Да дадем криле на Виктория, не убивайте талантите!

Музикалните продуценти у нас "създават" певци по калъп
Обновена: 6 яну 2016 09:10 | 6 яну 2016 09:00, Александър Попов
201
Да дадем криле на Виктория, не убивайте талантите!
Снимка: X Factor/Нова тв

В дните около коледните празници имахме възможност да гледаме по телевизията един концерт на Адел. Концерт, който ми остана в съзнанието, независимо, че тази наистина много добра певица не е сред любимите ми.

Някак си завидях за този концерт. Адел с музиканти на сцената, без никакви "велики" хореографии от подскачащи танцьори и фойерверки. И публика, която слушаше. Нямаше изпаднали в несвяст фенове, имаше хора, които се наслаждаваха на музиката.

И си задавам въпроса защо у нас няма такива концерти? Отговорът изкрещя снощи в музикалното предаване X Factor. Сякаш по поръчка на елиминации се явиха два типажа изпълнителки - Виктория Георгиева и Дарина Йотова. Напусна Вики, която е с класи над Дарина. И това не е най-страшното, защото X Factor в крайна сметка е една телевизионна продукция с правила.

По-страшното ми се стори мнението на продуцента Саня Армутлиева. Според нея Виктория не била готова за сцената, защото искала да се усъвършенства музикално в чужбина!? Подготвена била Дарина, а така според мен биха се изказали и голяма част от родните продуценти.

С какво Дарина е по-добра? Ами с това, че е поредната от калъпа певци. Калъп, който няма собствена визия, а копира. Копира от Острова, копира от Румъния, копира от Щатите. Но копията са ни бледи и по правило "умират". Най-вероятно Дарина ще запише някой дует с Криско, ще се радва на краткотраен успех, ще направи няколко клубни участия и ще я забравим. Защото тя е една от масата и не се отличава с нищо. Като нейната приятелка Гери-Никол може да поизбухне и толкова. Нали се сещате, че за Гери-Никол се изписа един тон мастило и се изтъркаха клавиатури не заради пеенето й, а заради задните й части? И Дарина е готова да се хвърли по същия път.

За съжаление у нас се толерират подобен тип изпълнителки, защото продуцентите нямат топки. Нямат топки да правят музика, която се слуша. Залага се на някакви момичета, които веят дупета, имат приличен глас, но нямат харизмата. Не се отличават с нищо от стотиците, които искат да се наложат на и без това малката ни сцена. А като не се отличаваш е лесно "старите кучета" да те пратят на бунището.

Замислих се как би изглеждала Дарина Йотова на мястото на Адел пред хора, които бяха дошли да слушат музика. Всъщност би изглеждала нелепо. За разлика от Вики. Един талант, който би могъл да те заинтригува и разчувства. Само с микрофон в ръка. Без да залага на първични, вторични и каквито се сетите полови белези. Само с глас.

Ако има късмет ще си сбъдне желанието да учи в чужбина. Ако има късмет някой продуцент ще я забележи. Но не от тези продуценти, за които е важно на концертите да се изпада в съмнителна истерия или върха на сладоледа е някой мол да ти покани изпълнителя. Продуцент, за когото е важно изпълнителят да поднася музика. Музика за слушане. За Вики има шанс, но не на нашия пазар, който е убиец на таланти.

У нас продуцентите създават нишови изпълнители, които според тях са интересни. Но ако се замислите от музикалните формати не се родиха звезди. А те вървят над 10 години. Кой от победителите прави вълнуваща кариера? Нито един! Независимо колко ни убеждават, че имали участия в клубовете. Там хората не ги слушат, а най-често ни имитират пеене на плейбек. Такава ни е културата.

Концертите за слушане се броят на пръсти и в тях по правило няма нито една от "младите" звезди. Защото са от калъпа подскачащи със самочувствие.

Много ми се иска Вики да натрие носа на българския продуцентски подход, но знам, че ще е трудно. Иска ми се всички да й дадем криле, но по-скоро ще влезе в графата "погубен талант". Миналата година се заговори за някакви октоподи в българската музика. Няма октопод. Има хора, за които музиката не е важна. Важно е да изкарат 100 лева на вечер.

А иначе Виктория си я представих на мястото на Адел. Но не в България. Тук се щрака с пръсти, крещи се "ооо, йеее" и музиката не вълнува. Затова и нашите изпълнители не вълнуват никого извън границите ни...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
30
 
8
 
! Отговори
Виктория преди 8 години
Вярно е, че Виктория има уникален глас, но тук става дума не само за глас, а и за сценично поведение. Вики ще се развие. Дарина е откачена, държи се отпуснато и е по-уверена в себе си. Тя изпълнява всякакъв вид песни, при нея има разнообразие. И моля ви... не сравнявайте Гери-Никол, момиче, което си вярва прекалено много и има родители, които позволяват такава порнография, с Дарина, защото има огромна разлика между тях. Ако не говорим за Виктория, българската музика има точно нужда от Дарина.
139
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Амииииии,какво да кажа?Изключително точни думи за целия този набор от формати,които се превърнаха в царството на имитаторите!?!?!?!?!?
138
1
 
47
 
! Отговори
Sanya преди 8 години
Вики има много по-ярки музикални и вокални способности. Естествено, че публиката ще предпочете визията и провокативното и несериозно на моменти поведение на Дарена пред стилното и качествено изпълнение (все пак повечето не мислят с главите си и музиката вече е продукт за гледане, а не за слушане - което говори зле изцяло за деградацията както в морален, така и в културнен аспект). Успехи на Вики.
137
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
CESNO KAZANO ,STIVAN TREBVACHE DA SI TRAGNE. NO , ZA DA NEMA DISKRIMINACIA MAGARDIC GO GOTVI ZA POBEDITEL. REDNO E HORATA KATO SI DAVAT PARITE ZA SMS DA SE POKAGE NA IAVE TABLICATA S GLASOVETE. ABE ARMENSKATI RABOTA.
136
4
 
21
 
! Отговори
Плавник преди 8 години
Саше, много добра статия!
135
24
 
8
 
! Отговори
LOLA преди 8 години
Няма да се опитвам да убеждавам г-н Попов, защото е явно, че е на страната на Вики. Не отричам, че Дарина копира (и не разбирам какво лошо има в това), но това се отнася и за Вики, която много прилича на Адел и като визия, поведение и дори пеене, така че ще помоля г-н Попов когато отправяте някакви доводи поне гледайте какво пишете!!!
134
0
 
36
 
! Отговори
някой преди 8 години
Че Вики е страхотна и че пее по-добре от Дарина спор няма.Но истината е че в България няма музикален пазар.Продуцентите си гледат техния интерес.Дарина е атрактивна и ще може да пее по кръчми и участия.Вики не я виждам там.Това е тъжната истина.А авторът ако мисли че разбира повече от "шоу бизнес" в България, никой не му пречи да продуцира Вики и да я направи световно известна.Много бих се радвал да стане така но за съжаление това са илюзии.
133
0
 
26
 
! Отговори
Експерт преди 8 години
Нима завравихте кога отпадна Михаела Филева?
132
5
 
19
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
В цял свят продуцентите търсят хора, които са скандални и които могат да правят шоу. Рядкост са тези като Адел. Дарина е непривлекателно създание с обратна захапка, което е скарано с пеенето. Докато Виктория е сладка, но толумбичка. Няма нужда от това "само в България го има това" в цял свят го има, ето ви една Мадона, може ли да пее? Абсолютно не :) Точка. Не случайно се казва музикален бизнес, шоу бизнес :) Всичко е пари Дарина ще изкарва пари, Виктория няма да изкарва толкова пари на продуц
131
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Дарина родителите й не са богати.
130
33
 
15
 
! Отговори
Tester преди 8 години
Предаването се казва X Factor, а не Гласът на България. Вокално Виктория е много добра, но ако говорим за X Factor, то със сигурност Дарина го има в повече. А и продуцентите гледат, кой ако излезе на пазара ще се продава повече, а не кой пее по-добре.
129
7
 
11
 
! Отговори
istina преди 8 години
NAI-DOBRA TAZI GODINA E HRISTIQNA LOIZU ......SVETLINNI GODINI PRED DRUGITE ,NO NQMA DA ME UCHUDI ,CHE ONOVA VIESHTO LIGAVO DEVOICHE DARINA MOJE DA SPECHELI .USESHTA SE KAK JURITO Q LANSIRA .....QVNO NQKOI BOGAT TATKO SI PLA6A NA KOGOTO TRQBVA .VSICHKO E NAOPAKI V BG ,TA DORI I 6OUTATA.I NIE PAK 6E ZAMAL4IM ...PAK 6E SI SPIM ....ZA POREDEN PAT VAZMUTENI ......NO V KA6I PRED TV ....A NE NA ULICATA OBEDINENI !
128
3
 
22
 
! Отговори
потресена съм преди 8 години
До ss4да тя изпя всякакъв жанр песни, но НЕГРАМОТНО. Тя не заслужава да спечели това тъпо предаване, ти гледа ли последния концерт, ако не си гледай го. Като чуеш изпълнението първо ти прави впечатление, че не и се разбира какво се опитва да изпее, второ пусни си оригинала и чуй разликите.
127
5
 
25
 
! Отговори
Съгласна съм преди 8 години
Съгласна съм с всичко написано, но не е вярно, че няма млади изпълнители, които правят музика за слушане. Такъв например е Мирян Костадинов, който също изгря от това предаване, и който създава и пише сам своята музика. Проблема е, че вие журналистите не пишете за него, за да разберат хората, че дори и в България се прави качествена музика на световно ниво.
126
0
 
12
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Аз пък ще изкажа нещо, което не очаквате: Вчера чух най-скапаното изпълнение на "We're not gonna take it" на Twisted Sister! Направо се чудя как Дий Снайдър не се включи конферентно да им извика: Не пейте мои песни, бе!
125
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това дебелогъзото и неадекватно даринче кой ли я побутва?Виктория беше страхотна,възпитана,скромна,талантлива и какво нямала самочувствие,а дарина по добре ли е,толкова е елементарна и толкова грозно се държи,ако бях на мястото на журито щях да отида и да й врътна един шамар,вчера само им се смееше и се правеше на шут,как изобщо не им сстана и на нея и на журито неудобно.Виктория момичето през цялото време се държа достойно,много жалко за таланта й.
124
2
 
25
 
! Отговори
Striker преди 8 години
А вие какво очаквате от предаване, в чието жури участва някакво мьекащо същество с женския псевдоним Криско?!? Така казвам на приятелката си защото се казва Кристина. Явно младежа си е женствен. Както и да е.
123
30
 
8
 
! Отговори
ss4 преди 8 години
Виктория има уникални певчески възможности сравними с тези на Адел, но тя самата не е готова за кариера. Тя така и не повярва, че може да спечели. Дано и помогнат продуценти и след 1-2 години да има кариерата която заслужава! Дарина не е певица за балади, но има огромен потенциал. Тя е готова за кариера, готова е и да спечели Х фактор, защото изпя всякакъв жанр песни...Не я сравнявайте с Гери, която пее едно и също и няма глас. Дарина е готова за звезда и ако я държат в правия път, ще успее!
122
27
 
12
 
! Отговори
защо преди 8 години
защо си мисля, че това е новинарски сайт а не личен блог? Пристрастна статия, която не е на мястото си!!
121
10
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Много драма, много нападки и крайни мнения в коментарите по-долу. Формата е ясен, има си свойте правила и е нормално в заключителната му фаза един срещу друг да се изправят безспорни таланти. По правило единият отпада. Друго е интересното този сезон, а именно, че прекалено рано стана ясен победителя. Таланта и е толкова голям и качествата и са толкова отчетливи, че и слепец да си ще видиш простата истина - името и е Християна!

Спонсорирани публикации