Да дадем криле на Виктория, не убивайте талантите!

Музикалните продуценти у нас "създават" певци по калъп
Обновена: 6 яну 2016 09:10 | 6 яну 2016 09:00, Александър Попов
201
Да дадем криле на Виктория, не убивайте талантите!
Снимка: X Factor/Нова тв

В дните около коледните празници имахме възможност да гледаме по телевизията един концерт на Адел. Концерт, който ми остана в съзнанието, независимо, че тази наистина много добра певица не е сред любимите ми.

Някак си завидях за този концерт. Адел с музиканти на сцената, без никакви "велики" хореографии от подскачащи танцьори и фойерверки. И публика, която слушаше. Нямаше изпаднали в несвяст фенове, имаше хора, които се наслаждаваха на музиката.

И си задавам въпроса защо у нас няма такива концерти? Отговорът изкрещя снощи в музикалното предаване X Factor. Сякаш по поръчка на елиминации се явиха два типажа изпълнителки - Виктория Георгиева и Дарина Йотова. Напусна Вики, която е с класи над Дарина. И това не е най-страшното, защото X Factor в крайна сметка е една телевизионна продукция с правила.

По-страшното ми се стори мнението на продуцента Саня Армутлиева. Според нея Виктория не била готова за сцената, защото искала да се усъвършенства музикално в чужбина!? Подготвена била Дарина, а така според мен биха се изказали и голяма част от родните продуценти.

С какво Дарина е по-добра? Ами с това, че е поредната от калъпа певци. Калъп, който няма собствена визия, а копира. Копира от Острова, копира от Румъния, копира от Щатите. Но копията са ни бледи и по правило "умират". Най-вероятно Дарина ще запише някой дует с Криско, ще се радва на краткотраен успех, ще направи няколко клубни участия и ще я забравим. Защото тя е една от масата и не се отличава с нищо. Като нейната приятелка Гери-Никол може да поизбухне и толкова. Нали се сещате, че за Гери-Никол се изписа един тон мастило и се изтъркаха клавиатури не заради пеенето й, а заради задните й части? И Дарина е готова да се хвърли по същия път.

За съжаление у нас се толерират подобен тип изпълнителки, защото продуцентите нямат топки. Нямат топки да правят музика, която се слуша. Залага се на някакви момичета, които веят дупета, имат приличен глас, но нямат харизмата. Не се отличават с нищо от стотиците, които искат да се наложат на и без това малката ни сцена. А като не се отличаваш е лесно "старите кучета" да те пратят на бунището.

Замислих се как би изглеждала Дарина Йотова на мястото на Адел пред хора, които бяха дошли да слушат музика. Всъщност би изглеждала нелепо. За разлика от Вики. Един талант, който би могъл да те заинтригува и разчувства. Само с микрофон в ръка. Без да залага на първични, вторични и каквито се сетите полови белези. Само с глас.

Ако има късмет ще си сбъдне желанието да учи в чужбина. Ако има късмет някой продуцент ще я забележи. Но не от тези продуценти, за които е важно на концертите да се изпада в съмнителна истерия или върха на сладоледа е някой мол да ти покани изпълнителя. Продуцент, за когото е важно изпълнителят да поднася музика. Музика за слушане. За Вики има шанс, но не на нашия пазар, който е убиец на таланти.

У нас продуцентите създават нишови изпълнители, които според тях са интересни. Но ако се замислите от музикалните формати не се родиха звезди. А те вървят над 10 години. Кой от победителите прави вълнуваща кариера? Нито един! Независимо колко ни убеждават, че имали участия в клубовете. Там хората не ги слушат, а най-често ни имитират пеене на плейбек. Такава ни е културата.

Концертите за слушане се броят на пръсти и в тях по правило няма нито една от "младите" звезди. Защото са от калъпа подскачащи със самочувствие.

Много ми се иска Вики да натрие носа на българския продуцентски подход, но знам, че ще е трудно. Иска ми се всички да й дадем криле, но по-скоро ще влезе в графата "погубен талант". Миналата година се заговори за някакви октоподи в българската музика. Няма октопод. Има хора, за които музиката не е важна. Важно е да изкарат 100 лева на вечер.

А иначе Виктория си я представих на мястото на Адел. Но не в България. Тук се щрака с пръсти, крещи се "ооо, йеее" и музиката не вълнува. Затова и нашите изпълнители не вълнуват никого извън границите ни...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
7
 
4
 
! Отговори
Галя преди 8 години
До GracielaИли сте глухи или не сте гледали последният лайф,Момичето пее невероятно.Аз също харесвам Вики ,но за съжеление отпадна,защото всички са много добри и трябваше да отпадне някой.
159
2
 
23
 
! Отговори
Аман от курви преди 8 години
Хора,пределно ясно е защо става така.В България е много по-лесно да се лансира един хубав гол ***,отколкото един добър глас.Знае се кое е комерсиално и кое продава.Затова зведите които имаме ще са предимно оплескани с Avon малолетни шматки.Честито и с много здраве...
158
1
 
7
 
! Отговори
Graciela преди 8 години
До LOLAЕдно е да копираш, друго е да приличаш. Това са две различни неща. И аз приличам на Франкенщайн но не го копирам.
157
3
 
22
 
! Отговори
Graciela преди 8 години
До АнонименДарина е толкова фалшива, че не проумявам как не го разбрахте да сега. Учи в музикално училище, а не може да изпее една народна песен. Дарина драга/драги трябваша отдавна да отпадне, но Саня вижда в нея пари нищо друго. Защо ли ще ти кажа, защото тя ще последва примера на Гери-Никол, ще стигне до там че да пее чалгаджийски песни. Аз не вярвам зрителския вот който обявиха че е в полза на Дарина. Продуцентите си измиха ръцете.
156
0
 
22
 
! Отговори
Ан преди 8 години
"Всяко зло за добро" са казали хората :)Това е още по-вярно в такива случаи. Смятате ли, че дори и да беше останала, "продуценти" от ранга на тази Саня, която вече се е доказала, че не може да изкара и един известен певец от този формат, ще помогнат на Виктория да успее в своето начинание?Аз лично не мисля така. По-добре да отиде и да се научи на този занаят, някъде където хората уважават таланта. По-добре е да не се превръща в български хайлайф (в хотел на Боровец за НГ:D ).
155
3
 
13
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Преторианците на Даринчето са се впрегнали и драскат навсякъде. Дали татко и им плаща, или просто са глухи и умопомрачени?! Хубаво е момичето, да ходи да се снима във филми за възрастни. Тук трябва да се пее, а тя го може малко повече от Джорджано.
154
3
 
33
 
! Отговори
някой преди 8 години
Браво, Вики!Показа, че и без никакво лансиране, можеш да се бориш.Показа, че можеш да пееш.Показа, че у нас всичко е комерсиално.Показа за сетен път, че талантливите най-вече млади хора, ако искат да прогресират, трябва да избягат в чужбина. Както впрочем това правят много наши млади надежди.Показа, че "журито" оставя на крещящите пубери да оценяват способностите на участниците.Благодарим ти, Вики, успехи в живота ти, където и да е той.Показа, независимо от твоята скромност, че ти можеш!
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига вече противопоставяне, достатъчно е че много хора видяха и чуха талантливите ни деца - стига да иска всяка от тях има бъдеще и кариера дори на световно ниво! Не за всеки е подходящо да остане обвързан с "Х фактор" години наред... За някои е много по-добре тъкмо обратното!
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименa не смяташ ли, че за певеца е по-важно да пее като себе си, отколкото във всички стилове като хиляда и един други певци? Затова в изобразителното изкуство например има импресионисти, натуралисти, експресионисти, т.н. Творецът е индивидуалност. Творецът е себе си. Той не се нагажда. И няма нужда.
151
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никак не съм съгласна!Дарина си пее добре,всъщност много добре!!!Това че е приятелка с Гери-Никол не значи нищо!Спрете да я обиждате.Само и завиждате!Виктория е много еднаква...Не съм я чувала да пее по различни начини,а Дарина може да пее най-вече народно пеене,поп,рок и тн...Така е и Вики заслужаваше да мине,но не е нужно да обиждате Дарина!
150
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно съм съгласна със статията. Както изглежда май е по-добре да си направо на сцената, отколкото да се образоваш. Искам също да допълня, че Дарина дори не се държи възпитано!
149
19
 
11
 
! Отговори
Маринов преди 8 години
Скъпи г-н Попов,Прочетох статията Ви и не се изненадах от това колко е ограничена...и тъй като не Ви познавам, бих се радвал да разбера кое според Вас извисява вашето лично мнение по темата, над всички останали? Бих Ви и помолил да чуете първото изпълнение на Виктория (която аз лично смятам за много талантлива) и оригинала, изпълнен от Адел... тогава може да обсъдим калъпите, имитациите и т.н. и т.н...И последно - какво е мнението Ви за твърдението "На българина винаги някой му е виновен"?
148
2
 
36
 
! Отговори
..... преди 8 години
в това предаване вотът на зрителя никога не е бил от важност..сякаш зрителите ще инвестират пари после в победителя,,,нещата се решават от хората,които плащат ,а дали виктория е по-добра от дарина? определено да..от една страна имаме скромно момиче,което знае,че иска да победи,от друга страна имаме лигла,продукт на обкръжаващата ни реалност,вярно ,че пее,но след година ще е поредната забравена без собствена самоличност
147
33
 
11
 
! Отговори
Denis преди 8 години
Така... мислех да прочета цялата статия, но за моя радост самата тя ме отказа от самото начало. Защо, АВТОРЕ, казваш, че Дарина копира и затова не заслужава да продължи. В такъв случай, къде видя уникалноста на Виктория и как тя не копира? Гръмко заглавие, а текста ти е кръгла нула, присъщ някое от жълтите издания. :)
146
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kato tolkova iskate da produlji Viktoria , zashto ne glasuvate , a samo komentirate i fulite Darina? Idete peite kato Darina, shtom nqmalo da stane pevica lol. *** logic
145
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз виках за Виктория...И сега като се замисля, май по-добре е любимците ни да отпадат. Този който спечели, нашите продуценти ще го претопят и вкарат в калъп - вземете на пример Славин.Сега има ли някой, който може да изтърпи песните му? А в самото предаване изпълняваше страхотни песни по страхотен начин.На ВИки пожелавам искрено да се махне от България и да намери място на международната сцена.
144
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Съгласна съмВие сериозно ли? Кой ще инвестира пари в скумрии и песни за черен дроб. Те тия, дето що-годе стават, не се продават, пък неговите съвсем. Ако правех подобна музика, даже на баба ми щеше да ме е срам да я пускам.
143
30
 
5
 
! Отговори
Горан преди 8 години
А, бе вие май забравихте как точно отпадна Вики, а? Изкараха вота на публиката, реален или не - той реши кой да остане. Ако беше толкова по-добра Вики, вота щеше да го докаже.
142
3
 
13
 
! Отговори
ми да преди 8 години
До TesterТ.е. народа е *** и не го интересува качеството на гласа, за това се продават голи палави девойки, които с малко техника и да пеят ще могат? Защо трябва да обиждаш народа? В БГ никой не го интересува, какво искат хората, а иска да продава огромното си его и лични виждания по това, какво е качествено... Защото така било в САЩ, ама ние не сме САЩ, а БГ и за това до ден днешен се слушат и "Тоника", и Тони Тимитрова и .. все стари муцуни, които не се разголват, но и няма на пазара по-добр
141
5
 
28
 
! Отговори
адел преди 8 години
Най-голямото недоразумение е онова набедено момченце Кристиянчо,когото баба Саня бута неистово напред

Спонсорирани публикации