В "Бъдеще" хората са безсмъртни, но нямат деца

Нова епична антиутопия от автора на "Метро 2033"
28 сеп 2015 10:30, Петя Славова
8
В "Бъдеще" хората са безсмъртни, но нямат деца
Снимка: Сиела

Добре дошли в XXV век. Известният руски журналист и писател Дмитрий Глуховски предлага епична антиутопия с нов поглед към класическите дилеми от „1984” на Джордж Оруел и „Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли. Авторът на „Метро 2033”, „Метро 2034” и „Здрач” ни кани в „Бъдеще” („Сиела”), което не е никак привлекателно.

Безсмъртието е реалност, а само в Европа живеят 120 милиарда души. Целият континент е покрит с огромни кули, извисяващи се на километър-два над повърхността, дори на мястото на Ватикана има такава. Хората се придвижват със свърхскоростни асансьори, които прелитат километър за две минути.

Деца почти няма, всички са млади, красиви и здрави. Законът е безмилостен - ако двама души искат дете, то единият от тях трябва доброволно да се откаже от безсмъртието си. Това буди очаквана съпротива – мнозина се опитват да измамят системата и да отгледат децата си скришом. Но в бъдещето тайни няма – всички те попадат на мушката на военизираните Безсмъртни: скрити зад маски щурмоваци, които силом инжектират серума, причиняващ ускорена старост и смърт.

Ян е Безсмъртен. Убеден е, че той и другарите му са последната преграда пред хаоса, който безотговорните хора, отдаващи се на животинските си инстинкти, внасят в подредения и суров, но справедлив свят. Отгледан е в интернат, преживял е ада в него. Сега има за задача да залови опасен терорист. Ако успее, ще се доближи до върховете на кулите, където живеят богатите и щастливите… но го очаква огромна изненада. От Безсмъртен Ян ще трябва да стане отново човек.

В кариерата си на журналист 37-годишният Глуховски е бил военен кореспондент в Абхазия и Израел, както и в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хизбула”. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от „Евронюз”, че е шпионин, защото просто „не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”. Дебютът му като писател е с антиутопичния роман „Метро 2033”, за който получава литературната награда Еврокон 2007: Копенхаген, Дания. Това е една от най-продаваните книги, по мотиви от нея е създадена компютърна игра и се подготвя игрален филм. След нея той пише „Метро-2034” и „Здрач”.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
всъщност преди 3 години
Звучи реално, но по-вероятно е да стане така: безсмъртни ще са богатите. За деца ще има "държавна квота", като с помощта на генно инженерство ще се създават съответни дизайнерски човеци. Ражданията извън квотата ще са криминализирани, а децата нелегални по рождение. Паралелно ще има гета без закон и държава, оградени с кльон, там ще оцеляват по дарвинистки схеми. Ако някое гето се разбунтува, "държавата" изпраща щурмоваци и толкоз.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120 млрд само в Европа?! Това НИКОГА няма да се случи!
3
1
 
6
 
! Отговори
Утопия преди 3 години
Хубава идея за книга но с един голям недостатък което прави книгата инвалид. Автора си представя един свят изолиран и нищо друго. Истината е че трябваше да пише така хората са безсмъртни но те могат да живеят на която си поискат планета а достъпа до планетата земя ще бъде ограничен. Има милиарди планети не е възможно да се ограничиш със само една планета това е утопия.
2
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Децата на хората" - от там е изкопиран тоя филм.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази утопия е заляла звездите на Холивуд.Те редовно се борят за "вечна младост и красота"а в тези сметки не влизат раждане и отглеждане на деца.Децата ти отнемат от красотата и младостта.А тази утопия започна и в България да навлиза.Излизат с комплексите си по списания и чакат одобрението на простолюдието дали аджеба на 45г.изглежда ,като 20г.ципак.Иначе сами нямат преценка за себе си.Други пък не харесващи себе си със сто пластики искат да ги харесаме .Как да я харесам,като тя не се харесва!

Спонсорирани публикации