Прогноза: През 2050 г. ще правим секс с роботи

Къде е границата между етичното и модерното – експерти спорят
2 окт 2015 21:18,
132

Снимка: архив, Reuters

Представяте ли си секс с хуманоиден робот? И да не си го представяте, вероятно именно това ни очаква до няколко десетилетия. Футурологът д-р Иън Пиърсън публикува доклад, в който прогнозира именно такова бъдеще в интимната свера.

Д-р Пиърсън започва от това, че роботизираните секс играчки като вибраторите се използват вече около век, а порното във виртуалната реалност (със специални 3D очила) вече се превръща в нещо обичайно. Така че това, което все още спира секса с хуманоиден робот, е табуто, което налагат активисти в сферата на биоетиката, пише британският "Телеграф".

До 2030 г. повечето хора ще правят виртуално секс, така както днес се гледа порно. До 2035 г. повечето хора ще притежават секс играчки, които ще се свързват с интернет и ще направят виртуалния секс още по-реален. Още по-скоро - около 2025 г., сексроботите ще се появят в някои домове, но само на по-заможните хора. Те ще станат достъпни за всички до 2050 г.

Футурологът прогнозира нарастване на разходите за свободно време с до 5 пъти в рамките на следващите 20 години. Затова според него и разходите ни за секс играчки и аксесоари ще нарастне до 3 пъти. През 2050 г. разходите ни за този тип развлечение ще нарастнат 7 пъти.

Така например във Великобритания ще се дават над 1 млрд. паунда за секс играчки.

В момента над една четвърт от търсенията в интернет са свързани с порнография, така че най-вероятно тази ниша ще бъде усвоена. А търсене със сигурност ще има. Хората непрекъснато търсят нови начини да разнообразят сексуалния си живот. Това се доказва от факта, че пазара на тези аксесоари нараства с по 6% всяка година. Този темп обаче не може да се запази, ако пазарът не предложи нещо качествено ново.

Защо бихме се чувствали странно, ако правим секс с робот?

Вероятно, защото е различно. Или поне това е убеждението на д-р Пиърсън. Сравнява това с "превключването" от традиционното порно в интернет на порно във виртуалната реалност. "Когато повече хора започнат да го правят, усещането за нещо странно или нередно ще изчезне", убеден е експертът.

Това убеждение се споделя от разработчика на сексроботи Мат Макмълън, който е посветил живота си на това да създаде нещо, което може да възбуди физически и емоционално човека.

Макмълън обаче настоява, че е нужно роботите да не са твърде реалистични. "Куклата трябва да е различна от човека, не трябва да има детайли като пори на кожата, защото куклата ще стане отблъскваща", обяснява той. И допълва: "Ако не е твърде реалистична, би било най-безопасно за всички".

Д-р Пиърсън обаче е на друго мнение. По думите му колкото по-близо до външния вид на човека е куклата, толкова по-малко гнусливи ще са хората.

"Много хора имат резерви по отношение секса с кукла, но поведението на роботите и техния изкуствен интелект прави нещата различни - човекът се сприятелява с куклата, изгражда приятелски чувства", обяснява той.

Сексроботите обаче срещат сериозна съпротива от страна на активистите. Д-р Катлийн Ричардсън и колегите й са притеснени, че роботите ще станат причина за промяна на отношението на мъжете към жените. Нещо повече - мъжете ще променят очакванията си към секса. Опасенията са и свързани с това, че роботите ще допринесат за неравенството между половете.

Мат МакМълън обаче твърди, че монетата има и друга страна. "Няма как да се спрат технологиите", лаконично обяснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЙ ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ ЩЕ ЗАМРЕ. ОТ ОКОЛОМРЪСНОТО ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ЖРИЦИТЕ НА ЛЮБОВТА. ОТ БГ ПРЕЗ 2050-та ГОДИНА ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЛОШ СПОМЕН. А *** ЩЕ ПРЕИМЕНУВАТ ДЪРЖАВАТА НА..
77
8
 
32
 
! Отговори
... преди 8 години
Епа ако са и евтини това е единствения начин да се намали населението на земята! Инак като станем 10 - 15 милиарда народ пак ше има роботи ама вместо да правим секс с тях те ше ни го вкарват я с пушка я с гранатометче я с нещо друго! Пък е от друга страна е много по-лесно с робот не казва не не се дърпа прави сичко каквото искаш и така!
76
8
 
36
 
! Отговори
Бай Коста преди 8 години
На 86 да ръгам пластмаса? Нека се мъчат по-младите!
75
9
 
33
 
! Отговори
Митев преди 8 години
До 75С две думи казано да направят робот, който да ти мърмори,къса нервичките и финансиите ли? И за какво ти е? :)))
74
8
 
35
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Откога мечтая да си поръчам робот с лице на някой депутат.
73
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко зависи от цената - ако селската кифла ти взема 10 бона, а робота струва 20 - няма как да се наложат....Виж, ако робота излиза стотачка, доста кифли ще гризнат дръвцето.....
72
8
 
35
 
! Отговори
до 75 преди 8 години
До 75те ще работяят за двата пола ,мъжете роботи -никога няма да пускат шкембе :) а п овъпроса какво ще работят жените -каквото могат .ти мисл иза мъжете които сами ще с ивършат домакинскта работа ,щеси чистят иготвят -или ще си плащат за дом.прислуга,наред с месечн иарзходи за роботката:))) пак -няма нищо безплатно .Така че грижи се за собствените си приходи .И как гордо ще обясняваш на децата си ...опа ти ще си с робот ,невалиден мъж ,и няма да имаш семейство
71
12
 
34
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
мъже -роботи -със секси тяло и без еректилна дисфункция :) твоя кошмар ,а и щом е бизнес -ПАК няма да ти е безплатно , и пак ще си мухъл неспособен да свали истинска жена .а ако искаш деца -наистина щеси плащаш -пак губиш отвсякъде ''пич'... :))
70
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога!!!! Трансхуманизма няма да го бъде.
69
13
 
59
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
Реалистични, сексуални и послушни секс роботки: Кошмарният сън на феминистките :-)
68
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вибратори пето поколение! АААУУУУ, какъв страшен напредък на човешката цивилизация!?!
67
16
 
36
 
! Отговори
75 преди 8 години
До 105. Имаш право. И аз не харесвам западния разврат и разгул. И аз залагам на православните ценности. Докато все още имам граждански и църковен брак със жена ми, правя деца на 30 години по-млади госпожици.
66
12
 
56
 
! Отговори
75 преди 8 години
Технологиите толкова напредват,че няма да се учудя ако направят робот,който не се различава от жена. Но тогава възниква огромен проблем. 90% от жените ще трябва сами да се издържат и да работят нещо много сложно. Например да продават фъстъци. А това хич не е лесна работа.
65
13
 
42
 
! Отговори
до ШОП преди 8 години
Секс-куклите са още едно от завидните постижения на капиталистическата култура и ценности, така че доста по-вероятно е не точно русофилите да отмрат. По-скоро калъфи като тебе ще си паднат по секса със силиконови дупки.
64
8
 
56
 
! Отговори
Ранго с големия шнур преди 8 години
Вече съм спокоен, измислиха четвърти пол .
63
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи след порното , трябва да измислят нещо друго ? - секс роботи , за да не им западне БИЗНЕСА .Човешките отношения с роботи , до пълно зомбиране , защото някой ще печели ! Роботите ще имат ли деца ?Трябва да помислят и за такава печалба ! Има нещо плашешто в "интелегентността на роботи , с чувство на яд ?
62
10
 
44
 
! Отговори
Alex преди 8 години
Ужас... Не разбирам, защо трябва да публикувате такива.
61
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До жИнЪ 86Ти определено не си добре с главата!Потърси лекарска помощ веднага.Психиатър!!Знам че по селата изтрещехте но това твоето е тежка патология.
60
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много зависи кой програмира робота :))) и който мъж не го вдига без робот -с робот пак ще има проблеми ,с робот -пак ще има дебело грозно тяло /ако това е причината за проблемите му с жените/ , и не на последно място -няма нищо безплатно на тоя свят ,и никога няма да има :) пак не си свалил хубава млада жена ,а си си платил за секс /с роботизирана жрица за нужната употреба/ ..
59
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е то може направо да си легне ''мъжа'' в леглото и да не става цял ден,за ''в бъдеще'' ,ще си пуска виртуални реалности и ще се ''изживява'' като супермен ,суперфутболист,суперлюбовник... Матрицата ...за кво ви е да правите нещо просто си лежете и си поемайте дневната доза електрически стимулации към мозъка...

Спонсорирани публикации