - не може всички вериги в цялата страна да продават на еднакви цени. Няма такова нещо в чужбина - на магистралите примерно е малко по-скъпо, но извън е по-евтино. Една верига също така в различни градове може да има различни цени. А при нас- навсякъде една цена. И нямало картел. Друг път!
27
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не ви кефи лукойл зареждайте в шел, омв, еко, ромпетрол...Все фирми, които нямат абсолютно нищо общо с Русия. Стига сте ревали.
26
3
 
22
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Национализация и растрел на спекулантите!
25
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали си избрахте Рапонкьо да ви оправя, да ви спасява от Лошотоята? Сега ще му плащате. Наши бил страшен, силен и смел, смачка ***? Сега ще му плащате не само чрез горивата но и храните. Няма как, заслужил си го е човека. Толкова милиона пръсна да изрита Отеха и сега трябва да си ги възстанови. Ама вие свиквате, щавенето ще продължи. Кой милиардер е спрял да краде след петия милиард? Нема такива. Сега не квичете а тичайте да му целувате това за да не вдигне още горивата. Не народ а ***.
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На другарите все някой им е виновен , че не могат да крадат както си знаят и вече никой не им обръща внимание какво говорят . След като обичате Русия и евтин бензин , защо не се изнасяте в Москва . Само, че вашите деца и внуци бягат в Западна Европа и САЩ да се мъчат с гадния капитализъм . Просто спрете да говорите глупости и помогнете на хората да ви забравят .
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
важно е каква е цената без ДДС и акциз, защото точно тази цена е приход за търговеца, останалото отива в държавата. проверих за дизела.най евтино е в австрия 0,78 лв, а в БГ 1,29 лв /без акциз и ДДС/.Докато в австрия акциза е 107% при нас е 50%.Иначе крайните цени били еднакви но:Тоест = разликата в акциза м/у ЕС и БГ отива в джоба на търговецатогава по добре да вдигнем и ние акциза на 100%, така разликата поне ще отива в държвата.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
48.54 за барел да му е 4естито на лукойл
21
4
 
7
 
! Отговори
Мутро-комунизъм преди 8 години
Комунизъм с нечовешко лице.
20
6
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Де го Сайдера да изока за колониализма?
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО ЛИ РУМЪНСКАТА ЦЕНА Е НАЙ НИСКА . МОЖЕ БИ ЗАЩОТО ПОДГОНИХА ЛУКОЙЛ
18
7
 
18
 
! Отговори
Барека преди 8 години
Вальо Златев е един лакей в Лукойл, рафинерията е руска и той е сложен за ***, какво му кажат от Масква това е.Бая прости хора сте русофилските ***!
17
1
 
7
 
! Отговори
ьцжьж преди 8 години
какво намаление те си го увеличават, с 1стотинка но нагоре :)
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дизела в Гърция е 1.15 евро/л. Факт!
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте цените сега вижте мен, сега пак вижте цените, сега пак мен, аз съм на кон!
14
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато в България вносител, производител и търговец е Вальо Златев, верен авер на Тикваров, цените ще са грабителски. Първо, защото печалбата е цел номер едно и второ, Тикваров трябва да си получи "своето". Не си ли получи, държавата удря с цялата си сила. Както казваше един, Тиквата получава минимум по МИЛИОН на ден. Да убиваш народа си, най-бедния в ЕС, с тези цени за да изнасяш в офшорки е предателство! Цените на горивата определят цените на всичко останали. Рано или късно ще плати за грабежа
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не вкарат закон, който да позволява цистерна да си плати митото на границата за горивото така ще е . Златев и Лукойл си правят каквото искат, защото всички бази са техни и за да си платиш митото и/или акциза трябва да отидеш да оставиш горивото в някоя база, да си платиш за този престой и чак тогава данъка - по този начин обезсмислят вноса на по-качествено и по-евтино гориво.Мафията ни управлява от 89-та година, просто се преструктурира от БКП на БСП + бизнесмени и патерицата ДПС.
12
9
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Викаш, Боко *** и Вальо Крадливото пак нямат нищо общо с това.Путин е виновен, нали ?Ама ние си знаем и без вие шорошоидите да ни го казвате.
11
2
 
24
 
! Отговори
Петрол преди 8 години
Правителството няма интерес от падането на цените на петролните продукти, защото всичките разчети за постъпления от акцизи, преки и непреки данъци отиват на кино ... От там насетне дали има картелно споразумение или "мълчаливо" съгласи не съответнтие правителствен орган е въпрос на съждения .Но както за всичко в България , кучето си лае, кервана си върви ...

Спонсорирани публикации